Vliegdromen

Ik ben aan het vliegen en ik voel me heerlijk vrij, als een open ruimte. Ik vlieg op hoge snelheid boven de uitgestrekte oceaan. De lucht is zachtblauw en streelt mijn lichaam. Het is heerlijk en zo vlieg ik een poosje rond. Ineens komt er een gedachte in me op: “Ik vlieg!” Ik begin vaart te minderen, maar heb het niet direct door. Vervolgens komt er nog een gedachte op: “Kan ik dit wel, kán ik wel vliegen?” Ik voel iets in mijn buik kriebelen, ik voel me niet meer helemaal vrij. Pardoes verlies ik mijn gewichtsloosheid en val als een baksteen naar beneden, richting het oppervlak van de immens uitgestrekte oceaan. Ik voel een angst ontstaan in mijn middenrif, tussen mijn borst en buik, en ik word steeds zwaarder. Ik val in het water en zak heel snel loodrecht naar beneden. Ik voel paniek opkomen bij de gedachte dat ik dit niet ga overleven. Ik heb totaal geen controle meer en blijf zakken naar de bodem. Dan komt er vanuit het diepe duister van de oceaan onder me een enorme walvis met grote kracht omhoog; recht op me af. Dit is het, denk ik. “Nu is het met me gedaan.” Maar tot mijn grote verrassing schept de walvis me met haar neus en duwt me met volle kracht omhoog. Omhoog en omhoog, tot ik voorbij het wateroppervlak kom. Ik stop met denken en vlieg de lucht in, samen met de walvis.

Vliegen in je dromen is heerlijk. Dat staat voorop!

Het is een gevoel dat bijna niet te beschrijven is. Een gevoel van vrijheid, gewichtsloosheid en zonder beperkingen. Vliegen is magisch.

Overstijgen van moeilijkheden

Wanneer we vliegen, experimenteren we met onze eigen krachten. We wenden onze energie aan om situaties en moeilijkheden te overstijgen. In sommige dromen vliegen we op eigen kracht, in andere met een hulpmiddel zoals vleugels, of een motor. Zo kun je vliegen zien als een manier om je moeilijkheden te overstijgen, of als een manier om even los te komen van alle beperkingen waar je je in het dagelijks leven mee moet verhouden.

Vrijheid versus verantwoordelijkheid

Vliegen kan staan voor het leven, los van verantwoordelijkheden. De manier, waarop we in onze dromen vliegen, zegt iets over hoe we in het dagelijks leven in staat zijn om ons door alle beslommeringen heen te manoeuvreren. Het geeft aan hoe we vrij proberen te blijven van de zorgen en problemen die dagelijks op ons af komen.

Soms weerspiegelt een vliegdroom de manier waarop je vrij bent in het leven, het kan ook juist een droom zijn om je te helpen herinneren aan de vrijheid die je ter beschikking staat. Je kunt jezelf afvragen of je je te veel zorgen maakt, misschien wat meer los moet laten.

Je kunt je ook afvragen of je juist een beetje te veel vrijheid neemt. Zou het kunnen dat je iets verwaarloost, waar je mogelijk meer aandacht aan zou moeten besteden?  

Denk maar aan het mythische verhaal van Icarus, welke vleugels van was aangemeten krijgt en ontsnapt aan gevangenschap. Hij kan hierdoor in vrijheid vliegen, maar zijn hoogmoed wordt hem uiteindelijk fataal: hij vliegt te dicht bij de zon, waardoor zijn vleugels smelten.

Overzicht

Vliegen helpt je om een groter overzicht te hebben. Het biedt een ruimer perspectief of, zoals in het Engels zo mooi gezegd, een birds eye view.

Magische hulpmiddelen

Wanneer je vliegt op je bed of een magisch tapijt dan mag je er vanuit gaan dat er een bijzondere boodschap in je droom schuilt, welke voorspelt dat er positieve vooruitzichten en veranderingen aankomen. Het is een droom die je aandacht wil trekken met magie en sprookjesachtige taferelen. Je innerlijk weten is je aan het voorbereiden op iets wat belangrijk is voor jou, door je mee te nemen op een magische vliegreis.

Relaties

Psychologisch beschouwd kan een droom over vliegen gekoppeld zijn aan onze relaties. Je kunt (onbewust) gevoelens van somberheid, beperking of een gebrek aan controle ervaren. Het is mogelijk dat je last hebt van een te laag zelfbeeld of overwerkt bent en overzicht probeert te creëren. Of het is een poging om de relatie vanaf een ander perspectief te onderzoeken, om zo nieuwe inzichten op te doen.

De droom zou een wake up call kunnen zijn; vlieg je te hoog?

Spreekwoorden en gezegdes over vliegen

  • Uitvliegen (het nest verlaten)
  • Hoger willen vliegen dan men kan 
  • Willen vliegen eer men vleugels heeft
  • De pan uit vliegen
  • De vogel over het net laten vliegen
  • Er een laten vliegen
  • Hij ziet ze vliegen

Mijn advies bij vliegdromen? Lekker van genieten!

Wil je meer weten over andere droomsymbolen zoek deze dan op in de encyclopedie. Wil je meer weten over dromen, creatieve therapie of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author