De gehangene – Mysterieuze boodschappen in dromen

Dromen over opgehangen personen, of jij het nu zelf bent in de droom of een ander, komen vaak heftig binnen. Helemaal als de ophanging gepaard gaat met het thema van de dood kan het ontaarden in een schokkende nachtmerrie waar je nog lang de naweeën van voelt.

De droom kan gevoelens van intense hulpeloosheid en hopeloosheid oproepen: is er een gebeurtenis of situatie in je leven die intense gevoelens bij je oproept en waarbij je het gevoel hebt niets te kunnen doen?

Mythologische aankondigingen en archetypische beelden

De gehangene als archetypisch beeld in je droom staat voor stilstand of pauze. Het gaat over een periode waarin weinig vooruitgang te verwachten valt in uiterlijke ontwikkelingen. Zoals de tarotkaart De gehangene aanduidt is dit een periode waarin een mogelijke nieuwe cyclus zich gaat aankondigen, míts de gehangene in staat is zich innerlijk los te maken van de uiterlijke omstandigheden.

Odin, of Wodan, de Noorse God hing negen dagen aan de wereldboom om inzicht te verwerven in de mysteries van het Universum. Hij gaf zijn oog op om werkelijk te kunnen zien.

Dromen over opgehangen zijn kunnen duiden op een tijd in je leven waarin je op metaforische wijze informatie ontvangt van Hogeraf. Het kan zijn dat de droom je oproept om een pauze in te lassen en tijd te nemen om te reflecteren op je innerlijk leven. Het kan ook zijn dat uiterlijke omstandigheden je hiertoe zullen dwingen. Mogelijk gaat je leven te snel, sta je op “speeddial” en word je geïnstrueerd om terug te schakelen. Je keuzes en acties opnieuw te overwegen. Het kan zijn dat je je onzeker voelt over zaken die dierbaar voor je zijn of gevoelig liggen. Belangrijk hierbij is dat je een nieuw standpunt probeert in te nemen en een breder perspectief.

Kom in het reine met de dingen die je liever niet onder ogen ziet en leer op andere wijze kijken. Op een bepaalde wijze moet je jezelf op de kop zetten en je focus verleggen.

De gehangene en de dood: Tarot in je dromen

Droom je dat jij als gehangene overlijdt, dan is de kans groot dat er een levensdeel verloren is gegaan. Zeer zelden zal een dergelijke droom de fysieke dood aankondigen, maar desalniettemin een blokkade van vitale levenskracht. Het kan ook zijn dat de droom een verlies aankondigt, of onderstreept. Vraag je bij de droom af:

  • Wie is er gestorven?
  • Is er een mogelijkheid dat mijn droom zich in het echt zou kunnen uitspelen?
  • Zit ik vast in een situatie waarin ik niet mijzelf kan zijn?
  • Welke aspecten van mijzelf vertegenwoordigt of spiegelt een eventueel persoon uit de droom en de omgeving?
  • Wat voor relatie heb ik met de personen uit de droom in het dagelijks leven?
  • Ben ik bang om iemand te verliezen of heb ik misschien een uiting van uitgestelde rouwverwerking?
  • Gaat de droom over een huidige situatie of dient er zich iets uit het verleden aan?
  • Welke situaties spelen zich nog meer in droom af?

Jung en voorspellende dromen

Héél soms is een dergelijke droom een voorbode van overlijden. Jung heeft eens een jong meisje begeleid die droomde dat haar moeder aan een kandelaar hing in een donker huis, terwijl een groot paard viel en zijn nek brak. Doordat hij meerdere dromen van haar had geanalyseerd kwam hij tot de conclusie dat ze zou komen te overlijden. Het paard in de droom vertegenwoordigde haar levenskracht. Kort erna overleed ze daadwerkelijk.

Je hoeft hier niet bang van te worden. Ik heb zelf talloze dromen gehad en gehoord over dode paarden (levenskracht) en dromen over de nek (communicatie en de verbinding tussen hart en hoofd) en de dood – op talloze wijzen – waarbij er nooit iemand werkelijk is omgekomen. Maar altijd kwam er verandering. In leven, in werk, in missie, visie of relatie.

En ja, ook de werkelijk fysieke dood is een realiteit. Er zijn natuurlijk geen garanties. Als dit je erg veel angst inboezemt dan is het wellicht de tijd om je relatie met de dood te onderzoeken. Hoe ga jij om met overlijden in jouw leven? En met jouw eigen sterfelijkheid? Hoe sta jij tegenover de dood, en ook tegenover het leven na de dood? Zou je hier misschien een ander perspectief in kunnen ontwikkelen?

Hoe dan ook; het oude is voorbij. Echt helemaal voorbij. Het nieuwe is er nog niet. Nóg niet.

Hang in there: it will soon be over! You’ll be fine!


Wil je meer weten over een specifiek droomsymbool, zoek het dan op in de droomencyclopedie. Wil je meer weten over droomwerk, coaching of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author