Je droomidentiteit

Dit artikel belicht identiteit en aspecten hiervan in dromen en gaat dieper in op droomsymbolen zoals leeftijd, kleding, schoenen, haar, tanden, piercings en tatoeages in relatie tot identiteit en zelfbeeld.

Dromen over je identiteit zijn wezenlijk interessant en soms ronduit schokkend en onthutsend. Er valt veel over jezelf te leren en als je je dromen onder de loep neemt dan leer je soms meer over jezelf dan je had gehoopt, of dacht dat je durfde te dromen. In 2017 had ik onderstaande droom:

Vergeten wie ik ben.

Ik ben onderweg naar iets (onbekends) en loop door een corridor. De gang is donker. Veel hout. De sfeer voelt aan als van een oud landhuis/kasteel, een victoriaanse sfeer. Ik blik tijdens het lopen terug op mijn zijn/being (uit andere tijden) en de dag. Op de drempel, in het deurkozijn (treshold), staat een wezen. Het is een man, maar anders. Hij is bleek, straalt een soort zilverachtige energie uit. Grijs haar, maar een jong gelaat. Slank, een bijna etherisch lichaam. Hij doet me denken aan een ondode, zoals een vampier, met de soepele, coole attitude van een rockster. Hij staat losjes en nonchalant tegen de deurpost aan geleund en lacht me bescheiden uit, terwijl hij me observeert. Hij komt me vaag bekend voor, maar ik griezel ook door een onbestendig gevoel. Hij lacht me uit omdat ik in dit leventje ben vergeten wie ik werkelijk ben. Ik was zoals hij is. Ik waan mezelf nu in een beperking.”

Nog steeds denk ik met regelmaat aan de droom terug, het heeft flink indruk op me gemaakt. Ik heb er een tekening van gemaakt, collages en ik vertel de droom steeds weer opnieuw aan anderen. Ik ben geïntrigeerd en nieuwsgierig. Wie is de man? En vooral; wie ben ik? Wat ben ik vergeten?

Nu, anno 2022, heb ik een soortgelijke droom gehad. Twee mannen, waarvan een eruitziet als het wezen in bovenstaande droom, proberen mij eraan te herinneren dat ik heel veel vergeten ben over mijzelf. Deze mannen heb ik in meerdere dromen ontmoet en ze komen altijd van een ander sterrenstelsel. De gesprekken die we voeren kan ik me echter nooit exact herinneren. Ik ben inmiddels (in de recente droom) bewust genoeg om me te herinneren dat ik een heleboel vergeten ben, maar wat ik vergeten ben kan ik me niet herinneren. Hoewel hij het me probeert uit te leggen beklijft het niet. Ik krijg het bericht dat deze herinneringen actief uit mijn brein zijn gehaald.

Identiteitsprocessen in dromen

Het is een zoektocht van jaren. Ik weet nu dat ik iets vergeten ben dat van belang is voor de beeldvorming van mijn eigen identiteit. Maar wat? Ik maak me er niet druk over, de dromen stellen me tegelijkertijd gerust. Ik weet uit ervaring dat, wanneer een thema zich herhaalt in dromen, er een belangrijk proces in werking is. Ik vertrouw op een continuïteit van de dromen en het thema.

Het mooiste is dat je dromen niet verstandelijk hoeft te begrijpen. Met name de ontwikkelingen die je doormaakt op onbewuste emotionele, psychische en spirituele lagen. De energieën en werking van dromen op zielsniveau brengen verandering, ontwikkeling en groei. Ondanks dat ik geloof dat je je eigen processen diepgaand kunt ondersteunen met droomwerk, is er een nog dieper deel in je dat altijd voortstuwt naar groei. Je hoeft dus eigenlijk niets te doen. Misschien maakt het niet eens uit of je je dromen kunt herinneren. Het enige dat je hoeft te doen is jezelf niet voor de voeten lopen.

Dromen over je leeftijd

Je leeftijd zegt iets over je identiteit en toch ook weer niet. Logischerwijs zou je leeftijd niet van belang moeten zijn bij wie je werkelijk bent. Maar bij elke leeftijd hoort een bepaalde rol. Dit is een proces waar we, hier op aarde, allemaal aan onderhevig zijn terwijl een deel van ons hier los van staat. Niemand met een levend lichaam ontsnapt hieraan en dit proces doet een beroep op ons gevoel voor identiteit. Een kind leert andere dingen en gedraagt zich anders dan een man die gaat trouwen, of zijn eerste kleinkind heeft gekregen. Leeftijd zorgt ervoor dat we onszelf steeds opnieuw moeten herevalueren en uitvinden.

Wanneer je droomt over je leeftijd kan het zijn dat je in een overgangsfase zit naar een nieuwe, volwassenere periode in je leven. Er is iets afgerond en er begint iets nieuws.

Het zou ook kunnen dat je je zorgen maakt. Wellicht identificeer je je nog steeds met een jong en vitaal lichaam, terwijl je levensstijl of je lichaam je tot een andere manier van identificeren met jezelf afdwingen. Wellicht dringt de droom erop aan dat je jouw gedrag onder de loep neemt; gedraag jij je naar je leeftijd, of zijn er aspecten waarin je je volwassener zou kunnen gedragen?

Acceptatie van je leeftijd en bijbehorende, onderliggende processen brengt vrijheid. Elk levensfase heeft een onderliggende blauwdruk in zich. Deze ontdekken in jezelf, en deze energieën de kans geven om tot ontwikkeling te komen in jou, geeft je de dynamische, archetypische kracht en energie van een rijk en diep leven. Een mythologisch oer proces, zoals wij dat met zijn allen doorlopen.

Het lijkt in eerste instantie beperkend, maar het vrij laten komen van die krachten geeft je oneindige vrijheid. Je kunt de controle loslaten en bloeien; in elke fase van je leven. Steeds weer op een andere wijze. En in plaats van dat je krampachtig een zelfopgelegde identiteit probeert te behouden, laat je je identiteit scherper worden, dynamischer worden; bulderen en spetteren door de krachten die in jou wakker worden en als vanzelf door jou stromen. Je energie wordt wakkerder, jij wordt wakkerder, je ogen zien misschien minder maar nemen helderder waar. Je oren horen niet alles, maar je vangt alles op dat van belang is. Door de seizoenen van jouw lichaam toe te laten word je tijdloos.

Paspoort of identiteitsbewijs

Dromen over paspoorten of identiteitsbewijzen komen veel voor. Vaak verliest de dromer in de droom de tas, met belangrijke documenten of de documenten zelf, wat wijst op een (op handen zijnde) identiteitscrises of een veranderingsproces.

Paspoorten worden gebruikt om te reizen, het geeft een zekere mate van vrijheid. Ze worden dus symbolisch gebruikt om van het ene punt naar het andere te komen. Wanneer je in je droom geen identiteitsbewijs hebt dan betekent dit dat je op een symbolisch ‘tussenstation’ bent beland. Je bent niet meer wie je was, maar hebt ook nog geen stabiel, nieuw zelfbeeld. Misschien ben je zoekende. Weet je nog niet wat je wilt, of pas je je te veel aan aan de omstandigheden of aan de wensen en eisen van anderen?

In een droom waarbij je je identiteitsbewijs verliest of kwijt bent kun je veel angst ervaren. Mogelijk mis je een vliegtuig of andere belangrijke kansen. Het beste wat je kunt doen is je richten op wat je wilt in het hier-en-nu. Accepteer dat er in je leven obstakels zijn waardoor je nu niet vooruit kunt komen en besef dat de droom je helpt. Sta stil bij de richting van je leven en welke identiteit werkelijk past bij jou.

Uiterlijkheden

Dromen over je uiterlijk zeggen ook veel over je identiteit, of een deelaspect daarvan. Ons uiterlijk wordt bepaald door smaak, maar ook door gewenning, gemak, media, culturele en maatschappelijke trends en de mogelijkheden die we bezitten om ons te kleden, ons uit te dossen naar onze zin. In de middeleeuwen droegen de mannen van adel hakken en gepoederde pruiken, nu zijn het de dames die de hoge hak graag showen en hun neus poederen. Door de moderne tijd, het internet en de mogelijkheden om te reizen wordt uiterlijk over de hele wereld steeds universeler. Tegelijkertijd ontstaan er talloze subculturen die zich uitdrukken doormiddel van uiterlijk, zoals met bepaald soort kleding, kapsels, tatoeages en piercings. Dit alles zegt iets over de identiteit die deze mensen zich aanmeten. De normen, waarden en het gedachtegoed erachter.

Kleding

Kledingstukken in dromen geven haarscherpe aanwijzingen over jouw of de ander zijn identiteit. Ze zeggen iets over hoe je in het leven staat, of graag zou willen staan. Kleding die we dragen kan ons zelfgevoel bekrachtigen of ondermijnen. Er is kleding die autoriteit uitstraalt, macht, rijkdom en weelde. Kleding die dienstdoet aan de dienstbaarheid, aan de werkklasse of aan een  bepaalde norm. Er zijn kledingstukken die gemaakt zijn om aan te trekken, af te stoten of zeer comfortabel zijn. Kleding kan een heel praktische oorzaak hebben, een meer tactische reden in zich dragen, of een creatieve uiting van innerlijke belevingen zijn. Kleding kan zelfs fungeren als troost. Er zitten vele psychologische aspecten achter kleding en het dragen ervan, al dan niet gecombineerd met accessoires.

Lees hier meer over kledingstukken in dromen.

