L-M-N DROOMENCYCLOPEDIE

L

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

LABRADORIET: Labradoriet is een prachtige veldspaat met bijzondere kleurschakeringen. Labradoriet versterkt met een frisse boost de rand van je aura en helpt je om je eigen energie stevig neer te zetten. Dromen over de labradoriet wijzen op een behoefte of noodzaak aan het verminderen van externe prikkels en verstevigen van de eigen afweer. Het is een fijne steen die beschermt en de droom zou er ook op kunnen wijzen dat je bescherming geniet van een externe factor. De steen helpt om op jezelf te reflecteren, stimuleert fantasie en creativiteit. Het is ook een fijne steen voor kinderen die snel last hebben van drukte of overprikkeling. Lees in de blog van Wendela Copijn meer over de labradoriet.

LAPIS LAZULI: Droom je over deze koningsblauwe steen vraag jezelf dan eens af op welke manier jij vriendschap sluit en onderhoudt. En welke stijlen van leiderschap hanteer jij? Zou de steen je kunnen helpen hier nog meer inzicht in te ontwikkelen, en daadkracht?

LEEFTIJD: Dromen over je leeftijd gaan over je identiteit en je identificatie met de hoeveelheid tijd die je, tot nu toe, hebt geleefd. Je leeftijd zegt iets over je identiteit, maar bepaalt deze niet. Logischerwijs zou je leeftijd niet van belang moeten zijn bij wie je werkelijk bent. Maar bij elke leeftijd hoort een bepaalde rol. Dit is een proces waar we, hier op aarde, allemaal aan onderhevig zijn terwijl een deel van ons hier los van staat. 

Archetypisch bekeken zou je kunnen zeggen dat er drie stadia zijn: Het kind, een open, avontuurlijk, maar onvolwassen aspect van je identiteit. De middelbare; wat heb je ontwikkeld en waar groei je naartoe? De oude: wijsheid en afscheid. Hoe ben je gerijpt, hoe kijk je terug op je leven en wat heb je te bieden?

LIJKWAGEN: De dood is iets dat verbonden is met het leven. Het is het einde van het een en het begin van iets anders. Als je over een lijkwagen droomt kun je dit duiden als het einde van iets. Zelden is zo’n droom letterlijk op te vatten. De dood in dromen gaat meestal over diepgaande veranderingen in persoonlijkheidsaspecten, veranderingen in je gedrag, waarden en ethiek. Soms duidt het een einde van buitenaf aan, bijvoorbeeld het einde van een relatie, loopbaan of wens. Wat gaat er dood in de droom?

LUCHTBALLON: Een luchtballon in je droom kan wijzen op een pleziervlucht. Ze kan symbool staan voor overzicht, geluk en vrijheid, maar ook voor te hoog vliegen (arrogantie) en kwetsbaarheid.

Een kennis van mij had drie keer over een droom waarbij ze zou vallen met een luchtballon. Ze negeerde de boodschap en ging toch vliegen met de luchtballon. De ballon kwam in nood en moest een noodlanding maken. Gelukkig kwamen ze in een boom te hangen en konden zo gered worden. Soms is het een goed idee om je dromen ook letterlijk te onderzoeken!

Is er een landing in je droom? Hoe is deze? Is het een pleziervlucht of is de droom een waarschuwing?

LUCIDE DROMEN: In een lucide droom ben je je ervan bewust dat je droomt. Dit schept oneindige mogelijkheden, maar is (in het begin) niet makkelijk te handhaven. In een lucide droom kun je grenzeloos zijn. Je kunt je lichaam loslaten, met alles versmelten, een dier zijn, of sterker, groter, knapper en slimmer zijn. Er zijn veel mensen die willen leren om lucide te dromen, om hun lot en dagelijkse uitkomsten te kunnen manipuleren. En dat kan. De vraag is echter tot in hoeverre? 

M

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

MAFFIA: Als je de maffia in je dromen tegenover je hebt dan ben je waarschijnlijk bang om gesnapt te worden. Je voelt je onderdrukt of hebt het gevoel op je hoede te moeten zijn. Heb je een schuld te vereffenen? Of ben je in een gevaarlijke situatie terecht gekomen?

MAGIE: Magie in je dromen toont je de wereld achter de werkelijkheid. Dromen zijn al magisch van zichzelf en in je dromen is alles mogelijk. Droom je van een mooie betoveringen dan zou het kunnen dat je hart verovert is. De engere, meer duistere, vormen van magie wijzen erop dat je je bedreigd voelt door iets waar je je niet werkelijk bewust van bent. Houd jij of iemand in je omgeving zich misschien bezig met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen?

Het zou kunnen dat je een wenst hebt om iets te kunnen, dat je in het dagelijks leven niet lukt (zoals vliegen), of dat je iemand idealiseert. Wie is de magiër in je droom en waar gaan de betoveringen over? Lees ook het mooie artikel van Vincent Duindam over de ‘schatkamer’ die een bron voor de ultieme levenskunst is.

MAGNEET: Een magneet gaat over aantrekking en afstoting. Onderzoek je droom op elementen die je graag zou willen aantrekken of die je juist afstoot.

MANDALA: Zie patronen.

MARETAKDe maretak, welbekend als de mistletoe, is onderdeel van oud Keltisch gebruik. Het staat symbool voor de liefde, vruchtbaarheid en vrede. Vroegere voorouders geloofden dat kinderen uit de mannelijke boomgeesten ontstonden en sommige Aboriginals uit Australië hadden het geloof dat de mistletoe de zielen van kinderen droegen, welke konden worden herboren wanneer een zwangere vrouw voorbij liep. Het is een vitaliserende plant met geneeskrachtige werking.

METAAL: Dromen over mineralen of metalen kunnen voedingsgericht zijn, zoals ijzer, dat iets is dat we nodig hebben voor een goede verhouding in ons bloed, maar ook omdat we het gebruikten om gereedschap mee te maken om onszelf van voedsel te voorzien. Of bijvoorbeeld brons dat veel is gebruikt voor kunst of sieraden. Metalen kunnen ook wijzen op het chemische proces waar gereedschap en andere materialen van worden gemaakt.

MIDZOMERNACHT: Er zijn twee perioden in het jaar waarin de energie extra gebundeld wordt. In de winter gebeurt dit tijdens de heilige nachten, rondom de langste nacht van het jaar. In de zomer tijdens de zonnewende, de langste dag van het jaar. Dromen over een equinox duiden hiermee een kantelpunt aan. Sta jij op een kantelpunt in je leven? Ook is het interessant om je dromen rondom de equinox te onderzoeken op verborgen aanwijzingen met betrekking tot op handen zijnde veranderingen.

MINERAAL: Dromen over mineralen of metalen kunnen voedingsgericht zijn, zoals ijzer, dat iets is dat we nodig hebben voor een goede verhouding in ons bloed, maar ook omdat we het gebruikten om gereedschap mee te maken om onszelf van voedsel te voorzien. Al het leven op aarde is opgebouwd uit een samenstelling van mineralen, lucht en water. Droom je over een mineraal dan zou het kunnen dan je een een tekort of teveel aan dit mineraal hebt.

MYTHE: Er zijn vele mythologische vertellingen, verhalen uit de oudheid, geschiedenis en sprookjes. Er is een rode draad die door deze ´verhalen´ loopt die universeel is en die je ook terug kunt vinden in je dromen en in je leven. Het is een eeuwenoud en collectief stramien waarin de tijdlijn van ons bewustzijn loopt. Droom je over mythologie dan gaat dat over deze rode draad, het collectieve verhaal dat jij persoonlijk maakt in dit leven. Wat in jouw leven is werkelijk van jou en wat is onderdeel van het collectieve verhaal?

N

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

NAALD: Een naald in de droom wijst op een oplossing en reparatie. Ook kan een naald in de droom verwijzen naar penetratie en prikken. Wanneer de gevoelens negatief gestemd zijn in de droom wijst de naald op kleine schade: een vingerprik brengt een dropje bloed, meer is het niet. Ook kan de naald een scherp inzicht vertegenwoordigen in de droom.

Rond 1884 had Elias Howe een droom, waarin hij eindelijk de oplossing vond voor zijn probleem: hoe hij de naald werkend kon krijgen in de naaimachine. Tot dan toe was het hem niet gelukt. In de droom die hij kreeg, zag hij indianen met speren. In de speren zat een oog en hij kwam tot de realisatie dat dit de oplossing voor zijn probleem was. Zo is de naaimachine ontstaan.

NATUURKRACHTEN: Wat betreft de natuurkrachten, als gemeenschappelijke symboliek in dromen, kun je stellen dat ze temperaturen en omstandigheden voorstellen, waaraan wij onderhevig zijn. Net als met de invloed van de hemellichamen zijn wij overgeleverd aan de elementen van de seizoenen. Ze vormen ons en sturen ons en ondanks dat we ons kunnen aanpassen hebben wij geen invloed op de elementen. Droom je hevig over vuur, onweer, water, tsunami’s, tornado’s of bijvoorbeeld aardbevingen zoek dan eens uit waardoor jij je overweldigd voelt en wat je kunt doen om jezelf beter te beschermen of veilig te stellen.