Dromen over kleding

Kledingstukken in dromen geven haarscherpe aanwijzingen over jouw identiteit. Ze zeggen iets over hoe je in het leven staat, of graag zou willen staan. Er is kleding die autoriteit uitstraalt, macht, rijkdom en weelde. Kleding die dienstdoet aan de dienstbaarheid, aan de werkklasse of aan een  bepaalde norm. Er zijn kledingstukken die gemaakt zijn om aan te trekken, af te stoten of zeer comfortabel zijn. Kleding kan een heel praktische oorzaak hebben, een meer tactische reden in zich dragen, of een creatieve uiting van innerlijke belevingen zijn. Kleding kan zelf fungeren als troost. Er zitten vele psychologische aspecten achter kleding en het dragen ervan, al dan niet gecombineerd met accessoires en haardracht. Kleding die we dragen kan zelfs ons zelfgevoel bekrachtigen of ondermijnen.

Er bestaat kleding om je identiteit  te benadrukken (zoals skinheads en metromannen) of om je identiteit te verbergen (undercover, detectives). Een politietenue verwijst logischerwijs naar autoriteit, een strandjurkje naar ontspanning. Draag je te krappe kleding, dan probeer je jezelf iets aan te meten dat niet past. Is er een deel van je dagelijks bestaan waarin je je beperkt voelt? De kleding in je droom kan een aanwijzing geven.

Praktische kleding bestaat uit beschermende kleding. Dat kan een regenjas zijn, een hoed tegen de zon, een tulband, laarzen of gevoerde kleding.

Comfort

Wanneer we ziek zijn, verdrietig of moe dan dragen we vaak het liefst comfortabele kleding zoals de sweatpants of ouderwetse joggingbroek, pyjama’s, wollige truien en warme dekentjes. Ruime, warme comfortkleding kan troost bieden, geborgenheid geven en je helpen met ontspannen. Als je droomt over comfortabele kleding dan wijst dat op een behoefte aan geborgenheid en rust.

Tegenwoordig (met dank aan corona) is er een nieuwe trend ontstaan, de zogenaamde ‘zoomlook’. Je ziet er van bovenaf tiptop uit, maar draagt nog steeds je joggingbroek, want in een zoommeeting ziet toch niemand dat. Comfort en mode gecombineerd, net zo makkelijk. Droom je over deze combi dan is het een goed idee om te onderzoeken op welke manier je meer comfort kun aanbrengen in je dagelijkse werkzaamheden. Hoe zorg je dat je én goed voor de dag komt én je ontspannen en comfortabel blijft voelen bij wat je doet?

Mode

Mode kan worden gedragen om op te vallen, ergens bij te horen of om een potentiële partner aan te trekken.

Droom je over stoere fashion dan benadrukt de droom je wens tot een stevig en sportief overkomen. Je laat uiterlijk zien dat je niet over je heen laat lopen en dat je je mannetje staat. Interessant is om te onderzoeken of dit innerlijk ook zo geldt: ben je werkelijk zo stoer of ben je in je droom aan het compenseren?

Dromen over een (sub)stijl, zoals tomboy, gothic, Lolita, grunge, streetstyle of een andere stijl zeggen iets over de subcultuur die daar bij hoort. Wat zijn kenmerken van deze cultuur, wat typeert de mensen die erbij horen en op welke manier is dit van toepassing op jou in je dagelijks leven?

Droom je dat je je heel sexy kleedt dan duidt dat op seksuele energie. Misschien voel je je heel sexy en comfortabel in je lijf, vind je jezelf mooi. De droom kan je seksuele verlangens tonen of het feit dat je er klaar voor bent om een seksuele partner aan te trekken of op een andere manier je seksuele energie te laten stromen..

Werk

Wanneer je werkkleding draagt dan kan je ervan uitgaan dat de droom je iets vertelt over een werkidentiteit. Is het werk waar je bekent mee bent, of juist niet? Wat zou de outfit je kunnen vertellen over jouw gedrag, je handelen en je vermogen tot reflecteren?

Kapotte of vuile kleding

Vervuilde kleding zegt iets over de manier waarop je met jezelf of anderen omgaat. Zou het kunnen dat je aspecten van jezelf verwaarloost? Heb jij misschien te weinig eigenwaarde?

Wanneer je kleding stuk is dan zou het kunnen dat een pijnlijke ervaring je zelfbeeld heeft gewijzigd. Soms is een ervaring zo heftig dat we onszelf niet meer goed kunnen zien. Onze dromen reflecteren dit. Kapotte kleding kan dan wijzen op een psychisch litteken.

Als je droomt dat je steeds wisselt van kleding, dan kan het zijn dat je geen consistente identiteit hebt. Misschien dat je met alle winden meewaait, of iedereen probeert te pleasen. Het kan ook dat je op zoek bent en nog geen duidelijk, of bevredigend beeld van jezelf hebt.

Kleren maken de man

Kleding kan je identiteit bekrachtigen of teniet doen. Je kent vast wel het spreekwoord ‘kleren maken de man’. Als je hebt gedroomd over een bepaalde kledingstijl, kleed je dan eens naar die stijl en kijk wat het effect ervan is: hoe voel je je? Hoe reageren anderen op je? Of draag de kleuren van de kleding uit je dromen.

Deze symbolische benaderingen kun je ook toepassen op bekenden in je droom. Wat dragen ze? Wat zegt dat over hun gevoel voor zichzelf en jou?

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl.

About Author

1 thought on “Dromen over kleding

Comments are closed.