X-Y-Z DROOMENCYCLOPEDIE

X

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

X: Droom je over een X dan kan dat meerdere betekenissen hebben. De letter wijst X op de Romeinse tien, kan een vermenigvuldiging inhouden of een verbod. Een X die op een kaart staat weergegeven kan duiden op een specifieke plek of doel. Zie je een X in ogen weergegeven dan staat dit voor de dood (zoals in strips en tekeningen).

XYLOFOON: Droom je over een xylofoon dan verwijst dit naar de muzikaliteit van de ziel. Een xylofoon is opgebouwd uit tonen, net als dat je zelf opgebouwd bent uit lagen bewustzijn, emoties, gedachten, conditioneringen en verlangens. Welke toonsoorten passen werkelijk bij jou? Droom je dat je experimenteert met de xylofoon dat kan dit erop wijzen dat je jezelf en je mogelijkheden aan het onderzoeken bent.

Y

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

Y: Dromen over de Ypsilon kunnen wijzen op een verlangen naar harmonie en vereniging. Ook kan de letter een verwijzing zijn naar de wichelroede, een instrument dat helpt om onze fijngevoeligheid en intuïtie in te zetten en te gebruiken, nieuwe mogelijkheden te vinden.

YURT: Droom je dat je in een yurt gaat wonen dan kan dat duiden op een innerlijke wens naar meer simpelheid in je leven. Een yurt wordt geassocieerd met een meer natuurlijk ritme en primitieve levenswijze. Wellicht is de moderne wereld je teveel en verlang je naar rust.

Z

DROOMENCYLOPEDIE OPLICHTERSUNITED.NL

ZEN: Dromen over Zen en meditatie duiden op, over zeggen iets over bewustzijn, ontwikkeling en het aangaan en ervaren van gevoelens, emoties en het leven. Ook kan een dergelijke droom duiden op het diepe contact met de volle leegte, het oerbeginsel, een zuivere meditatieve toestand.

ZEUS: Dromen over deze oppergod uit het Grieks-Romeins Pantheon kan wijzen op ontzag voor een vaderfiguur, of een geromantiseerd beeld van een man in je omgeving. Het is in de overleveringen een strenge, meedogenloze en seksueel dominerende mannelijke God. Zou het kunnen zijn dat jij er van droomt dat je deze goddelijke man bent? Gedraag je je in het dagelijks leven te dominant? Of voel je je juist klein en nietig in de schaduw van deze God? Wanneer je angst, bedreiging of onderwaardering ervaart in de droom is het raadzaam om de band met je vader, en mannen in het algemeen, dieper te onderzoeken en eventuele wonden uit je verleden te verzorgen en te helen.

ZIGZAGGEN: Als je droomt dat je aan het zigzaggen bent dan kant dat erop wijzen dat je besluiteloos bent. Misschien is er iets dat je probeert te vermijden?

ZOEKTOCHT: Is er essentieel levensdeel dat je verloren bent? Sjamanistisch dromenwerk gaat over het terughalen van verloren (getraumatiseerde) zielsdelen en het integreren van deze levensenergie. Als je in je droom wanhopig op zoek bent is het een goed idee om hierbij stil te staan: op welke manier zou ik mijzelf willen helen? Wat heb ik nodig om dichter bij mijn eigen kern te kunnen komen? Hoe kan ik op dit moment het best voor mijzelf zorgen? Zie ook Queeste.

ZOMBIE: Dromen over zombies voelen vaak bijzonder onheilspellend aan. Het gaat over levende doden. Het zou kunnen dat je het gevoel hebt dat je de enige ‘wakkere’ bent in je dagelijks leven. Wellicht voel je je eenzaam en onbegrepen door familie of vrienden. Het kan ook zijn dat de zombie staat voor iets in jezelf, dat weigert om dood te gaan en je symbolisch blijft lastvallen, door weer ‘op te staan uit de dood’. Is er een herinnering, of gevoel dat je probeert los te laten (begraven), maar dat toch weer steeds de kop op duikt? Wanneer je droomt dat de zombie je opeet zou er iets je levensenergie kunnen opeten. Kom je voldoende toe aan je eigen behoeften en noden? Wat zijn je verlangens, wat zou je werkelijk willen in je leven als niets je in de weg zou staan? Ben je zelf als een zombie?

ZWARTE TOERMALIJN: Zwarte toermalijn is een geliefde steen bij mensen die veelal worden belast met zware en lagere energieën. Droom je over zwarte toermalijn dan is het een goed idee om je ontgiften op meerder vlakken. Let eens op de hoeveelheden straling waar je op een dag mee te maken hebt, statische elektriciteit, de voeding die je tot je neemt en de psychologische en mentale belasting die je verduurt op een dag. Zorg dat je jezelf regelmatig en tijdig ontlast van al deze invloeden, zodat de boel zich niet ophoopt. Het is een steen die goed inzetbaar is tegen verschillende belastende energieën zoals psychische, mentale en emotionele lading, maar ook bij straling en elektrosmog. Toermalijn voert de energieën af. Door de eigenschappen van toermalijn is deze zeer geschikt voor in je slaapkamer. Schaf er een aan!

ZWEVEN: Ben je aan het zweven of vliegen in je droom dan is het goed om dit eerst eens in de figuurlijke zin te onderzoeken: zweef jij overdag te veel? Hoe bewust ben jij aanwezig in je dagelijks leven? Hoeveel tijd spendeer je aan het fantaseren over toekomstige mogelijkheden, of dwaal je in herinneringen die allang vervlogen zijn? Lees meer over vliegen in je dromen.