U-V-W DROOMENCYCLOPEDIE

U

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

UNIFORM: Een uniform draagt de boodschap van uniformiteit, oftewel iets dat een eenheid vormt. Uniformen worden gebruikt voor bepaalde beroepen en draggen autoriteit uit of geven juist onpersoonlijkheid aan. Het gaat om de rol in de groep die de persoon speelt, het karakter of de persoonlijkheid zijn niet of minder van toepassing. Men is, door het dragen van het uniform, een politieagent, verpleegster, militair, kok, of iets anders. Als je over een uniform droomt kan het zijn dat je meer discipline aan de dag zou kunnen leggen of je zou moeten aansluiten bij een bepaalde groep, zoals je familie, op het werk of op school. Droom je over een uniform dat niet past? Dan zou het kunnen dat je juist het gevoel hebt dat je teveel in een rol gedrukt wordt en dat er weinig ruimte is voor jouw eigen uniciteit. Zie ook het artikel over kleding in dromen.

URINEREN: Zie ook plassen.

V

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

VAL: Wanneer je droomt dat iemand je in de val laat lopen is het een goed idee om overdag bewust te letten op je omgeving. Het hoeft niet te betekenen dat iemand het slecht met je voorheeft, maar je kunt toch maar beter voorzichtig zijn. Het kan ook een uiting zijn van je gevoel van onveiligheid. Misschien is het een goed idee om meer te ontspannen, maar check wel eerst even of er niet ergens een gevaar dreigt. Zie ook Gevangen.

VALLEN: Vallen in je droom kan behoorlijk echt aanvoelen. Kort samengevat zou je kunnen stellen dat vallen betekent dat alle controle verdwenen is. Er is niets te doen dan de val te ondergaan. Hoe is de val in je droom? Breek je iets, of val je zonder iets te mankeren? Als je val op kunt vangen is dat een goed teken, het wijst op behendigheid bij instabiliteit (dat mag je symbolisch opvatten).

VIS: Een vis in je droom kan wijzen op schatten uit de diepte. Mogelijk voel je je ergens als een vis in het water. Komen er gevoelens en emoties naar het oppervlak welke je probeert te overwinnen? De vis staat voor (geestelijk) voedsel en voor boodschappen uit de mysterieuze diepten van het water (gevoel). Een vis in je droom kan ook verwijzen naar een persoon met het horoscoop Vissen. Een pisces is een religieus symbool van een vis dat staat voor Christus.

VLIEG (insect): Een vlieg in je droom zou kunnen wijzen op irritatie. Is er in het dagelijks leven iets dat je irriteert en wat je probeert weg te drukken of niet kunt veranderen? Een vlieg die in je oor vliegt kan wijzen op roddels of misschien heb je iets vernomen dat je liever niet had gehoord?

VLIEGEN: Vliegen in je dromen kan wijzen op het overstijgen van moeilijkheden. Het kan een wens naar vrijheid uitdrukken, maar ook arrogantie willen benadrukken. Klik op de link in de titel voor meer over vliegen in je dromen.

VUUR: Vaak wanneer vuur een rol speelt in je droom zegt het iets over deze archetypische oer energie die om aandacht vraagt of iets zegt over wat er in je leven speelt. Vuur is een primitieve kracht. Machtig en magisch, gevaarlijk en tegelijkertijd noodzakelijk voor onze overleving. Vuur in je droom kan staan voor aanwakkerende liefde, het libido en zinnelijke lust. Zo verterend als vuur is kan hartstocht zijn. Vuur kan ook staan voor hechting. Vuur hecht zich aan een object en verteerd het tot er niets over is dan as. 

W

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

WATER: Vaak verwijst water in dromen naar het emotionele leven. Water is een levensbehoefte, het reinigt (voert afvalstoffen af) en voedt; het draagt verschillende mineralen en voedingsstoffen en hydrateert. Als je over water droomt kan het gaan over reiniging (van emoties), voeding (zowel fysiek, mentaal, emotioneel als psychisch) maar ook over hoe jij je door het leven beweegt. Stroomt het, of is er een verandering nodig?

Bevind je je in de droom onder water dan kan het zijn dan je overweldigd wordt door je eigen emoties. Kun je ademen onder water dan is dat mogelijk een symbolische herinnering aan de tijd dat je in de baarmoeder was; een plek waar je niets hoeft te doen en waar alles vanzelf naar je toe komt.

WC: Symbolisch gezien staat de wc voor het je ontdoen van (psychische) last. Op de wc ontdoe je je van dat wat je niet langer nodig hebt. Klik op de link in de titel voor het uitgebreide artikel over dromen over een wc of toilet.

WICHELROEDE: En droom over een wichelroede wijst op een instrument dat helpt om onze fijngevoeligheid en intuïtie in te zetten, te gebruiken en nieuwe mogelijkheden te vinden.

WOLF: Droom je over een Wolf dan gaat dat vaak over je instinctieve natuur. Wanneer je echter droomt dat je door een groep wolven wordt aangevallen zou het kunnen dat je het gevoel hebt “te grazen te worden genomen”(denk maar aan geldwolven). Misschien zijn er mensen in je omgeving die meer van je willen dan jij te bieden hebt, of wilt geven?  De wolf is ook een goede leraar.

Droom je over een WEERWOLF, dan wijst de droom naar onderdrukte instincten die ‘verhaal’ komen halen in de droom. Dit kan over diepe oude angsten of onderdrukte woede gaan. Lees meer over de wolf in je dromen door op de link in de titel te klikken.

WOUD: Een bos of woud in je dromen beslaat het territorium van je onderbewuste en de magische domeinen van je innerlijke natuur, je vitale en innerlijke levenskracht. Verdwaald zijn in een eng en donker bos wijst erop dat je je (onbewust) verloren voelt in het dagelijks leven. Op welke manier geef je zin aan je leven? Heb jij veel negatieve gedachten waar je verloren in raakt? Wanneer je echter doorgaat en eruit komt is dat een goede indicatie dat je op zoek bent naar een jouw manier van leven.