De ochtend in je droom

In dromen komen niet alleen objecten als symbolen voor maar vind je ook andere symboliek of metaforen, zoals bijvoorbeeld de ochtend, middag of avond. Enerzijds kun je dit letterlijk nemen, anderzijds kan een droom een heel andere betekenis krijgen, wanneer de scène zich in de ochtend of de avond afspeelt. Denk maar aan het raadsel dat Oedipus kreeg van de Sfinx bij het verdedigen van de stad Thebe: ‘In de morgen loopt het op vier voeten, ‘s middags op twee en ‘s avonds op drie.’ Oedipus wist het antwoord op het raadsel al snel: De mens! In de ochtend van zijn leven kruipt de mens op handen en voeten. De ochtend staat hier voor de jeugd. De ochtend staat voor het begin, een nieuwe start, het ontwaken en alles dat zich vroeg in je leven afspeelt.

“Ik zit buiten op de veranda in de ochtend. Zij komen erbij zitten. Ik zie overal rode hartjes door de lucht zweven, vliegen, bewegen. Als lovertjes, maar dan in 3D. Ik weet dat hij erg (zuur en) sceptisch is, maar zeg het toch.” – Droom

De ochtend brengt hoop, vernieuwing en verlangen met zich mee. Het is een nieuw begin; de dag ligt voor je. Speelt je droom zich in de ochtend af, dan heb je grote kans dat zich een nieuwe kans, project of gebeurtenis aandient in je leven. Mogelijk na een minder prettige periode.

Op welke manier beleef je de ochtend in de droom? Is het een fijn ontwaken, zonnig, een ontwikkeling na een lange nacht of een sombere, grauwe ochtend? En wat zegt het over jou? Ben je altijd haantje de voorste? Degene die het eerste opstaat, of juist niet? Zou je misschien eens wat sneller kunnen handelen in bepaalde situaties?

Taalassociaties en spreekwoorden die met de ochtend te maken hebben:

  • Een nieuw begin
  • Welke ‘nacht’ sluit je af?
  • Morgenstond heeft goud in de mond
  • Het krieken van de dag
  • Vroege vogel
  • Vogeltjes die zo vroeg zingen zijn voor de poes
  • Voor dag en dauw

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author