Aal

Een aal (paling) is een bijzonder wezen. Het is slangachtig met een glibberige huid die relatief glad is. De aal heeft een dikke huid en kan heel oud worden, de oudst bekende is zelfs 85 jaar geworden. De aal is lang, slank en beweegt op een organische manier door het water. De aal leeft in wateren met een modderbodem.

Een wijze beschermer

In de Wildwood tarot, een prachtig Keltisch kaartendeck met handboek over oud- Engelse, esoterische en druïdische kennis (ontwikkeld door Mark RyanJohn Matthews en Will Worthington) wordt de aal als volgt beschreven (vrije vertaling):

“De aal is een wijze beschermer. Volgens Ierse mythen, kunnen bepaalde alen in een wapen veranderen, wanneer ze door de juiste krijger worden gehanteerd. Cu Chulainn, een van de oudste Ierse mythologische  helden, had een speer genaamd Gae Bolga, welke deze naam had ontleend aan de aal.

Puur hart

De aal kan een boodschap brengen over het bereiken van je doel met een puur hart en integriteit. De aal brengt fantasie en introspectie, op haar zoektocht naar unie en samenkomen. Ze komt in tijden waarin je op een persoonlijke reis gaat, waarbij jouw visie je verder kan helpen. Bij elk keerpunt dat de aal maakt worden diepe gevoelens op expressieve wijze geuit.

De visionair en de verleider

De aal kan een charmante, culturele en galante persoonlijkheid voorstellen. Een gevoelige visionair, met een emotionele huishouding. Zij kan ook verleidelijk zijn, een smooth-talker. Een player die de trucjes kent. Soms staat de aal voor een verslaafde fantast die graag in de eigen (verzonnen) wereld blijft hangen.

Totemdier

De aal kan in de droom wijzen op het verlangen naar de kracht voor emotionele overtuiging. Een wens om samen te komen, tot een akkoord met iemand. Hierbij kan het gaan over het promoten van harmonie, of duidt de aal bijvoorbeeld op een zaak waar vals wordt gespeeld of vreemd wordt gegaan.”

Als totemdier staat de aal volgens sommigen voor het verlangen naar het leven dat je werkelijk wenst; dat wat jouw levensdoel vervult, de reden dat je leeft.

Navigeren op gevoel

De aal navigeert door de omgeving op haar gevoel en ontvangt wat er wordt geboden op haar reis onderweg. Wanneer de aal in je dromen komt kan het betekenen dat je een bevestiging krijgt over het pad dat je bewandelt. Het is aan jou om te beslissen wat de aal je probeert te vertellen, hoe voelt de droom aan, wat doet de aal? Zet stappen, maar wees behoedzaam en vooral bewust. Wees niet bang, ook niet om af en toe pauze te houden, af te stemmen op jezelf en wat je werkelijk verlangt.

De aal kan dus staan voor een nieuw begin. Ze aal leeft in vertrouwen dat wat ze nodig heeft om te overleven er ook zal zijn. De aal is altijd p de juiste plek, op het juiste moment.

Naast de gewone aal bestaat er nog zoiets als de wonderbaarlijke sidderaal (Electrophorus electricus), klik op de link om meer over te lezen over de sidderaal.

Taalassociaties:

 • Zo glad als een aal
 • Aan elke goede visser ontsnapt wel eens een aal
 • Hij is te vangen als een aal bij de staart.
 • Als de zalm gevangen is, zoo zuigt hem de aal uit.

Vragen die je jezelf kunt stellen als je over de aal droomt:

 • Wat glipt er mogelijk uit mijn handen?
 • Welke richting wil ik uit?
 • Word ik misschien voor de gek gehouden?
 • Hou ik mezelf of een ander voor de gek?
 • Waar lopen mijn emoties hoog op?
 • Is er iets dat met gevoel en voorzichtigheid wil worden geuit?
 • Waar in mijn leven ben ik op naar samenwerking?
 • Is er iets waar ik me door aangetrokken voel?

Energetische oefening

Heb je na alle info op deze pagina nog steeds niet het gevoel (lees ook Je weet het wanneer je het voelt!) dat je aal in de droom meer betekenis voor je heeft gekregen? Hier dan een leuke energetische oefening om meer feeling te krijgen met je droomsymbool:

Als je tijd hebt en even alleen kunt  zijn, trek je dan terug. Zorg dat je je comfortabel voelt, je kunt eventueel op bed gaan liggen, en zorg dat je niet gestoord wordt. Sluit dan je ogen en haal je droom weer voor de geest. Probeer de droom zo levendig mogelijk terug te halen en neem even de tijd om de beelden op te laten komen en op je in te laten werken. Als je de aal in de visualisatie van je droom ziet, kun je vervolgens aan de aal vragen wat ze jou vertellen wil, of te zeggen heeft in de droom. Je kunt ook gewoon vragen waar ze symbolisch voor staat.

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl.

About Author

1 thought on “Aal

Comments are closed.