A-B DROOMENCYCLOPEDIE

A

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

AAL: Ben jij zo glad als een aal of zit er meer diepgang in je? Lees meer over de aal in je dromen door op de titel te klikken.

AAP: Een aap kan wijzen op behendigheid, maar ook op domheid, impulsiviteit en ondeugendheid. In India vertegenwoordigd de aap Hanuman, een Hindu God. Vanuit boeddhisme wordt de ‘monkeymind’ gezien als onze verslaving aan denken en onze onkunde om ons denken in bedank te houden.

AAS: Droom je over aas? Misschien heb je je laten beetnemen? Of is er iets waar je zelf op aast?

ABORTUS: Een prematuur einde van iets dat zich aan het ontwikkelen was. Misschien is een werk- of liefdesrelatie (voortijdig) beëindigd of staat dit op het punt te gebeuren. Wellicht is er iets aan je aandacht ontsnapt en blokkeer je onbewust je eigen groei en ontwikkeling? Het kan ook dat je in de droom een einde maakt aan een ontwikkeling die je niet in je leven wilt. Wie is degene die de abortus ondergaat? Welke gebeurtenissen spelen zich nog meer in de droom af?

ABORIGINAL: Dromen over Aboriginals of Indianen gaan meestal over oer wijsheid, voorouderkennis en de intuïtieve- en instinctieve natuur die we diep in ons hebben. Het ongetemde zelf. Hoe sterk ben jij afgesteld op je innerlijk? Zou je wat meer gebruik mogen maken van je eigen oer kwaliteiten?

Als je wordt aangevallen door indianen of een ander natuurvolk dan is dat een waarschuwing om beter naar je innerlijk te luisteren en je meer af te stemmen of je natuur.

ACHTERVOLGING: Dromen over achtervolging kunnen staan voor schuldgevoelens. Zijn er verantwoordelijkheden waarvoor je liever wegloopt? Wellicht wordt het tijd om je manier van leven eens onder de loep te nemen. Dat waar je voor wegrent zou weleens iets van waarde voor je kunnen herbergen. Wat is het?

ADOLESCENTIE: In de adolescentietijd vindt de jeugd de ontwikkeling naar de volwassenheid. Dit is een periode van intense sociale belevingen en seksuele ontdekking en groei. Een volwassen lichaam betekent niet direct dat de geest ook naar volwassenheid is ontwikkeld. Als je als volwassene droomt over je adolescentietijd dan is het interessant om de sociale, emotionele en seksuele thema’s op een dieper niveau te onderzoeken waar je als jongere mee bezig was. Dient zich iets aan dat je destijds onderdrukt hebt, of krijg je nu de kans om je ervaringen te verdiepen?

ADVERTENTIE: Als je een advertentie ziet in je droom dan is het belangrijk hier aandacht voor te hebben. Een advertentie wijst op beschikbare informatie voor jou, wellicht probeert je onderbewuste of hoger bewustzijn je iets duidelijk te maken. Waar gaat de advertentie over?

ALCHEMIE / ALCHEMIST: Droom je over een alchemist dan wordt in de droom verwezen naar de ware kern van de materie. Alchemie is een vorm van magie waarbij symbolisch de ziel tot goud wordt vervaardigd door min of meer scheikundige proeven. De alchemist is de aankondiger van diepe verandering, magische boodschappen, zielsverhuizing en transformatie. Bedrijf je zelf alchemie in je droom dan ben je iets waardevols in jezelf aan het aanboren dat je kunt gaan omzetten tot een wezenlijke kwaliteit. Zijn er situaties in je leven waarin je je aan het verdiepen bent of die je wilt zuiveren?

ALLEEN: Het is wellicht wat voor de hand liggend, maar wanneer je helemaal alleen bent in je droom kan dit betekenen dat je je in het dagelijks leven alleen of verlaten voelt. Op welk vlak, of in welke situatie voel jij je alleen staan? Of heb je juist behoefte om eens even alleen te zijn?

ALLIGATOR: Een alligator of krokodil in je droom wijst op diepe oerangsten en oerinstincten. Het droomsymbool refereert aan overlevingsinstinct en gevoelens van overweldiging. Het kan staan voor jouw instinctieve overlevings- en vechtlust, maar ook voor de angst om verscheurd te worden. Pas in beide gevallen op dat je je niet laat overheersen door je primitieve brein (het reptielenbrein) en gaat handelen vanuit overweldigende emoties, angsten en stress. Wat in je leven roept stress op?

ALIËN: Droom je over aliëns, of ben je in je droom een aliën, dan kan dit een aanwijzing zijn dat je je niet thuis voelt in je huidige leven. Misschien voel je je een buitenstaander, of ben je bang om anders te zijn. Een alien kan ook staan voor een potentie of kracht in jezelf, een verwijzing naar jouw uniciteit. Wellicht heb je de indruk dat je eigenlijk niet van de aarde bent, maar van een sterrenras komt. Hoe ziet de alien in je droom eruit, wat is je indruk en gevoel?

AMBULANCE: Een ambulance staat voor dringende noodzaak. Iets moet gered worden. Wat of wie is er gewond? Zou dit symbool kunnen staan voor een aspect in je leven, zoals een relatie of werk? Of wordt het tijd dat je beter voor je lichamelijk welzijn gaat zorgen?

AMETHIST: De amethist is een zeer spirituele, reinigende en rustgevende steen welke je meevoert naar verre domeinen en innerlijke vrede integreert. Droom je over amethist dan is dit een zachtaardige droomkameraad voor mensen die last hebben van hoogsensitiviteit of overgevoeligheid, eventueel door traumatische ervaringen. Amethist is een kristal dat vaak wordt gebruikt in spreekkamers en in GGZ-instellingen om ruimtes te zuiveren, cliënten te kalmeren en de energie rustig en zacht te houden. En ook tijdens de slaap is de amethist een troost, een wonder en als een warme deken. Ze vraagt je om je te verbinden met jezelf en het zachte, vredige dat in jou leeft. Je mag ontspannen als amethist in je dromen voorkomt.

ANESTHESIE: Wanneer je droom over anesthesie dan wijst dit op een middel om ongevoelig te worden of zelfs buiten bewustzijn te raken. Het kan zijn dat er een kwestie in het dagelijks leven teveel voor je is en dat je het (onbewust) negeert. Op welke wijzen doof jij jezelf, om maar niet te voelen? Lees ook Hoe creëren we een nieuwe wereld, van de hand van Vincent Duindam, over de omgang met onze gevoelens.

AUTO: Over het algemeen genomen durf ik wel te stellen dat auto´s in dromen iets zeggen over de persoonlijke richting die je kiest, of uitgaat. Verkeer kan wijzen op sociaal verkeer en de auto voor hoe jij je hierin begeeft. In de rest van onderstaand artikel ga ik verder in op verschillende elementen en boodschappen van auto’s in dromen.

AUTOGARAGE: Als je auto naar de garage moet of je droomt dat je eraan sleutelt dan kan dat wijzen op de noodzaak om even wat ‘gas terug te nemen’. Heb je de laatste tijd voldoende aandacht besteed aan je fysieke en emotionele welzijn?

B

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

BABY: Een baby kondigt nieuw leven aan. Omdat dromen symbolisch zijn kan een baby verwijzen naar een project. Als je bevalt in je droom, denk dan eens terug aan de thema’s waar je zo’n negen maanden geleden mee bezig was. Is iets daarvan nu gerijpt en klaar om de wereld in te komen? Wat wordt er geboren in jou, ben je zelf toe aan een nieuwe fase?

Dromen over baby’s kunnen ook gaan over iets wat je in je babytijd en jonge kinderjaren hebt meegemaakt, maar waarvan je nog te jong was om het goed te kunnen verwerken. Nu krijg je in de droom opnieuw de kans om het een plek te geven. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je graag zwanger wilt worden, een baby wilt adopteren en dat je er een kindje op komst is. Dromen over baby’s wijzen op een nieuwe start, veranderingen, vreugde, onschuld, kwetsbaarheid en afhankelijkheid.

BEGRAFENIS: Dromen over een begrafenis kunnen wijzen op een grafstemming. Op een begrafenis zijn er meerderen aanwezig. Wie zijn er bij in de droom en wie wordt er begraven? Wordt er iets uit het verleden begraven waar al deze personen mee te maken hebben? De begrafenis kan ook een aankondiging zijn dat de relatie met de overleden persoon zal veranderen. Wellicht ben je innerlijk afscheid aan het nemen. Als je zelf opgebaard ligt dan gaat dit over een aspect van jezelf. Wellicht is het tijd om een andere weg in te slaan. Zie ook graf en dood.

BLOED: Dromen over bloed kunnen flink wat indruk achterlaten. Dromen met bloederige thema’s gaan over levensenergie, hartstocht, liefde, maar ook horror, dood, terreur en oorlog. Bloed wordt vergoten, verguist en gebruikt om eeuwige banden te smeden. Bloed is het onverbrekelijke verbond tussen familieleden, wat we ook van ze mogen vinden, we kunnen de bloedband nooit ongedaan maken.

BOER: Droom je over een boer dan gaat dit doorgaans over een aards, pragmatisch en hardwerkend mens. Wat zijn jouw waarden, op welke manier zorg jij voor je huis, je land, je dieren en je familie? De droom kans de wens voorstellen om je meer met de natuur bezig te houden en een simpeler, eerlijk leven te leven.

BOERDERIJ: Een boerderij in de droom verwijst vaak naar een (oud) verlangen naar warmte, geborgenheid, rust en simpelheid. De boerderij staat voor de tijd en het leven buiten de stad en drukte en kan staan voor een zielsaspect dat weinig benut wordt. Hoe is het met jouw innerlijke boerderij, de natuur en je gewassen. Hoe goed zorg jij voor alle verschillende aspecten van jouw zijn (mentaal, fysiek, emotioneel, geestelijk, spiritueel)?

BOOM: De boom in je droom weerspiegelt je innerlijke diepten en je ziel. De boom kan staan voor connectie met je familie (je stamboom). Je wortels staan mogelijk voor het verleden, daar waar je vandaan komt; je roots. Dode wortelen kunnen wijzen op onverwerkte zaken uit je jeugd. De stam staat dan voor je ontwikkelingen en de kroon voor aspiraties en doelen in je leven. Het bladerdek verwijst naar de persoonlijkheid, beide zijn tijdelijk.

BOS: Een bos of woud in je dromen beslaat het territorium van je onderbewuste en de magische domeinen van je innerlijke natuur, je vitale en innerlijke levenskracht. Verdwaald zijn in een eng en donker bos wijst erop dat je je (onbewust) verloren voelt in het dagelijks leven. Wanneer je echter doorgaat en eruit komt is dat een goede indicatie dat je op zoek bent naar een jouw manier van leven. Een gezond bos geeft levenskracht en innerlijke steun. Wist je dat de bomen elkaar door een enorm ondergronds netwerk tot steun zijn? Ze communiceren met elkaar doormiddel van schimmels en paddenstoelen en voeden elkaar. Bomen zijn magische en liefdevolle wezens. Ze bieden medicijnen, beschutting en schoonheid. Je kunt in je droombos kiezen; neem je het pad van de angst, of laat je je veilig het bos uit leiden door de natuur te volgen?

BEEST: Wanneer er een beest in je dromen voorkomt is dat vaak een eng of gevaarlijk dierachtig beest. Het kan duiden op verwaarloosde innerlijke instincten, of op het feit dat je je bedreigd voelt door iets. Is er iets je dagelijks leven dat je niet direct kunt duiden, maar waar je kriebels of rillingen van krijgt? Voel je misschien aan dat een persoon of situatie niet is zoals het lijkt te zijn? Wanneer het beest zich vaker voordoet in je dromen (nachtmerries) dan is de kans groot dat het over een verdrukte angst of andere hevige emoties gaat. Meestal is dit iets ouds dat je al langer hebt geprobeerd te vermijden. Zoek hulp bij een droomexpert of psycholoog om het samen uit te zoeken en op te lossen.