Sidderaal (Electrophorus electricus)

Droom over de sidderaal, een huwelijk tussen water en vuur.

De sidderaal is, wat mij betreft, een fenomenaal wezen. Prachtig krachtig, maar ook een gevaarlijk schepsel. Het blijkt één van de meest gevaarlijke vissen ter wereld te zijn.

Freek Vonk (2015), Nederlands evolutiebioloog en televisiepresentator, zegt over de sidderaal:

“Het lichaam van de sidderaal is bezaaid met speciale cellen die stroom opslaan als kleine batterijtjes: elektrocyten. Wanneer een sidderaal zich bedreigd voelt, ontladen deze cellen tegelijkertijd de opgeslagen stroom, wat een grote schok teweegbrengt. Die is sterk genoeg om een mens te doden. Maar de aal gebruikt de stroom ook om te jagen. Hij verlamt dan kleinere vissen, zodat hij die op kan eten. Sidderalen gebruiken zelfs kleine stroomstootjes om net als een radar te kunnen navigeren in het donkere en troebele water.”

De sidderaal is een wezen met twee gezichten, net zoals de Romeinse beschermgod Janus, de god van het begin en het einde. Wanneer je droomt over een sidderaal is het wijs om behoedzaam te zijn. Wanneer je kijkt naar de elementen die in de sidderaal leven zien we water en vuur, twee tegenovergestelden aan elkaar, verenigd in één wezen. Zo kun je jezelf bij de droominterpretatie afvragen of iemand in jouw omgeving, of jijzelf, mogelijk ambivalent of tegenstrijdig gedrag vertoont.

Emoties (water) en passie (vuur) zijn een spannende combinatie. Mits je goed kunt omgaan met deze twee symbolische elementen in jezelf kan het fantastisch zijn om over een sidderaal te dromen. Dan kan de droom over een sidderaal betekenen dat je in een goede balans bent. Bereid om mee te varen op de vuren en passies binnenin je en ze zó te uiten dat je emoties tot hun recht komen. Dan maak je constructief gebruik van je energie. Maar waarom zou je over een sidderaal dromen wanneer je perfect in balans bent, nietwaar? Tenzij het één van je lievelingsdieren is, zoals bij Freek…

Wanneer die balans ontbreekt wordt de combinatie destructief. Te veel water kan het vuur doven, te veel (vuur) versmoord uiteindelijk al het leven. In een beschrijving van de Iching vond ik een omschrijving passend bij de droomenergie van de sidderaal:

Sometimes the mind leads you away from passion and sometimes passion leads you into a pit

Vragen die je jezelf kunt stellen als je over een sidderaal hebt gedroomd:

  • Op welke vlakken in mijn leven ben ik mogelijk uit balans?
  • Waar komen in mijn leven emoties en spanningen samen?
  • Hoe ontlaad ik mij van opgeslagen spanning?
  • Ben ik ontplof-gevaarlijk (krop ik dingen op)?
  • Is er iemand in mijn buurt die “bommen” gooit?

Klik hier om meer te lezen over de gewone aal (paling) en voor een leuke energetisch oefening.

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author