O-P-Q DROOMENCYCLOPEDIE

O

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

OBJECTEN: Je zou je bij het duiden van je dromen kunnen afvragen wat het betekent dat een object er is. Jij hebt het in je droom gemanifesteerd en dus moet het eerst iets in jou zijn geweest. Iets in jou heeft het tot leven geroepen, ongeacht wat het object ook is. Het is een bewijs van jouw scheppingskracht, je drang om te creëren en verhalen te maken. Er zijn talloze objectcategorie en objecten met onnoemelijk veel verklaringen. Onderzoek het object specifiek. Benoem kleur, structuur, grootte, beweging, dynamiek, geur, smaak, en welk gevoel het bij je oproept. Stel dat het object iets over jou zegt, wat zou dat dan zijn?

OCHTEND: De ochtend brengt hoop, vernieuwing en verlangen met zich mee. Het is een nieuw begin; de dag ligt voor je. Speelt je droom zich in de ochtend af, dan heb je grote kans dat zich een nieuwe kans, project of gebeurtenis aandient in je leven. Mogelijk na een minder prettige periode.

OERWOUD: Een bos of woud in je dromen beslaat het territorium van je onderbewuste en de magische domeinen van je innerlijke natuur, je vitale en innerlijke levenskracht. Wanneer je je in de jungle of een oerwoud bevindt dan gaat dit over diepe oerkrachten in jezelf en het collectieve domein. Dit is een plek van magie, sjamanisme. Gevaarlijk, maar ook onbegrensd mooi en waarachtig. Jouw oerkracht ligt hierin verborgen. Op welke wijze geef jij uiting aan de oer van jouw zijn in je leven? Heb jij veel levenslust en kracht, of juist negatieve gedachten waar je verloren in raakt en een gebrek aan energie? Zijn er wilde dieren in het oerwoud of iets anders dat je angst aanjaagt dan wijst dit op diepe oerangsten welke je op zielsniveau probeert te overwinnen door ze ‘in de ogen te kijken’.

OLIVIJN: Als je droomt over de olivijn, dan kan deze groene vriend je heling en ontspanning brengen of duiden op behoefte hieraan (klik op de titel voor het uitgebreide artikel over de olivijn).

OMHELZING: Volgens Freud zou omhelzing of omarming in de droom kunnen worden geïnterpreteerd als het verlangen naar geslachtsgemeenschap. Ondanks dat dit zeker een mogelijkheid is bevatten dromen doorgaans meer lagen en diepgang dan puur een seksuele uitleg. Soms omhelzen we iemand in de droom welke we in het echt niet mogen. Dit zou kunnen wijzen op een innerlijke poging om aspecten van onszelf te verenigen die niet met elkaar in harmonie zijn. Soms betekent een dergelijke droom dat we met nieuwe ogen naar deze persoon moeten kijken; is er iets wat we missen, falen te zien, door onze vaste oordelen? Wanneer je droomt dat je wordt omarmd of omhelst tegen je zin in dan kan het goed zijn om waakzaamheid te betrachten rondom de persoon waarover je droomt.

ONDERGOED: In je onderbroek staan weerspiegelt vaak de angst om voor schut te staan. Het kan zijn dat iemand je belachelijk heeft gemaakt of dat je je ergens voor schaamt. Wellicht heb je te weinig zelfrespect of voel je je kwetsbaar. Als je iemand anders in zijn/haar ondergoed ziet kan het zijn dat je door de façades van de persoon heen kijkt. Is het ondergoed smerig of stuk dan komt er een extra dimensie van inadequaat gedrag bij kijken. Sexy ondergoed wijst op seksuele gevoelens en erotiek.

ONDERGRONDS: Het onderbewuste. Droom je over een ondergrondse ruimte dan kom je in een ander domein van het leven. Het kan zijn dat je je overwhelmed voelt, het gevoel hebt dat je bedolven wordt door aspecten van het leven. Een droom over het ondergrondse kan ook heel spannend, bijzonder en magisch zijn. Ondergrondse tunnels, kamers en passages brengen ons naar andere werelden van de spirits en plekken vanwaar de ziel verder kan reizen. Soms kom je in je droom in contact met de oerkracht van de aarde en de kracht die ook in jouzelf schuilt. Misschien kom je diepten tegen van jezelf die je vergeten was of onderdrukt had.

ONGELUK: Een ongeluk in je dromen kan vaak zo heftig zijn dat je bang kunt zijn dat het een precognitieve droom was en zal uitkomen. De kans echter dat de droom symbolisch is is vele malen groter. Toch blijft het een waarschuwing; het is waarschijnlijk dat je een verandering vermijd waardoor je jezelf (onbewust) schade berokkend. Let goed op de overige elementen van de droom, wat is het thema?

ONTVOERING: Wanneer je droomt over een ontvoering dan gaat dit vaak over een gevoel van machteloosheid, beïnvloeding en manipulatie. Vooral wanneer je zelf het slachtoffer bent in je droom. Droom je dat jij iemand ontvoert dan kan dit betekenen dat je in het dagelijks leven teveel probeert je zin door te drijven. Het kan ook een indicatie zijn dat je stiekem een andere agenda hebt dan dat je laat blijken. Probeer je anderen op een indirecte wijze te domineren?

ONTSLAG: Wanneer je droomt over ontslag wijst dit op (gevoelens van) afwijzing. Mogelijk ben je in je droom een ontslag aan het verwerken of heb je te maken gehad met een andere vorm van afwijzing in je leven. Het zou ook kunnen dat je worstelt met gevoelens van inadequatie en dat de droom je angst, om niet te voldoen aan de eisen, weerspiegeld. Heb je mogelijk last van (onbewuste) faalangst? Wanneer we zelf iemand ontslaan in onze droom dan zou het kunnen dat deze persoon ons heeft teleurgesteld in het dagelijks leven. Soms kan het erop wijzen dat we mensen te snel beoordelen en we goed moeten overwegen waarom we anderen ‘ontslaan’ van hun functies.

OPGEHANGEN: Dromen over opgehangen zijn kunnen duiden op een tijd in je leven waarin je op metaforische wijze informatie ontvangt van Hogeraf. Het kan zijn dat de droom je oproept om een pauze in te lassen en tijd te nemen om te reflecteren op je innerlijk leven. Het kan ook zijn dat uiterlijke omstandigheden je hiertoe zullen dwingen. Het kan een aanwijzing zijn dat je je onzeker voelt over zaken die dierbaar voor je zijn of gevoelig liggen. Wil je meer weten lees dan onderstaande publicatie:

OLIFANT: Olifanten zijn zeer intelligente en sociale wezens die in groepen leven. In je droom kan de olifant staan voor een jong kind dat niet op waarde wordt geschat (Dombo). Een olifant in je droom kan ook verwijzen naar dat wat niet onder ogen wordt gezien, de zogenaamde ‘olifant in de kamer’. Ook kan een olifant in de droom een aanwijzing zijn dat er te lomp wordt omgegaan met fragiele zaken, denk maar aan ‘de olifant in de porseleinkast’. In India en delen van Azië wordt een olifant gezien als een teken van wijsheid en kan verwijzen naar de godheid Ganesha.

P

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

PAPIER: Papier in je dromen verwijst naar mentale scheppingskracht. Op een leeg vel kun je schrijven, tekenen en bijzondere projecten ontwerpen. Papier wijst dus op een potentieel. Is er wellicht een idee in jou dat geboren wil worden? Droom je over papieren archieven dan kan het zijn dat je je mentale kracht te beperkend inzet. Probeer eens buiten de kaders te treden en dingen op een andere, creatievere wijze te benaderen.

PARACHUTE: Een parachute biedt bescherming bij het vallen. In de droom kan het betekenen dat je beschermd wordt tegen falen. Is er een landing in je droom? Hoe is deze? Ben je beschermd of is het een waarschuwing? Een kennis van mij had drie keer over een droom waarbij ze zou vallen met een luchtballon. Ze negeerde de boodschap en ging toch vliegen met de luchtballon. De ballon kwam in nood en moest een noodlanding maken. Gelukkig kwamen ze in een boom te hangen en konden zo gered worden. Soms is het een goed idee om je dromen ook letterlijk te onderzoeken!

PARANORMAAL: Dromen over paranormaliteit gaan over het uitbreiden van het bewustzijn. Ben je zelf begaafd of is er een ander die meer ziet dan jij? Let goed op de overige symboliek in de droom.

PARK: Een park is een uiting van de menselijke poging tot het bedwingen van de natuur. In een droom staat het voor een publieke situatie, de manier waarop jij je toont, sociale vaardigheden en het beheersen van onderliggende drijfveren en natuurlijke krachten. Is er iets dat jij probeert te controleren in jezelf? Wat snoei je weg en wat laat je bloeien? Maar een park in je droom kan meer herbergen, lees hier meer over in het artikel Het park van je dromen: een zielslandschap.

