De zin en onzin van het verklaren van je dromen

Een paar weken terug werd ik gebeld door een man. Hij zei: ”Vier jaar geleden heb ik bij jou een droomconsult gehad. Ik was sceptisch en deed er lacherig over, maar ik heb er uiteindelijk heel veel aan gehad. Dit wilde ik je laten weten.”

Het valt me op dat sommige mensen het erg spannend vinden om met hun droom bij me te komen. Ze weten vaak niet wat ze moeten geloven, of het überhaupt wel iets zegt en of ik dingen zie die ze liever niet willen tonen. Vaak is de wil er wel maar begrijpt men de dieperliggende werking van de symboliek en de diepgang van het droomwerk niet direct. Veranderingen in het alledaagse- en het zielsleven worden vaak pas zichtbaar in de loop der tijd. En zodoende word ik vier jaar na een droomconsult gebeld door een man die het verloop van het proces letterlijk heeft ondergaan.

Zoals de filosoof Søren Kierkegaard zei: “Het leven moet voorwaarts geleefd worden, maar kan slecht achterwaarts begrepen worden.” Zo werkt het ook met symbolen. En dromen. We kunnen er een directe verklaring aan geven, maar echte diepe boodschappen, de kosmische zielsgeheimen, rijpen je in de diepte als een goede wijn. En ze geven in de loop der tijd hun schatten prijs aan hen die luisteren en zich laten rijpen.

Symbolen uitleggen

Kun je stellen dat voor elk symbool een juiste eenduidige verklaring is?

In de kern is een symbool ontsprongen uit een oerkracht. Deze kracht, kennis en wijsheid is puur en niet met het menselijk verstand te vatten. Zo divers als de mens is, zo divers zijn de mogelijkheden voor interpretatie van de uitwerking hiervan op de persoon. Waarom dan een droomencyclopedie? Waarom dan dromen uitleggen?

Omdat dromen, de symboliek en metaforen ons diep in het wezen prikkelen tot nieuwe impulsen, groei en ontwikkeling. Omdat bij elk antwoord een nieuwe vraag geboren wordt. Het zet ons aan tot onderzoeken, verder kijken dan je neus lang is. Los van het feit of het antwoord op je droom de hele waarheid is kan het je verder helpen. Dromen sporen je aan om de gebaande paden te verlaten en nieuwe wegen te ontdekken.

Een spiegel

Het gaat er bij droomwerk niet om te bewijzen of verklaringen al dan niet kloppen. Ze kloppen altijd op een bepaald niveau, en op een andere laag niet. Dat klinkt misschien wat flauw, maar het gaat erom dat de droom je in beweging zet. Dat de droom je helpt om iets los te laten, of je juist helpt je verder te ontwikkelen. Het gaat erom dat je inzichten opdoet en ervaart hoe gebeurtenissen en interacties werkelijk op je overkomen. Want dromen zijn soms misschien bizar en raar, maar ze liegen niet; ze spiegelen. En om je even een andere spiegel voor te houden: jij bent de dromer.

Als je je droom afwijst, wijs je een innerlijke beleving van jezelf af. Het kan handig zijn, dat een droom ‘niets betekent’. Het kan heel vervelend zijn als een droom je oproept tot handelen terwijl je zelf liever geen ‘slapende honden’ wakker maakt. Je mag het zelf weten, maar wees je ervan bewust. Als je dan vanaf nu prangende dromen afdoet als onbelangrijk dan weet je dus dat je mogelijkerwijs je hoofd in het zand steekt. Dat je de andere kant opkijkt. Dat je aan het vermijden bent.

Collectieve erfenis

Soms komen we erachter dat een algemene symbool interpretatie voor onszelf ook in te vullen is, zoals het collectief dat doet. Dan wordt het interessant, want, als wij hetzelfde denken is dat dan ons eigen weten, onze eigen ervaring of hebben wij iets overgenomen wat als maatstaaf geldt voor de cultuur waarin we leven? En hoe waar is dit werkelijk voor onszelf?

Wil je meer weten over een specifiek droomsymbool, zoek het dan op in de droomencyclopedie. Wil je meer weten over droomwerk, coaching of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *