I-J-K DROOMENCYCLOPEDIE

I

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

IDENTITEIT: Dromen over je identiteit zijn wezenlijk interessant en soms ronduit schokkend en onthutsend. Er valt veel over jezelf te leren en als je je dromen onder de loep neemt dan leer je soms meer over jezelf dan je had gehoopt, of dacht dat je durfde te dromen. Het belichten van identiteit en aspecten hiervan in dromen en gaan over thema’s en symbolen zoals leeftijd, kleding, schoenen, haar, tanden, piercings en tatoeages in relatie tot identiteit en zelfbeeld.

IJZER: IJzer gebruiken we o.a. om onszelf van voedsel en gebruiksvoorwerpen te voorzien. Het is een belangrijk metaal voor een goede verhouding van ons bloed.

IJZERDRAAD: Droom je over ijzerdraad dan is kan dat betekenen dat er iets is dat je aan je wilt binden of dat iets of iemand jou bindt. Het ijzerdraad wijst op een ‘onvrije’, inflexibele binding. Je los proberen te rukken uit ijzerdraad zal ongetwijfeld wonden veroorzaken en weinig nut hebben. Hier is de juiste dosis verstand nodig. Je kunt jezelf afvragen: wil ik iets of iemand dwingen in een positie die eigenlijkmoreel of ethisch onjuist is? Voel ik mij ergens toe gedwongen. Welke onuitgesproken contracten heb ik mogelijk met anderen?

INDIANEN: Dromen over aboriginals of indianen verwijzen naar oerwijsheid, voorouderkennis en de intuïtieve- en instinctieve natuur die we diep in ons hebben. Het ongetemde zelf. Hoe sterk ben jij afgesteld op je innerlijk? Zou je wat meer gebruik mogen maken van je eigen oerkwaliteiten? Als je in je droom wordt aangevallen door indianen of een ander natuurvolk dan is dat een waarschuwing om beter naar je innerlijk te luisteren en je meer af te stemmen of je natuur.

J

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

Juwelen: Juwelen in je droom kunnen staan voor wat jouw onbewuste of je Hoger Zelf als zeer waardevol beschouwt. Vaak gaat dit over waarden als integriteit, eerlijkheid, waarachtigheid, nobelheid en je eer. Zie ook edelstenen.

K

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

KLAAS VAAK: Brengt zoete slaap.

KLEREN:

KOOI: Als je droomt over een kooi dan is er een beperking. Misschien heb je een deel van je zelf ingeperkt? Voel je je gevangen? Wat zit er in de droom in je kooi? Droom je dat je uitbreekt dan ben je op een punt in je leven waarin je klaar bent om veranderingen aan te gaan die je leven zullen verrijken. Zie ook Gevangenis.

KERK: Als je over de kerk en religie droomt kun je dit vanuit een algemeen perspectief duiden als de behoefte om je te verbinden met een hogere macht, maar ook of juist met een soort van community waar je je thuis voelt (of juist niet). Een religieuze gemeente kun je zien als een heleboel mensen die zich aaneengesloten hebben omdat ze elkaar lijn van symboolinterpretatie denken te begrijpen. Het gaat over aansluiting bij een groep die op een bepaalde manier over spiritualiteit denkt en er op eenduidige manier mee om wil gaan. Past dit bij jou?

KRISTALLEN: Dromen over kristallen en edelstenen gaan over alles dat wat van waarde is. Edelstenen zijn er voor de “hoogsten” en wijzen zo op een waardevolle kwaliteit in één van de verschillende levensaspecten. Wil je weten wat specifieke edelstenen te vertellen hebben? Lees dan de artikelen over Heliotroop, Labradoriet, Lapis Lazuli, Olivijn, Rozenkwarts, Sodaliet, Tijgeroog, De zeven edelstenen die je helpen om in je eigen energie te blijven, of zoek de edelsteen op onder de alfabetische volgorde van deze pagina.

KROKODIL: Een alligator of krokodil in je droom wijst op diepe oerangsten en oerinstincten. Het droomsymbool refereert aan overlevingsinstinct en gevoelens van overweldiging. Het kan staan voor jouw instinctieve overlevings- en vechtlust, maar ook voor de angst om verscheurd te worden. Pas in beide gevallen op dat je je niet laat overheersen door je primitieve brein (het reptielenbrein) en gaat handelen vanuit overweldigende emoties, angsten en stress. Wat in je leven roept stress op?