PARTY: Een feest in je droom zou kunnen gaan over gezien worden. Voor wie is het feest en hoe beweeg jij je in de sociale context? Herken je dit van je leven of is dit juist atypisch voor jou? Hoe gedragen de anderen zich? Het zou kunnen dat je meer bevestiging zoekt in je dagelijks leven als je droomt over een feest. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je leven een feestje is en dat je ‘s nachts gewoon doorgaat met vieren.

PATRONEN: Als je over patronen droomt kun je dit vanuit een collectief en algemeen perspectief duiden als een soort inprenting. Het gaat om een boodschap, kennis, die niet perse verstandelijk bedoeld wordt. Denk maar aan de mandala. Het gaat om een boodschap die lijfelijk en materieel is, het gaat om alchemie, het leggen van onderbewuste verbindingen. Je mag de vorm voelen, je hoeft het niet perse te begrijpen. Dromen over patronen heeft een link met de semiotiek, het betreft oersymbolen, tekens die ons van oudsher zijn ingeprent en waar we ons weinig bewust van zijn. Het is een primaire oertaal, die we soms niet verstandelijk begrijpen, maar meer met ons innerlijk weten ´voelen´. Het is een taal die vanuit spiritualiteit en psychologie dieper kan reiken dan alleen taal en ons direct kan raken op het gevoel, ons oerinstinct. 

PERSONEN: Als je over personen droomt kun je dit vanuit een collectief en algemeen perspectief duiden als de personificatie van archetypen die in jezelf werkzaam zijn. Archetypen (Jung) vertegenwoordigen een soort menselijke en goddelijke kwaliteiten, waar een type aan is gekoppeld. Je kunt dan denken aan de moeder, het kind, de nar, de zot, de magiër etc. Wanneer je over je eigen moeder droomt kun je de droom verklaren aan de hand van de archetypische kwaliteiten. Wat is een moeder? Of wanneer je over je  werkgever droomt zou je deze als archetype kunnen verklaren. Wat voor archetypische kwaliteiten passen bij hem of haar? De tiran, de koning, de leider of de manager…

PLASSENLoslaten van spanning. Je laten gaan met betrekking tot emotionele en negatieve gebeurtenissen en herinneringen. Als je droomt dat je in je broek of bed plast kan dat wijzen op emotionele incontinentie. Ik misschien ben je ” pissed off’, heb je je ‘in de zeik laten nemen’, of vind je iemand een ‘zeikerd’. Wellicht voel je je bezwaard door de negatieve uitingen van anderen, maar het kan ook zijn dat je droom je probeert te vertellen dat je zelf degene bent die teveel ‘zeikt’. Als je de boel onder plast dat kan dat ook verwijzen naar het feit dat je juist je emoties teveel hebt opgekropt en je nodig moet uiten.

PLANTEN: Een algemene, collectieve benadering van de symboliek van planten en bloemen in dromen komt neer op reuk, de geneeskrachtige werking van planten en mineralen, medicijnen, luchtzuiverende kwaliteiten, voeding leveren en harmoniserende en vitaliserende energieën. Een plant ontwikkelt zich gestaag van zaadje (het onderbewuste, waarin alle kennis al besloten ligt), tot een kiem (ontwaken), tot een volwassen plant (uitdrukking van het ware zelf). Dromen over planten wijzen op groei, ontwikkeling en geduld. Een grasspriet gaat niet harder groeien als je eraan trekt!

POËZIE: Dromen zijn poëtisch van aard. Je kunt onder, over en achter de regels lezen. Je kunt oneindig veel symboliek vinden in een enkele droom. Kunst in de vorm, filosofie in de dynamiek, theater, drama, hoogtepunten, diepgang, emotie en oneindige magie. Poëzie verschaft ons toegang tot gebieden dat het basale verstand niet toelaat. Het brengt een nieuwe dimensie van kleur en smaak, maar ook inzicht en beroering. Het kan aanzetten tot verandering, groei en ontwikkeling. Het is als de levensenergie van het onzichtbare zaadje in de aarde: ineens borrelt het op.

Q

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

QUEESTE: Wanneer je droom over een queeste dan wijst dat op een innerlijke zoektocht die lang en relatief ingewikkeld is. Het verwijst naar het volgen van je zielsverlangen, hartstochtelijk avontuur en de zoektocht naar de zin van het leven. Zielsroepingen naar beloofde landen bieden geen kant en klare wereldkaart en dromen tonen je de weg door te spreken in metaforen en symboliek. Het avontuur ligt onder je voeten, maar je moet het wel kunnen ontcijferen!