Evelien Pullens

De vierde dementie en De vijfde dementie

Boeken van Evelien Pullens over intuïtie en dementie

Ik ben nieuwsgierig naar de verborgen wereld die die achter de alzheimer van mijn moeder ligt. Nu de contacten om haar heen minder bereikbaar zijn, is er meer ruimte voor inkeer, voelen, luisteren, weten. “Ik wil niet zo lang mogelijk leven, maar leven zo lang als nodig is,” vertelde ze me eens. Mijn moeder beseft blijkbaar dat deze periode van geheugenverlies ergens voor nodig is. Zou ze hierin iets ervaren en doorgronden wat ze in haar volle volwassen leven niet kon pakken?

Het landschap van de ziel

In mijn praktijk voor reading en healing ontvang ik familieleden van mensen met dementie die me mee laten kijken naar de belevingswereld van hun naasten. Ze hebben vragen, voelen zich soms machteloos en willen graag rust brengen in de verwarring van hun ouders of echtgenoot. Intuïtief voelen ze aan dat er onder het oppervlak een kleurrijk innerlijk verhaal te lezen is. In het landschap van de ziel gebeurt van alles waar we geen weet van hebben. Door contact te maken op wezensniveau kun je communiceren met de onderliggende laag.
Terwijl iemand in het dagelijks leven boosheid of irritatie laat zien, is er innerlijk vaak een heel ander proces gaande: Verwerking van oude trauma’s, verborgen verdriet, losbarsten van lang verlangde vrijheid, in contact zijn met liefde, wijsheid en het hogere. Kennis en begrip van de onderliggende laag geeft partners of familie troost en acceptatie en vaak ook nog eens praktische handvatten.  

Zo kwam er een vrouw bij me met het volgende probleem; “Mijn vader is af en toe zo boos dat hij niet meer te houden is. De verzorging heeft al van alles geprobeerd, maar kan de oorzaak niet ontdekken. Nu krijgt hij medicijnen omdat we ook geen andere oplossing meer zien.”
Als ik op dieper niveau naar haar vader kijk, zie ik dat de man heel opgelucht is dat hij zijn ingehouden emoties kan uiten. Eerder in zijn leven lukte dat niet door verantwoordelijkheidsgevoel en onmacht. Er is in al die jaren zoveel spanning opgebouwd dat de boosheid inmiddels buitenproportioneel is gegroeid. Lastig voor de omgeving, maar bevrijdend voor hem zelf.

Traag en aandachtig

Dementie uit zich bij iedereen verschillend. Mijn moeder werd nauwelijks boos of verdrietig toen ze alzheimer kreeg, bij haar borrelde er juist een ongekende wijsheid op. Daar luisterde ik goed naar omdat ik er van wilde leren. “Als er iets niet klopt, dan heb ik daar zelf in ieder geval geen last van,” vertelde ze mij op een dag. Wat relativerend! Ik hoefde me volgens haar dus niet zo druk te maken over de dingen die niet goed gaan. Mijn perfectie kon ik stukje bij beetje los laten.  Ik ging minder doen en meer ZIJN.

Als ik de poort binnen ging van het verzorgingshuis waar mijn moeder woonde, keek ik naar de grote statige bomen en haalde ik een keer diep adem. Ik loop een paar gangen door om bij haar woongroep te komen. Traag en nieuwsgierig stap ik de huiskamer binnen, zodat mijn moeder en haar medebewoners aan mij kunnen wennen en ik aan hen. Zo kan ik observeren wat er om me heen gebeurt en mijn intuïtie laten spreken. Ik merk dat iedereen rustiger wordt en meer van zichzelf laat zien als ik zo langzaam en aandachtig ben. Als ik de bewoners één voor één langs ga om te begroeten, zie ik dat ze me recht aankijken en we geconcentreerd onderzoeken wat we aan elkaar hebben. Heel puur dus, dicht bij mezelf en dicht bij de ander. Ik gebruik mijn intuïtie en zij ook. Het is heel logisch dat het sensitieve belangrijker wordt nu de ratio niet meer zo goed functioneert. Ik heb ontdekt dat ik de intuïtieve kracht van mensen die deze wonderlijke ziekte hebben niet moet onderschatten. Ze zien en weten meer dan je denkt en uiten dat vaak op een onverwachte, soms zelfs poëtische manier.

Verbinden met het wezen van het bestaan

In mijn boeken beschrijf ik wat ik bij mijn readingen heb waargenomen in de binnenwereld van mensen met dementie. Het komt voor dat iets teruggehaald wordt wat lang vergeten was; vrijheid, liefde, speelsheid, wijsheid. Men hervindt de stralende en liefdevolle krachten van de ziel die ondergesneeuwd waren geraakt door de strakheid en perfectie van het dagelijks leven. Je zou het zelfs spirituele groei kunnen noemen. Intuïtie opent zich als mensen dementie krijgen, wat kan betekenen dat men een vanzelfsprekende verbinding met het hogere heeft in de vorm van contact met overledenen of het goddelijke.

Er wordt wel eens gelachen om mensen met dementie die conversaties hebben in zichzelf. Maar de scheidslijn tussen leven en dood lijkt dunner te worden bij dementie en soms zie je dat mensen die gestorven zijn toch nog heel levend aanwezig zijn voor iemand, alsof er niets gebeurd is. Dat zou betekenen dat we hallucinaties en gesprekken in het luchtledige niet moeten bagatelliseren. Ze zijn veel echter zijn dan wij denken?  

Contact met overledenen

Ik heb afgesproken met Wilbert de Waal die zich zorgen maakt over zijn echtgenote met dementie. Mevrouw De Waal lijkt te genieten van het loslaten van haar aardse verantwoordelijkheden en kan nu communiceren met een andere dimensie. “Het lijkt wel of ze contact heeft met een overledene die heel dicht bij haar stond,” vertel ik haar man. “Zij heeft het haar hele leven al over haar zus die is overleden toen ze achttien was. Ze hadden een hele sterke band en mijn vrouw heeft altijd verdriet gehad om haar vroege dood. Als ze nu weer contact heeft met haar zus vind ik dat heel fijn voor haar,” zegt hij. Nu Wilbert de Waal begrijpt waar zijn vrouw mee bezig is als ze zo naar binnen gekeerd is, neemt de spanning bij hem af en is er voor zijn vrouw ook weer een rustige en neutrale basis om in contact met hem te komen op de momenten dat haar aandacht bij het aardse leven is. Beleving en meebewegen met de binnenwereld van naasten met dementie vraagt van ons dat we ons losmaken van oude ideeën en herinneringen. Hoe meer we in het NU zijn, hoe beter we kunnen waarnemen en intuïtief signalen kunnen opvangen. Het vraagt van ons een vertraging en een vermogen tot ZIJN. Wat een levensles is dat.

www.evelienpullens.nl

www.4dementie.nl

Evelien Pulllens is reader en healer en leraar intuïtieve ontwikkeling bij het Centrum voor Leven en Intuïtie ( www.cli.nl) Zij schreef De vierde dementie en De vijfde dementie, uitgegeven bij AnkhHermes. https://www.ankh-hermes.nl/boek/de-vijfde-dementie/

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *