R-S-T DROOMENCYCLOPEDIE

R

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

RACE: Droom je over een race dan gaat dit over competitie, snelheid en rivalen. Het kan zijn dat je een race tegen de klok voert. Je kunt je afvragen of je in je dagelijks leven een gevoel van druk ervaart. Is er iets waar jij aan moet voldoen wat eigenlijk te veel van je vraagt? Wanneer je echter geniet van de race in je droom, of wint, kan het een teken zijn dat je succes hebt. Hou je ervan de competitie aan te gaan? Houd je voldoende rekening met zogenaamde tegenpartijen?

RADAR: Een radar pikt dingen op die niet direct zichtbaar zijn voor het blote oog. Het zou kunnen dat je ‘op iemands radar bent’ en dat iemand jou dus op het oog heeft. Als je hierover droomt heeft jouw radar (intuïtie) dus dit opgepikt. Heb jij zelf iets op het radar, dan is dat je intuïtie of instinct dat je bewust maakt van een mogelijke indringer of je laat zien waar je dat vindt waar je naar op zoek was.

RADIO: Een radio zendt en ontvangt. Het is een transmitter voor communicatie, informatie en boodschappen. Wat voor communicatie vang je op en wat voor boodschappen zendt je uit?

RAM: De ram staat vaak symbool voor koppigheid en agressie, maar ook voor leiderschap, onafhankelijkheid en een positieve instelling. Het is een energiek dier dat impulsief uit de hoek kan komen. Voor je het weet krijg je een beuk. Het is ook moedig, avontuurlijk, ‘headstrong’ en geeft niet snel op, maar kan zichzelf hiermee ook in moeilijkheden brengen. De ram kan gemakkelijk vast komen te zitten met haar hoorns, als ze niet uitkijkt. De ram in je droom zou symbool kunnen staan voor een persoon met dit sterrenbeeld, of deze eigenschappen. Of voor jezelf. Vragen die je jezelf kunt stellen bij dromen over een ram: Heb ik ergens een hard hoofd in? Zou ik eens wat meer uit mijn comfortzone moeten komen, of me juist wat minder impulsief kunnen opstellen? Is er een ‘ram’ in mijn dagelijkse omgeving welke mij beïnvloed?

RAMEN LAPPEN: Wanneer je ramen aan het lappen bent in de droom wijst dat waarschijnlijk op de wens voor meer helderheid in een situatie. Waar kijken de ramen op uit? Wat is het voor gebouw? Is het je eigen huis dan kan dit erop wijzen dat je meer inzicht aan het vergaren bent over interne processen. Het kan ook dat de droom je erop wijst dat je je blik juist meer naar buiten mag richten. Wat is op jou van toepassing?

RAT: Een rat in je dromen staat mogelijk voor een verklikker of verrader. Heb jij je mond voorbij gepraat of is er iemand in jouw omgeving niet zo onschuldig als dat deze doet voorkomen? Ratten zijn intelligent, sociaal, behendig, snel en in feite heel schoon. Toch kunnen ze voor de mens ziektekiemen overbrengen en als plaag fungeren. Ze kunnen op ongewenste gasten wijzen, als je over ze droomt.

RECEPT: Een recept is een beschrijving van stappen, handelingen en maten die samen een bepaald gerecht tot stand brengen. Het is een formule die volgens een patroon werkt, naar een specifiek doel toe. Als je het recept anders uitvoert krijg je een ander resultaat. Als je droomt over een recept kun je je afvragen of jij iemand bent die alles precies volgens de regels wilt doen, of juist graag experimenteert met de ingrediënten en de regels minder nauw volgt?

REPTIEL: Een reptiel in je droom wijst op diepe oerinstincten. Het kan staan voor jouw instinctieve overlevings- en vechtlust, maar ook voor de angst om verscheurd te worden. Pas in alle gevallen op dat je je niet laat overheersen door je primitieve brein (het reptielenbrein) en gaat handelen vanuit overweldigende emoties, angsten, woede of stress. Op welke manier reageer jij in je droom; bevries je, vlucht je of ga je het gevecht aan (freeze, fight, flight)? Wees ook alert op het gedrag van anderen. Hoe handelen zij, wat zijn hun motieven? En op welke wijze kan de energie en kracht van het reptiel jou helpen in je dagelijks leven (aanpassing, jezelf verbergen of camoufleren)? Naast reptielen komen er ook draken voor in dromen (welke onder een andere categorie vallen). Wil je meer weten over draken in dromen, lees dan hier verder.

RING: Een ring in je droom kan staan voor verbinding (een eenheid vormen), een liefdesband, een cyclisch verband of een commitment.

RIVIER: Een rivier in je dromen kan staan voor de stroming van je gevoelens of de flow van je leven. Bochten, rotsen, watervallen en snelle stromingen kunnen duiden op hevige momenten, diepe emoties en spannende tijden. Wanneer je een rivier oversteekt is dat vaak symbolisch voor een overgang in je leven en kan soms zelfs symbolisch staan voor de grote overgang (het leven na de dood, of een zielsverandering). Als je tegen de stroom ingaat in je droom is het raadzaam je af te vragen of je misschien je eigen behoeften negeert ten gunste van anderen.

ROBOT: Een droom over een robot kan gaan over automatische handelingen. Sta jij te vaak op de ‘automatische piloot’? Het kan ook duiden op de wens om ongevoelig te zijn (van jezelf of een ander in de droom) om jezelf te beschermen tegen pijn en verdriet. Een robot is onpersoonlijk maar wel zeer geschikt om taken uit te voeren.

RODE JASPIS: Dromen over de rode jaspis kunnen wijzen op een behoefte aan aarding. Rode jaspis is sterk aardend. Een goed contact met de aarde zorgt ervoor dat wij als vanzelf beter in onze eigen energie zitten, waardoor we weerbaarder zijn. Rode jaspis is een boost voor de eigen energie en waar je eigen energie stevig stroomt, is het lastiger voor andere energie om zich in te mengen. Rode jaspis in je dromen is een voorbode van kracht en moed. Rode jaspis is ‘ik’ versterkend. De wilskracht en krijgersnatuur worden voorzien van extra energie en er ontstaat moed en dynamiek. De steen is behulpzaam wanneer je in je dromen ver weg raakt/reist en moeite hebt om weer te aarden. Dit kun je merken aan vermoeidheid in de ochtend.

ROOKKWARTS: Rookkwarts vermengt het heldere en reinigende van bergkristal met rokerig kwarts. Het helpt om te ontspannen en stress op te lossen. Droom je over rookkwarts, dan zou dat kunnen betekenen dat je te veel spanningen met je meedraagt. Tegelijkertijd kan de (energie van de) rookkwarts in je droom aangeboden worden als medicijn. Verkrampingen verminderen zodat er meer ruimte ontstaat voor je eigen heldere energie. Rookkwarts (maar ook rookobsidiaan) kan een rustige ontspanning geven tijdens het slapen. Mijn ervaring is dat ik dan niet veel van de nacht herinner, maar wel goed wakker word en makkelijk “land”.

ROZENKWARTS: Droom je over rozenkwarts, dan heb je wellicht behoefte aan liefde, zachtheid en steun. Klik op de titel om het mooie artikel van Wendela Copijn over rozenkwarts te lezen.

S

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

SCHOENEN: Dromen over schoenen zeggen iets over het pad dat je bewandelt, de richting die je uitgaat en je attitude. Dromen over schoenen raken aan een mythische onderlaag. Ze spreken over richting. De moeite die je in je leven onderneemt, of juist niet. Ze gaan over werkidentiteit, je attitude ten opzichte van jezelf en anderen, over activiteit en over loslaten en verdergaan. Dromen over schoenen stellen je direct, of indirect, de vraag: waar sta je? Sta je met beide benen op de grond?

SCHULD: schuldgevoelens in je dromen, of word je ergens van beschuldigd? Wellicht ontloop je een verantwoordelijkheid, of ben je juist té verantwoordelijk? Lees meer over schuldgevoel en coping in dromen.

SHUNGIET: Shungiet is een steen van koolstof. Ze is de oudste koolstof die bestaat en komt uit Rusland. Het verhaal gaat dat er een Russische bron was met genezend water. Het water bleek, uit de overleveringen, sterk genezend te zijn door de steenlaag shungiet.  Vanaf dat moment deden de Russische soldaten altijd een stuk shungiet in hun water. Dit om het schoon en genezend te houden. 
Waar toermalijn de zware energieën afvoert, is shungiet een steen die de energieën absorbeert en transformeert. Shungiet wordt voornamelijk gebruikt bij gevoeligheid voor elektrosmog en straling en is dus zeer geschikt voor in de slaapkamer. Droom je over shungiet dan kan het een goed idee zijn shungiet in je slaapkamer en drinkwater te doen om je beschermen tegen zware energieën.

SIDDERAAL: De sidderaal is een wezen met twee gezichten, net zoals de Romeinse beschermgod Janus (de god van het begin en het einde). Wanneer je droomt over een sidderaal is het wijs om behoedzaam te zijn. Wanneer je kijkt naar de elementen die in de sidderaal leven zien we water en vuur, twee tegenovergestelden aan elkaar, verenigd in één wezen. Zo kun je jezelf bij de droominterpretatie afvragen of iemand in jouw omgeving, of jijzelf, mogelijk ambivalent of tegenstrijdig gedrag vertoont. Wil je meer lezen over sidderaal klink dan op de titel.

SLAGTANDEN: Heeft iemand iets gezegd dat erg pijnlijk voor je was? Slagtanden worden ook gebruikt om in de aarde te kunnen wroeten en wortels op te graven. Niet alle ‘beesten’ met slagtanden zijn gevaarlijk. Zie jij soms gevaar dat er niet is? Slagtanden zijn in trek bij stropers, ze worden verkocht voor veel geld en zorgen voor onnodige doden. Kan deze droom metaforisch wijzen op stropers: waar in jouw leven wordt er onnodig geleden voor geld of aanzien?

SODALIET: Sodaliet is een steunpilaar. Als je sodaliet vindt in je droom kan het fijn zijn om eens pas op de plaatst te nemen, je te verankeren in de dingen waar je mee bezig bent en even op adem te komen. Vandaaruit weer stappen zetten.

SPEURTOCHT: Zie Queeste

SPIN: De spin in dromen kan heel wat angst oproepen. Wanneer je in het dagelijks leven bang bent voor spinnen dan kan het dat de spin in je dromen symbool staat voor je angsten. Diepere symboliek van de spin verwijst naar de moeder, de weefster van het leven en de kosmos, maar ook naar de duistere vrouwelijke krachten. De spin weeft haar web en wacht dan vol geduld. Ze kan je verleiden, misleiden en vastzetten. Heb jij ergens in je leven het gevoel dat “het net zich dichter om je heen sluit”? Soms staat een spin in je dromen voor iets of iemand van buitenaf die je energie steelt (gebruik van je maakt).

T

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

TAAL: Een algemene, collectieve duiding van taal in dromen is communicatie, een innerlijke kwaliteit (bijvoorbeeld een gedachte of gevoel) overbrengen, afspraken (woorden zijn afspraken omtrent een bepaalde kwaliteit), verbinding zoeken door taal. Taal in je droom kan verwijzen naar de poëtische aard van dromen. Het kan extra van belang zijn om te letten op de manier waarop je communiceert in je dagelijks leven en hoe er wordt gecommuniceerd naar jou. Een onbekende taal in je droom zou kunnen wijzen op iets dat uit je onderbewuste naar boven komt en dat je nog niet direct begrijpt. Het zou ook kunnen wijzen op onduidelijke communicatie tussen jou en een ander. Wellicht vind je het moeilijk om jezelf helder uit te drukken of wordt je niet goed begrepen.

TAART: Taart en gebak worden geserveerd bij feestjes en vieringen. Heb jij iets te vieren? Zoetigheid in je droom kan ook wijzen op een orale karakterstructuur. Eet jij regelmatig je emoties weg? Dit zou erop kunnen wijzen dat je (onbewust) het gevoel hebt tekort te komen, dat je een innerlijke behoefte aan ondersteuning (voldoening) hebt of dat je erg teleurgesteld bent. Waar heb jij behoefte aan en hoe kun jij goed voor jezelf zorgen?

TANDEN: Dromen over tanden komen veel voor. Tanden verwijzen naar het vermalen van dat wat we tot ons nemen. De tand heeft een agressieve functie die ons tegelijkertijd helpt met de voeding. Wanneer we dromen dat we onze tanden verliezen dan geeft dat een heel onveilig gevoel. Ten eerste verliezen we dat wat ons energie verschaft, ten tweede betekent het verlies van tanden dat we onszelf niet meer kunnen verdedigen (onze tanden laten zien), ten derde hebben de tanden een sociale functie. Met de tanden kunnen we ons in iets vastbijten. Tanden geven grip en dromen over het gebit kunnen wijzen op de noodzaak om iets los te laten. Mooie tanden wijzen op een goede gezondheid. Tandeloos zijn geeft zwakte weer. Dromen over het verlies van tanden kan duiden op een leeftijdsovergang, een onderliggende ziekte, maar ook over innerlijke of psychische zwakte. Droom je over het wisselen van je tanden dan mag je ervan uitgaan dat je een nieuw (psychologisch) stadium van je leven ingaat en je jongere gebit verruild voor een meer volwassen fase.

TANDENFEE: Beloning voor een rituele overgang.

TERUGKERENDE DROMEN: Wanneer een droom (nachtmerrie) zich vaker dan is de kans groot dat dit over een verdrongen angst of andere hevige emoties gaat. De droom is significant en vraagt om aandacht voor het thema. Meestal is dit iets ouds dat je al langer hebt geprobeerd te vermijden, of een karmisch aspect. Zoek hulp bij een droomexpert of psycholoog om het samen uit te zoeken en op te lossen.

TIJGEROOG: Tijgeroog is één van de zeven edelstenen die je helpen om in je eigen energie te blijven. Tijgeroog is een mooie, aardende en reflecterende steen. Volwassenen en kinderen die  last hebben van prikkels voelen zich al snel aangetrokken tot de mooie steen. De energie van de steen helpt om wat meer distantie te bewaren en zo minder snel overweldigd te raken in situaties. Er is meer overzicht en de zintuigen zijn net iets scherper. Een droom over deze krachtige aanwezigheid zou kunnen wijzen op de behoefte om je energie beter in beheer te nemen. Ook kan de droom staan voor psychische kracht en inzicht.

TOILET / WC: Symbolisch gezien staat de WC voor het je ontdoen van (psychische) last. Op de WC ontdoe je je van dat wat je niet langer nodig hebt. Klik op de link in de titel voor het uitgebreide artikel over dromen over een WC of toilet.

TOMAAT: Een tomaat is een sappige rode groente. Door de sappigheid en haar kleur wordt de tomaat wel gezien als een liefdes- en paradijs appel (Georg Fink). Wanneer we een tomaat eten in onze droom kan dit duiden op een goede relatie, het kan ook wijzen op een behoefte aan mineralen en voedingsstoffen die de tomaat bevat. Is de droom erotisch getint of staat het voedende aspect van de tomaat juist centraal? Een rottende tomaat wijst ons op de tand des tijds; alles is vergankelijk. Vanuit de visie van droomexpert Georg Fink zou een rottende tomaat kunnen wijzen op disharmonie in een relatie. Het rood van de tomaat is een signaalkleur, welke in je droom mogelijk een extra duiding heeft. Is er iets dat extra aandacht behoeft?

TONG: De tong is een sterke spier, waarmee we kunnen proeven en welke we gebruiken bij het formuleren van onze klanken en taal. De tong in de droom verwijst naar onze fysieke gezondheid (hoe ziet de tong eruit?), maar ook naar de gezondheid van onze mentale en emotionele expressie. Spreek je je voldoende uit, of praat je juist te veel? Een tong die doormidden geknipt is in de droom kan wijzen op ambivalentie: komen woorden en daden wel met elkaar overeen? Een gespleten tong staat dus voor oneerlijkheid, leugens en hypocrisie. Een dubbele tong staat voor onhelderheid (denk aan dronkenschap). Wanneer de tong wordt afgesneden in de droom dan staat dat voor het monddood maken van iemand.

TOORTS: Droom je over een toorts of fakkel dan gaat dit over een lichtbron in het duister. Soms staat een toorts in je droom voor overwinning of leiderschap; het vuur van succes brandt. Gaat de toorts uit dan zou het kunnen dat er iets is dat jouw levensenergie dimt en waardoor jouw innerlijk vuur minder hard brandt. Een brandende toorts kan onze een weg uit de duisternis belichten en we kunnen er andere lichtjes mee doen ontvlammen.

TRAP: Dromen over een trap gaan over je doelstellingen en wensen in het leven. Je kunt een treetje hoger klimmen of je kunt de trap afkomen. Vaak wordt het stijgen op de trap gezien als een stijging in bewustwording en het betreden van ‘hogere domeinen’. Het afdalen kun je zien als een afdaling in de psyche en mogelijk in het onderbewuste. Het kan zijn dat je een stapje terug hebt moeten doen in je leven. Als je van de trap valt dan voel je je gedwongen om terug te gaan naar een staat die je eigenlijk ontstegen dacht te zijn. Misschien heb je tóch nog wat op te helderen met betrekking tot oude (emotionele) zaken? Afdalen kan soms ook betekenen dat je vanuit een meer ‘zweverige’ mindset de stap zet naar een stevigere aarding. Hoe sta je in de droom? Welke grond heb je onder je voeten? Hoe is het met je lichaam gesteld?

TUNNEL: Dromen over een tunnel kunnen verwijzen naar de cyclus van geboorte en dood. Een tunnel in een droom kun je zien als een passage, een overgang. Soms leidt de tunnel in de droom naar een onderbewust domein. In sommige gevallen kan de droom gaan over geboortetrauma en de poging om dit trauma te verweken.