WC dromen

Veiligheid, creativiteit en autonomie

Wc dromen hebben er nog wel eens een handje van de dromer verward, of met hevige emoties (bijvoorbeeld walging), achter te laten. Wc dromen horen in de categorie van de meest voorkomende dromen, zoals vallen of achtervolgd worden.

Je ontlasten is gezond. Het is misschien vies, maar ook noodzakelijk. Door ons te ontdoen van dat wat we niet langer kunnen verteren maken we ruimte voor het nieuwe, het voedzame. Symbolisch gezien staat de wc voor het je ontdoen van (psychische) last. Op de wc ontdoe je je van dat wat je niet langer nodig hebt. Plassen staat hierbij meer symbolisch voor emotionele ontlasting, ontlading en ontgifting. Wanneer er in je droom poep voorkomt staat dat voor het kunnen loslaten van dingen die zwaarder te verteren zijn en een intenser proces (door je lijf) hebben doorgemaakt.

Kindertijd

Poep en plas in de droom wijzen mogelijk naar de fase in je kindertijd waarin je leerde om zindelijk te worden. Op welke wijze is dit jou geleerd? Leerde je in alle rust en met geduld het potje te gebruiken, of was er sprake van druk en schaamte?

Binnen de ontwikkelingspsychologie van een kind wordt deze fase belangrijk geacht in het ontwikkelen van gevoelens van controle over het eigen lichaam. Bij dwang kan er frustratie ontstaan. Kinderen leren bijvoorbeeld dwangmatig hun handen te wassen (Freud) of op de wens van hun ouders hun behoeften te doen (wanneer het de ouders uitkomt, zoals voor het naar bed gaan, voor het autorijden etc.).

Deze fase staat ook in verbinding met de ontwikkeling van de onderste drie chakra’s. Dromen over het ‘doen van je behoefte’ raakt aan thema’s van veiligheid (je eigen lichaam keert zich tegen je: jouw poep of urine is vies), creativiteit (mag je het wel lekker -bevredigend- vinden om te poepen en te plassen als het eigenlijk vies is), en autonomie (mag je plassen en poepen als je nodig moet, of moet je wachten tot iemand zegt dat je dat mag?).

Behoeften en tegenwerking

Als je droomt dat je niet naar de wc kunt of op de een of andere manier wordt tegengewerkt heeft dat vaak te maken met het niet kunnen ontlasten. Mogelijk onderdruk je je eigen behoeften, of is het niet mogelijk om aan je behoeften te voldoen. Je moet af van iets dat je tot ballast is geworden, maar het lukt niet.

Dringend moeten

Bij vieze toiletten, in je broek plassen of overstroming is er een groter alarm: het is belangrijk je op één of andere manier te ontdoen van bepaalde lasten, want ze worden groter, stapelen zich op. Wat dringt zich op in de droom, wat is zo dringend in je dagelijks leven dat je “overstroomd”.

Als je droomt dat je je ontlast op een andere plek dan de wc dan kan het zijn dat je je ontlast op de verkeerde plek. Misschien ben je van je af aan het praten over iets wat je dwarszit tegen de verkeerde personen. Of misschien krop je emoties op (op werk) en barst de bom thuis, waardoor de boel besmet raakt.

Privacy

Wanneer je op de wc zit en geen privacy hebt is het erg belangrijk om na te gaan waar je in je dagelijks leven het gevoel hebt bekeken te worden. Het kan zijn dat je behoefte aan privacy negeert of dat anderen zich bemoeien met jouw zaken.

Seksualiteit

Wc dromen worden soms geassocieerd met seksualiteit (2e chakra). Het schoonmaken van een vies toilet kan bijvoorbeeld duiden op het verdwijnen van een preutse houding. Ook kan het wegspoelen van de ontlasting staan voor middelen die ons tot beschikking staan voor het zich ontdoen van seksuele negativiteit, ontstaan door de imprint dat dit (bevrediging) vies is.

Het kan zijn dat je in de droom op zichzelf al orde schept in dat waar je je van wilt ontlasten, door in de nacht de energetische balans op te maken. In sommige gevallen vraagt een droom echter om verdere actie. Wanneer je een wc droom hebt gehad, let dan goed op de gevoelens die je in de droom hebt. Deze zeggen veel over de manier waarop je de droom kunt interpreteren. Was er walging, angst, had je in de droom last van veel schaamte, of voelde je juist heel erg onder druk staan?

Woordassociaties

Om een droom te duiden, of beter te begrijpen, kun je gebruik maken van o.a. taalassociaties.

Denk maar eens aan:

  • Hoge nood hebben
  • Het in de broek doen van het lachen
  • Toen pissen plassen werd, is het gezeik begonnen
  • Heren doe de bril omhoog, want dames zitten ook graag droog
  • Als je niet mikken kan, ga dan zitten man
  • Zeikerd
  • Azijnzeiker
  • Ergens schijtziek van zijn
  • Schijt aan hebben
  • Schijterd

Zoek je na deze info toch nog naar meer info over de WC, het toilet, in je droom? Hieronder een leuke oefening om meer feeling te krijgen met de WC als jouw droomsymbool:

Droomsymbool oefening

Als je tijd hebt en even alleen kunt  zijn, trek je dan terug. Zorg dat je je comfortabel voelt, je kunt op een goed ondersteunende stoel gaan zitten of eventueel op bed gaan liggen. Zorg dat je niet gestoord wordt. Sluit dan je ogen en haal je droom weer voor de geest. Probeer de droom zo levendig mogelijk terug te halen en neem even de tijd om de beelden op te laten komen en op je in te laten werken. Als je de WC in de visualisatie van je droom ziet, kun je vervolgens aan de WC vragen wat deze jou vertellen wil, of te zeggen heeft, specifiek in jouw droom. Je kunt ook vragen waar de WC symbolisch voor staat.

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl.

About Author