Schoenen

Dromen over schoenen zeggen iets over het pad dat je bewandelt, de richting die je uitgaat en je attitude. Zoals ‘Kleinduimpje en de zevenmijlslaarzen’. Het sprookje laat zien dat een klein persoon grote stappen kan zetten. Klein duimpje word verlaten door zijn familie omdat er niet genoeg voedsel is, maar door zijn eigen slimmigheid weet hij te overleven. Hij steelt de laarzen van de reus en keert weer naar huis terug. Het verhaal schetst een mythologisch thema dat wereldwijd terugkomt in verschillende varianten en zelfs in de bijbel terug te vinden is: verlaten worden, gevaren overwinnen waarbij de identiteit verandert en de weg terug naar huis vinden. Dromen over schoenen raken aan deze mythische onderlaag. Ze spreken over richting. De moeite die je in je leven onderneemt, of juist niet. Ze gaan over werkidentiteit, je attitude ten opzichte van jezelf en anderen, over activiteit en over loslaten en verdergaan. Met beide benen op de grond en in contact met de aarde stellen dromen over schoenen je indirect de vraag: waar sta je?

Lees meer over de verschillende symboolinterpretaties van schoenen.

Haar

Dromen over haar zijn fascinerend. Ik heb geregeld dromen gehad waarin ik in de spiegel kijk en mijn haar anders is dan dat ik het gewend ben. Soms ben ik het aan het kammen, en dan heb ik een zijdezachte, prachtige volle bos haar in mijn handen (ik heb zelf vrij dun en breekbaar haar). Soms heb ik wilde, rossige krullen of glanzend ravenzwart haar. En in oude dromen verloor ik wel eens mijn haar. Of wat te denken van de verschrikking die ik ooit ‘s nachts meemaakte, waarin er walgelijke haren groeiden uit mijn linkerknie. Het grappige was dat juist deze droom (nachtmerrie) een heleboel innerlijk werk in beweging bracht. Ook de andere dromen over haar gaven een veranderingsproces weer dat te maken had met het herstellen, vernieuwen en veranderingen van mijn kwaliteiten en lichamelijke vitaliteit.

Lees meer over symbolische interpretaties van haren in je droom.

Tanden en je sociale identiteit

Tanden zijn belangrijk voor je uiterlijk en hoe je overkomt op anderen. Tanden hebben dus invloed op je sociale identiteit. Ze staan voor hoe je dingen herkauwt en overdenkt, hoe je je ergens in vastbijt, maar ook voor je gezondheid. Als je lacht naar iemand dan laat je je tanden zien. De ander kan aan de hand hiervan beoordelen of je jezelf goed hebt verzorgt en min of meer wat je status is.

Ook hebben je tanden betrekking op je verstand. Denk maar aan verstandskiezen. Dromen over tanden zeggen dus iets over wie je sociaal bent, op welke manier je gebeurtenissen verwerkt en hoe verstandig je bent.

Een droom die veel voorkomt is dat iemand zijn of haar tanden verliest. Dit kan duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem, maar het kan ook duiden op gezichtsverlies. Wellicht is er sprake van een zwak zelfbeeld.

Droom je dat je een mooie glimlach met een schitterende rij tanden toont? Dan kan dit wijzen op sociaal succes, maar het kan ook wijzen op een ‘te mooi plaatje’. Hoe echt ben jij in je sociale contacten?

Tatoeages en piercings

Dromen over tatoeages en piercings gaan over rituelen en symbolische uitdrukkingen van je identiteit. Misschien wil je een deel van je identiteit vereeuwigen of probeer je je zelfbeeld kracht bij te zetten door middel van een uiterlijke symboliek.

Het laten zetten van een tattoo of piercing kan van spirituele, emotionele, psychische of zelfs van praktische aard zijn. Hoe dan ook, het is een poging om jezelf op deze manier te definiëren.

Soms is een piercing of tattoo een uitdrukking van een diepe innerlijke beleving, vaak ook wordt een tattoo of piercing gebruikt om een identiteits-kwaliteit te bekrachtigen dat deze persoon zelf (nog) niet bezit, maar wel graag wil bezitten. Dit worden ook wel wannabe’s genoemd. Wat is op jou van toepassing?

Zoeken naar boodschappen over je identiteit

In je dromen vind je veel verwijzingen over je eigen identiteit. Je kunt letten op gezichten, op interacties, op hiërarchische en vooral ook op archetypische verwijzingen. Dieren, planten, objecten; alles kan een tipje van de sluier oplichten over deelaspecten van jezelf.

Mocht je tijd hebben verdiep je dan eens in een droomaspect. Teken het, ga ermee in gesprek en vraag het om advies. Stel je de rest van de dag open voor informatie. Dat kan komen van liedjes op de radio, het eerste gesprek dat je in de bus of trein opvangt of van een bladzijde uit een boek dat je willekeurig openslaat.

Laat je verrassen!

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl.

About Author

1 thought on “Je droomidentiteit

Comments are closed.