Haren en droominterpretatie

Dromen over haar zijn fascinerend. Ik heb geregeld dromen gehad waarin ik in de spiegel kijk en mijn haar anders is dan dat ik het gewend ben. Soms ben ik het aan het kammen, en dan heb ik een zijdezachte, prachtige volle bos haar in mijn handen (ik heb zelf vrij dun en breekbaar haar). In andere dromen heb ik wilde, rossige krullen of glanzend ravenzwart haar. En in oude dromen verloor ik wel eens mijn haar. Of wat te denken van de verschrikking die ik ooit ‘s nachts meemaakte, waarin er walgelijke haren groeiden uit mijn linkerknie. Het grappige was dat juist deze droom (nachtmerrie) een heleboel innerlijk werk in beweging bracht. Ook andere dromen over haren gaven veranderingsprocessen weer die te maken hadden met het herstellen, vernieuwen en veranderingen van mijn persoonlijke kwaliteiten en lichamelijke vitaliteit.

Levenskracht en intuïtie

Dromen over haar gaan over intuïtie, vitaliteit, vruchtbaarheid, levenskracht en levensfase. De kleuren, toestand van het haar en de kapsels in de droom, geven extra informatie over het droomthema.

In de bijbel wordt verteld over Samson welke een immense lichamelijke kracht bezit die hij ontleent aan zijn haren. Deze mogen nooit geknipt worden, want dan zal hij zijn kracht verliezen. In zijn haar zit dus de vitale levenskracht die hij nodig heeft voor zijn lichaam. Hij wordt echter verleid door een mooie vrouw en ze knipt zijn haren af wanneer hij slaapt. Hiermee ontneemt ze hem zijn fysieke kracht. Hierna wordt hij blindgemaakt door zijn vijand. Na lange tijd is zijn haar weer aangegroeid en hij bidt God om kracht, waarna hij het weer terug krijgt.

Je kunt je afvragen of deze vitale, bijna bovenaardse kracht werkelijk in zijn haar zat, of dat zijn haren intuïtie en zijn geloof representeren; de gedachtekracht.

In dromen, maar ook in mythologie, in de bijbel en bij sommige indianenstammen staat het hoofdhaar symbool voor de vitaliteit van het fysieke lichaam, en het mentale lichaam. Er wordt beweerd dat in een Amerikaans experiment, gedurende de Vietnamese oorlog, er is gebleken dat bij indianen (Native american) waarbij het haar werd afknipt, om militaire redenen, de intuïtieve kracht van deze mannen verminderde.[1] Dit gegeven vind je ook terug in de haren en snorharen van dieren, of de haren op je armen die bijvoorbeeld bij een bepaalde sfeer overeind gaan staan.

Haren kun je dus zien als sensor, een extra zintuig. Ze pikken informatie uit de omgeving op, communiceren hierover en hebben levensenergie in zichzelf opgeslagen. Met dit gegeven kun je je voorstellen dat een droom over haren niet zomaar een droom is, maar veel verschillende lagen aan informatie kan waarborgen.

Verschillende soorten haar

Ik droomde zelf, vrij recentelijk, over een prachtige, glanzende witgrijze lok bij mijn voorhoofd. Het vertelt me dat ik in een nieuwe fase ben beland, van mijn manier van redeneren en de denkpatronen die ik onderhoud, maar ook de manier waarop ik kijk naar de wereld en naar andere mensen. Het zegt voor mij iets over nieuwe rollen, kwaliteiten die ik aan het ontwikkelen ben in het leven.

Grijs of wit haar in dromen kan staan voor angst voor ouderdom, maar meestal verwijst het naar archetypische wijsheid. Denk maar aan de wijze oude man of vrouw, de tovenaar, de leraar. Wit haar verwijst naar zuiverheid en hogere wijsheid.

Rood haar in een droom kan wijzen op grilligheid, vuur en passie.

Krullen verwijzen naar dynamiek en beweging. Als je je haar aan het stijlen bent in de droom dan probeer je orde te scheppen en controle te houden op karakterkwaliteiten. Misschien zijn er aspecten van jezelf die je probeert “glad te strijken”?

Het knippen of veranderen van je haar kan wijzen op een verandering van je identiteit.

Klitten wijzen op verwarde gedachten, twijfel en stress. Neem tijd om de boel te ontwaren!

Lichaamshaar wijst op een primitieve versie van oerkracht. Ongeschoren, onopgesmukt. Haar. Het groeit waar het wil. Op de rug, de benen, de bovenlip, de polsen en soms zelfs ‘op de tanden’. Veel haar in dromen wordt beschouwd als een uitdrukking van kracht, maar niet per se van subtiliteit en schoonheid. Wellicht dat je in het dagelijks leven iets te veel kracht vertoont en te weinig op subtiele signalen let? Of is de droom een aanwijzing dat je wat meer je mannetje mag staan?

Festivals zijn doorgaans erg in trek, een neushaarfestival echter valt daar niet onder. Droom je over neushaar? Neushaar houdt viezigheid tegen van buitenaf. Zou dit in je droom symbool kunnen staan voor iets wat niet eigen is en probeert binnen te dringen?

Schaamhaar kan duiden op schaamte, ja zo simpel kan het zijn! Groeit het de kluiten uit? Probeer jij je seksualiteit te verdoezelen? Schaam jij je voor jezelf? Ben je het aan het scheren in je droom, dan kan het dat je minder preuts aan het worden bent en je meer wilt tonen.

Inzicht in je droom

Neem de tijd om je gevoelens onder de loep te nemen die je hebt met betrekking tot de droom. Wat herken je hiervan in je dagelijks leven? Welke titel zou je de droom geven (zie ook de spreekwoorden hieronder voor extra inspiratie)? Let de aankomende tijd op veranderingen in je identiteit en je zelfbewustzijn.

Spreekwoorden met betrekking tot haren

  • De snor drukken
  • De wenkbrauw optrekken
  • Haar op de tanden hebben
  • Dat scheelde een haar
  • Op een haar na
  • Geen haar op zijn hoofd …
  • Een haar in de boter vinden

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl.


[1] Satya  (2015). “I look in the Mirror and My Hair is Not My Hair!” A Dream Interpretation. Geraadpleegd op 10-01-2022 van https://backofthebrain.com/tag/hair-in-dreams/

About Author

2 thoughts on “Haren en droominterpretatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *