Arthur’s pelgrimage

De naam Arthur zet ons al direct op het juiste spoor: hij leidt ons onmiddellijk naar die andere Arthur, die koning van de Ronde Tafel die zijn medestrijders op een missie stuurde, niet om te vechten maar om dat ene bijzondere te vinden dat in hun leven ontbrak: de heilige Graal – symbool voor het vrouwelijke, het gevoelsleven, de zachtheid.

Het kan niet anders: de Arthur in dit boek gaat ook op zoek. Zijn huwelijk is vastgelopen en als hij zich in een dronken bui opdringt aan een collega – hij ziet haar in gezelschap met anderen in een café waar hij met een zwaar gemoed heeft zitten eten en drinken – wordt hij daar door collega’s op aangesproken en uit een project gezet dat hij met veel inspanning tot een succes maakte. Als hij enkele dagen later met zijn armen leunend op een brug over het water staart, spreekt een dakloze hem aan. Het gesprek dat volgt is een van de pareltjes in dit boek en leidt tot volgende stappen.

Uit de titel weten we al dat Arthur een spirituele ontdekkingstocht onderneemt, een pelgrimage. Hij boekt een vlucht naar een gebied waarover de auteur ook schreef in Waar een wil is, is een omweg. Anders dan in dat boek, zijn we hier dichterbij de reiziger, maken we mee wat hij meemaakt. Zo zijn we getuige van een bijzondere ontmoeting die plaatsvindt bij de ingang van het nationaal museum van Qatar in Doha – die verstrekkende gevolgen gaat hebben voor de reis van onze held – we rijden met hem door het chaotische verkeer in de smalle straten van Kathmandu en arriveren door een ‘poort met mythische symbolen’ op de binnenplaats van hotel Vayra waar een ‘weldadige stilte’ heerst. Het hotel maakt diepe indruk op onze reiziger waarvan we ons door zijn uitgebreide beschrijving een goed beeld kunnen vormen. Ook in Kathmandu bezoekt hij ‘diverse bezienswaardigheden’, waar ik als lezer dan wel weer meer over zou willen weten.

In het hotel ontmoet hij de juiste mensen en al snel dient de mogelijkheid zich aan om met een aantal dragers een voettocht te maken naar een bijzonder klooster, die vertrekt vanuit Jiri, een stadje dat hij na een busreis van tien uur (werkelijke afstand is 185 km) bereikt.

We reizen met hem mee langs steile hellingen, onder verre luchten, langs indrukwekkende gletsjers, diepe meren, langs hoge bergtoppen, en boven ons uit torent de Mount Everest. We zijn in het oosten van Nepal, in het land van het Tibetaans Boeddhisme. Zijn dragers torsen tenten, een gasfles, proviand voor vele dagen, hun voeten gestoken in slippers gaan moeiteloos langs kronkelige paden en diepe afgronden. Onze held heeft regelmatig tijd nodig om bij te komen, niet alleen moeten steile hellingen overwonnen worden, ook moet hij wennen aan het lopen in de ijle luchten van het hooggebergte. Men zet zijn tent voor hem op, spreidt zijn bed, kookt maaltijden.

En in de avonden en pauzes die langer gaan duren, zijn er gesprekken en krijgt Arthur wijze lessen die hem helpen op zijn boeddhistische pad. Want is het allerbelangrijkste van het leven zoveel mogelijk bezit te vergaren – een luxe woning vol met design spullen, waar Arthur in het leven vóór deze reis zijn zinnen nog op had gezet – of gaat het om de diepere betekenis. In het verhaal zitten een aantal mooi aanwijzingen die de zoeker in ons kan inspireren. En altijd is daar op de achtergrond het immense, grote, lege, prachtige land.

De reis nadert het einde. Arthur arriveert in Lukeko Matha, een klooster waarvan we ons door de beschrijving een voorstelling kunnen maken. Er hangen overal gebedsvlaggetjes, in een in de rotsen uitgehakte, huizenhoge nis staat het beeld van een Boeddha en op de berghellingen rondom het klooster staan verspreid kleine retraite huisjes. Hier verblijft Arthur gedurende een week waar hij deel neemt aan ceremoniën, meehelpt in de keuken, en onderwezen wordt in de Boeddhistische leer.

Arthur was op zoek naar de zin van het leven en wat hij ontdekte was dat hij die zin niet hoefde te zoeken – die zin vond hem, hij ontmoette hem op zijn pad. Daarvoor moest hij wel breken met zijn gewoonteleven, moest hij wel op pad.

Op 4 april geeft de auteur een lezing bij boekhandel Riemer in Groningen. meer over de lezing vind je hier: https://oplichtersunited.nl/4-april-boekhandel-riemer-groningen-de-helende-kracht-van-verhalen/

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *