Vooruitgang in je droom: de auto

Auto’s

Dromen over auto´s of vervoersmiddelen komen regelmatig voor. Sommigen zijn prettig, maar dromen over auto’s kunnen ook angstdromen zijn: je overrijdt iemand of wordt zelf aangereden, remmen die niet werken, onbestuurbare auto’s en snelheidsduivels…

Over het algemeen genomen durf ik wel te stellen dat auto´s in dromen iets zeggen over de persoonlijke richting die je kiest, of uitgaat. Verkeer kan wijzen op sociaal verkeer en de auto voor hoe jij je hierin begeeft. Het is interessant om te onderzoeken welke plek je in de auto inneemt, op wat voor weg je rijdt, met wie je in de auto zit en hoe je je erbij voelt. In de rest van dit artikel ga ik verder in op verschillende elementen en boodschappen van auto’s in dromen.

Het lichaam

Een auto in je droom kan staan voor je lichaam. Zo droomde een buitenlandse vriendin, ook een dromer, dat ze op volle snelheid een Maserati total loss reed, maar er uiteindelijk ongedeerd uitstapte. In dezelfde nacht, voorafgaand aan de dag dat ik haar in Praag zou ontmoeten, droomde ik over borstkanker. Ze had het er nog niet over gehad, maar nadat ik de droom met haar deelde, vertelde ze me dat de artsen iets gevonden hadden in haar borst. Ze waren het op het moment aan het onderzoeken. Een paar dagen later zaten we aan de lunch. Het bleek dat we de afgelopen nacht beiden ‘s nachts hadden gedroomd van een Maserati: Ik droomde dat de auto in de garage stond, zij droomde dat de Maserati van kleur veranderde. Het bleek slecht nieuws. Ze hadden kanker gevonden in haar borst en ze onderging vervolgens een heftig traject van operaties, chemotherapie, bestraling en behandelingen. Ongeveer anderhalf jaar later namen we, samen met een andere droom-collega, een symbolische reinigingsduik in de Spaanse zee van Barcelona. Een duik om haar te bevrijden van de kanker. Ze herstelde snel hierna.

De dromen weerspiegelden haar lichamelijke toestand op een symbolische wijze. Haar lichaam als een kostbare Maserati, welke gerepareerd diende te worden. De droom toonde het vooruitzicht dat de auto stuk zou gaan, maar dat ze er uiteindelijk levend uit zou komen. De vervolgdromen wezen op de ernst van de zaak. Dat de Maserati in haar droom van kleur veranderde was een aanwijzing dat haar ziekte en het bijbehorende proces, haar diepgaand zouden veranderen.

De weg

Zoals een Maserati kan staan voor je lichaam, zo kan de weg je levenspad symboliseren. Wanneer je op een lange rechte weg rijdt, zou het kunnen dat je op het juiste ‘pad bent’, afhankelijk van de rest van de droom. Een lange rechte weg kan echter ook duiden op verveling. Een bocht of obstakels verwijzen naar verandering, moeilijkheden of problemen. Wat zijn de verdere omstandigheden in je droom; hoe is het weer, wat voor omgeving is er, zijn er passagiers?

Al deze elementen zijn clues naar de boodschap van de droom. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je op een kruispunt terecht komt, wat wellicht betekent dat het tijd wordt om een keus te maken en een knoop door te hakken. Welke kant ga je op?

Een droom over een auto, op de weg, vraagt je om meer bewustzijn over je dagelijkse keuzes; de richting die je kiest en de wegen die je inslaat. Ga niet blindelings je weg, maar houdt ogen en oren open.

Snelheid

Snelheid in je droom kun je zien als een graadmeter. Een meter die aangeeft of je te koortsachtig vooruit snelt, of dat het eindelijk eens tijd is om het gaspedaal wat steviger in te trappen. Hoe hard wordt er gereden in de droom? Is het een keurige, normale snelheid dan wijst dat op een alledaags tafereel; de autodroom symboliseert wellicht een verwerking of duidt aan dat je gestaag vooruit gaat.

Als de auto heel langzaam gaat of hapert dan wordt het tijd om alert te zijn. Let op je lichaam, geeft deze signalen af? Het kan ook zijn dat je moeite hebt met voorgang in je werk of in je gezin. Let op andere details uit de droom, waar wijzen deze op?

Als je aan het scheuren bent in je droom dan zou dit een waarschuwing kunnen zijn dat je ‘te hard gaat’. Misschien loop je te hard van stapel? Ben jij iemand die steeds op zoek is naar uitdaging, een kick?

Het kan zijn dat je makkelijk overprikkelt raakt en daardoor een té teruggetrokken leven leeft. Of dat je juist verslaaft bent geraakt aan stimulans, prikkels, emoties of drama om je ‘levend’ te voelen. De droom kan aangeven dat het tijd is om tot inkeer te komen. In beide gevallen ga je voorbij aan je eigen noden en behoeften. Neem de tijd om na te gaan wat nu op dit moment echt belangrijk voor je is.

Het stuur

Het stuur in een autodroom kan heel onthullend zijn. Het vasthouden van het stuur kan een heel dominante handeling zijn, een onzekere, of juist een heel relaxte sturing vertonen.

Wie zit er achter het stuur? Is het stuur onder controle, of is de auto onbestuurbaar? Het kan zijn dat je in je wakende leven onmacht ervaart of juist te veel probeert de touwtjes in handen te houden. 

De droom herinnert je aan je eigen verantwoordelijkheid om de regie te nemen over je leven.

Achterbank of bijrijder

Ook als je als bijrijder in de droom aanwezig bent is het goed om de regie die je over jezelf en je leven hebt eens goed onder de loep te nemen. Wanneer je je op de achterbank bevindt, of op de bijrijdersstoel, dan is er iemand anders die bepaalt waar jullie heen rijden.

Let op jezelf in de droom; zit je relaxed, ontspannen in de auto? Dan kan dat jouw vertrouwen weerspiegelen, óf erop wijzen dat je vertrouwen mag hebben. Je hoeft waarschijnlijk niet veel meer te doen met betrekking tot het thema van de droom, je komt er wel. Dat is in ieder geval jouw gevoel erbij.

Op de achterbank zitten zou ook kunnen wijzen op je kindertijd. Een tijd waarin je weinig te zeggen over de rijrichting had en gewoon meeging met de rest. Zijn er nu in je leven misschien dingen die je anders zou willen maar neem je niet de moeite om hier voor op te komen of dit aan te pakken?

De rem

Als je ineens op de rem moet dan wijst dat erop dat je je ergens abrupt door geremd voelt. Waardoor is er een acute stilstand?

Zijn er innerlijke remmingen? Moet je koers wijzigen, of het rustiger aan doen? Ben je zelf verantwoordelijk of is er iets anders waardoor je moet afremmen?

En wat als de remmen niet werken? Ben je ergens bang voor, onderdruk je een existentiële angst voor het leven of de liefde? Zit je in een situatie waarin je niet meer terug kunt?

De rem kan betekenen dat het tijd wordt dat je op de rem gaat en je eigen gedrag onder de loep neemt. Hoe gedraag je je doorgaans in het sociale verkeer?

Banden

Als je banden leeg zijn dan zit er niet veel vaart meer in. Hoe harder de banden, hoe makkelijker je rijdt. Verlies je mogelijk ergens energie?

Kofferbak

Een kofferbak staat voor bagage die je meeneemt. Wat ligt erin, heb je het nodig, is het onzinnig of is het zelf illegaal? Droom je over ongewenste dingen in de kofferbak dan wordt het tijd voor een mentale, emotionele of psychische opschoning. Let op de details van de droom; wat neem je mee en wat mag je loslaten?

Parkeerplaats

Sta je op een parkeerplaats dan is er een tijdelijke break, een pauze. Misschien is er gedwongen rust en wil je verder of neem je even de tijd om te genieten van je tijdelijke stop.

Tanken

Droom je dat de tank volgooit dan is het waarschijnlijk tijd om gas terug te nemen en de batterij op te laden. Je hebt meer energie nodig: doe iets waar je blij van wordt en energie van krijgt.

Motorolie

Als je motorolie bijvult let dan eens op je voeding; eet je te vet, of juist te weinig vet? Wat in je leven (let ook op het lichamelijke) loopt er niet meer zo gesmeerd?

Aan de kook

Als je auto in de droom aan de kook is, dan loop je het risico op een burn-out. Stop tijdig en evalueer je dagelijkse bezigheden en je verplichtingen. Op welke manier kun je afkoelen?

Oldtimer

Ben je misschien wat nostalgisch of ouderwets ingesteld? Het kán natuurlijk zo zijn dat je droomt van een oldtimer, omdat je droomt van het bezitten van een oldtimer… Alleen jij weet daar het antwoord op!

Verkeer

Georg Fink beschrijft in zijn droomencyclopedie dat een auto vaak staat voor het eigen ik en de auto kan de wensen van het ego voorstellen. Wellicht wordt de auto gebruikt om zich mooier voor te doen dan men is. Slecht of ongecontroleerd rijgedrag wijst, volgens Fink, op verkeerd gedrag in het dagelijks leven en verkeersborden in de droom kunnen wijzen op levensangst.

Satya Doyle Byock Beschrijft op haar website dat out-of-control autodromen erg veel voorkomen in onze, volgens haar, out-of-control maatschappij. Het is de spiegel van een leven dat veel te snel gaat en aan ons voorbijraast, een ratrace in het bijblijven én overeind blijven in een wereld waarin alles op hoog tempo doorgaat en verandert.[1]

Persoonlijke associaties

Zoals bij elk symbool in je dromen is het belangrijk om zowel je persoonlijke associaties met het symbool in overweging te nemen, als de meer algemene en collectieve interpretaties.

Misschien droom jij over een auto omdat je heel erg veel in de auto zit. Het zou natuurlijk kunnen dat je een chauffeur bent. Dan betekent een droom over een auto waarschijnlijk net iets anders, dan wanneer je droomt over een auto, terwijl je doodsbang bent om te rijden. Misschien heb jij wel speciale associaties bij een groene auto, omdat je opa altijd in een groene auto reed. Het is dan interessant om te onderzoeken waar jullie heen reden en op welke wijze jij mogelijk in de voetsporen van je opa treedt.

Bij een droom over een auto kun je jezelf het volgende afvragen:

  • Waar word ik door gedreven, wat zijn mijn ambities?
  • Hoe navigeer ik door het leven?
  • Wat voor soort auto is het?
  • Waar rijdt de auto heen?
  • Wie zit er achter het stuur?
  • Welke plek in de auto neem ik in?
  • Hoe gedraag ik me als chauffeur, of als bijrijder?
  • Wat zegt dit over mij in het dagelijks leven?

Zoals met alle (droom)symbolen geldt: Laat je leiden door je eigen gevoel. Als het klopt voor jou, dan klopt het. Als het voor jou niet goed voelt, dan kan het best zo zijn dat het symbool voor jou een andere betekenis heeft. Soms is het de kunst om te accepteren dat je nog niet direct weet wat een droom of symbool betekent. Heb er vertrouwen in dat dit vanzelf zal komen, wanneer de tijd rijp is en jij er klaar voor bent!

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl.


[1] Satya Doyle Byock (2015). ”I Lost Control of My Car and Went Blind.” A Dream Interpretation. Geraadpleegd op 20-02-2022 op https://backofthebrain.com/2015/03/25/i-lost-control-of-my-car-and-went-blind-a-dream-interpretation/

About Author