Dromen over schoenen

Dromen over schoenen zeggen iets over het pad dat je bewandelt, de richting die je uitgaat en je attitude. Zoals ‘Kleinduimpje en de zevenmijlslaarzen’. Het sprookje laat zien dat een klein persoon grote stappen kan zetten. Klein duimpje word verlaten door zijn familie omdat er niet genoeg voedsel is, maar door zijn eigen slimmigheid weet hij te overleven. Hij steelt de laarzen van de reus en keert weer naar huis terug. Het verhaal schetst een mythologisch thema dat wereldwijd terugkomt in verschillende varianten en zelfs in de bijbel terug te vinden is: verlaten worden, gevaren overwinnen waarbij de identiteit verandert en de weg terug naar huis vinden. Dromen over schoenen raken aan deze mythische onderlaag. Ze spreken over richting. De moeite die je in je leven onderneemt, of juist niet. Ze gaan over werkidentiteit, je attitude ten opzichte van jezelf en anderen, over activiteit en over loslaten en verdergaan. Dromen over schoenen stellen je direct, of indirect, de vraag: waar sta je? Sta je met beide benen op de grond?

Gezondheid

Je voeten zijn een belangrijk, maar regelmatig ondergewaardeerd, deel van je lichaam. Ze dragen je van A naar B en ze herbergen informatie over je hele lichaam in zich.

In de voetreflexologie is er kennis over de orgaanverbindingen en lichaamsdelen die je kunt stimuleren door middel van voetmassage. De schoenen die we dragen zijn echter niet altijd even ondersteunend of gezond voor ons lichaam en de voeten zelf. Goed voor je voeten zorgen is erg belangrijk en je dromen kunnen je hier op wijzen en je tips geven, hoe je dit kunt verbeteren. Het is altijd interessant om bij een droom de letterlijke interpretatie te onderzoeken. Droom je over schoenen? Neem je dagelijks schoeisel dan eens onder de loep; hoe ondersteunend zijn jouw schoenen?

Zielsleven

Wat me altijd is bijgebleven is een cursusdag tijdens een training van Robert Moss. Hij vertelde over de zool van de schoen, in het Engels genaamd ‘soles’, en hoe deze verwijzen naar de ziel. Dromen over schoenen zeggen dus ook iets over wat je ziel vind van de richting die je uitgaat. Naast informatie over je gezondheid en het contact met de aarde, kun je uit de droom herleiden op welke manier je in verbinding bent met jezelf en wat dit wezenlijk met je doet.

Soorten schoenen

Sportschoenen wijzen op activiteit. Op welke wijze uit zich dit in je leven? Ben je iemand die actief is of juist actiever mag worden? En in het sociale verkeer? Reageer jij sportief of word je vals wanneer je verliest?

Hakschoenen verwijzen naar de wens om groter, slanker (anders) te zijn dan je bent. Ze kunnen echter ook verwijzen naar sensualiteit en seksualiteit, of lust en verleiding. Misschien wil je je verder ontwikkelen op seksueel of creatief gebied en hier identiteitsaspecten ontdekken. Je kunt werken aan het balanceren van je tweede chakra en je op creatieve wijze uit door bijvoorbeeld te gaan schilderen of dansen.

Als je droomt over dansschoenen dan wil je met ziel en zaligheid dansen, vrij zijn. Dans is expressie en uiting van jezelf en je kunt je identiteit een boost geven door haar energie vrij te laten in de dans. Maar pas op dat je blijft balanceren! Denk maar aan het verhaal van ‘de rode schoentjes’. Karen krijgt de gewenste rode dansschoentjes, waarmee ze zich als een prinses waant, maar dan kan ze niet meer stoppen met dansen. Totdat ze, uiteindelijk met geweld, haar voeten afhakt en zich dienstbaar opstelt. Ze leert dat mooie kleding niet belangrijk is en bekeert zich tot innerlijk werk. Als bevestiging wordt ze hierop bezocht door een engel.

Werkschoenen kunnen erop wijzen dat je mogelijk te veel tijd spendeert aan werk en minder aan andere aspecten van je leven en je identiteit. Hoe zien de schoenen er in je droom uit?

Doe jij alles op slippers, of je sloffen? Droom je over sloffen of pantoffels dan kan het betekenen dat je jezelf te weinig uitdaagt. Ben je een huismus?

Regenlaarzen en kaplaarzen verwijzen naar het feit dat je door emotionele of psychische bagger heen zult moeten, of dit aan het doorstaan bent. Wat zegt de rest van de droom?

Nieuwe schoenen wijzen op een nieuwe richting in je leven en een verandering in het zelfbewustzijn.

Oude schoenen wijzen op oud gedrag  dat niet meer gepast is. Het wordt tijd dat je loslaat en verder gaat.

Wanneer je te krappe schoenen draagt probeer je iemand te zijn die je niet bent. Denk maar aan de stiefzusters uit het sprookje van Assepoester, welke hun tenen afsneden om in het muiltje te kunnen dat de prins aanbood. Probeer je in een andere huid te kruipen? Wie hou je voor de gek?

Schoenen die stuk zijn wijzen op zwakte of armoede van geest. Als een schoenmaker je schoenen oplapt dan is dat een gunstig voorteken, waarbij je mogelijk karaktereigenschappen zult overwinnen of juist verder ontwikkelen.

Blote voeten kunnen een verademing zijn en verwijzen naar vrijheid en contact met de aarde, maar het kan ook wijzen op armoede. Wat zijn de omstandigheden in de droom?

Seks en liefdesaffaires

Georg Fink wijst in zijn Dromenencyclopedie op de freudiaanse analyse van het symbool. Het in de schoenen glijden wijst vanuit deze visie op een seksuele handeling. Verder geeft Georg aan dat dromen over schoenen vaak op een op til zijnde liefdesaffaire wijzen, maar dat is niet noodzakelijkerwijs mijn ervaring met dromen over schoenen. Zowel wat betreft eigen dromen als dromen van klanten. Schoenen kunnen volgens hem ook de geestelijke of psychische toestand vertegenwoordigen, wat ik al aannemelijker vind. Daarbij maakt het natuurlijk uit wat voor soort schoen er in de droom voorkomt.

Spreekwoorden en gezegden over schoenen:

  • Wie de schoen past trekke hem aan
  • In zijn schoenen staan
  • Weten waar de schoen wringt
  • Het steentje in zijn schoen
  • Stoute schoenen aantrekken
  • Geen schoenen weggooien voordat men nieuwe heeft
  • Schoenmaker blijf bij je leest

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl.

About Author

1 thought on “Dromen over schoenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *