Wolf

Dromen over wolven

De wolf is al eeuwenlang beroemd en berucht en spreekt tot ieders verbeelding. Onze voorouders hadden veel angst voor de wolf en kende het magische krachten toe.  Bij veel indianenstammen werd de wolf juist verafgood.

Volgens een bericht van het NRC heeft de wolf in 2019 de Veluwe als haar woonverblijf aangenomen. Andere geluiden hierover zijn dat er inmiddels al meer dan veertig wolven in Nederland wonen en dit boezemt mensen angst in. Of het aantal klopt is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is is dat er mensen, boeren, zijn die angstig zijn voor de schade die de wolven eventueel zouden kunnen aanrichten (het doden van schapen). Dit illustreert heel duidelijk de verschillende gevoelens die wolven oproepen: Ontzag, verwondering, angst en paniek. Het zou een droom kunnen zijn, dit bericht. Wat betekent het, dat de wolf opnieuw haar intrede in Nederland heeft gedaan en de populatie zich vermeerderd?

Oerintelect

Persoonlijk vind ik de wolf een prachtig en machtig dier. Het is een dier dat geassocieerd wordt met de nacht, met volle maan, met oergevoelens en de instincten van het leven.

Ondanks onze angsten zijn wolven niet zomaar primitieve wellustelingen die zich laten leiden door hun lusten en primaire instincten. De wolf leeft in groepen met een geavanceerde sociale structuur en ze is de voorouder van onze trouwste vriend, de hond. Wolven hebben zeer scherp ontwikkelde zintuigen en het schijnt dat ze beter zien dan de mens, maar minder goed diepte kunnen onderscheiden. Ze richten zich op bewegende objecten. De wolf leeft en jaagt overdag en in de schemer. Een wolf gaat alleen het gevecht aan als het niet anders kan, ze zullen een confrontatie het liefst vermijden.

Groepsdynamica

Elli Radinger, schrijfster van het boek `De wijsheid van wolven`, heeft wolven in het wild geobserveerd en onderzocht en zegt dat het slimme sociale dieren zijn, met een eigen wijsheid. Ze zijn zeer trouw aan hun familie en hechten zich. Er wordt duidelijk gecommuniceerd, met een grote verscheidenheid aan lichaamstaal, geluiden en gezichtsuitdrukkingen. Daarbij is er sprake van groepsdynamica en verschillende persoonlijkheden. Elke wolf heeft een rol in het groepsgebeuren. Ze dragen zorg voor elkaar. Ze voeren rituelen uit en hebben sterke leiders, de alfawolf en alfawolvin.

Leiderschapskwaliteiten

Echt leiderschap is niet agressief, maar draait om intelligentie en sociale verhoudingen. De leiding wordt genomen door het paar en het is de wolvin die bij twijfel of nood de knopen doorhakt.

Ze hebben veel geduld en als het niet lukt beginnen ze overnieuw. Daarnaast maken ze veel ruimte voor spel en ontspanning. Het schijnt zelfs dat de oude wolven de jongen soms laten winnen om hun zelfvertrouwen een boost te geven. Volgens Elli brengen de wolven je op existentiële en spirituele vragen, zoals: `Wie ben ik? Waarom ben ik op aarde?

Mythologie

Wolven blijven tot ieders verbeelding spreken. Ze zijn de belichaming van de wilde, zuivere geest en staan symbool voor kracht en vrijheid, in diepe verbondenheid met de spirituele natuur. De wolf is een dier dat leeft in diep geloof en met een liefdevol hart.

Er zijn vele sprookjes en mythologische verhalen waarin de wolf een belangrijke rol inneemt. De wolvin wordt als liefdevolle, zogende moeder geschetst in het verhaal van Romulus en Remus, die aan hun lot werden overgelaten als pasgeboren tweeling. En er zijn zelfs waargebeurde verhalen van zuigelingen die gered en gevoed werden door wolvinnen. In de Noorse mythologie hebben wolven verschillende rollen, waaronder de rol van overwinnaar. In het sprookje van Roodkapje wordt de wolf als slecht en misleidend voorgedragen.

Het wilde, ontembare

In de dromenencyclopedie van Pamela Ball (een Amerikaanse droomtherapeute) staat de wolf als droomsymbool voor een mogelijke bedreiging (door een meute). Wanneer je droomt dat een wolf naar de maan huilt kan dat wijzen op het overwinnen van dierlijke instincten. Georg Fink schrijft in zijn dromenencyclopedie dat de wolf in een droom ook kan duiden op het ontembare in ons, dat waar het dagelijkse bewustzijn als het ware steeds mee in strijd is. Het zou kunnen wijzen op de gespannenheid van de ziel, een zekere ambivalentie of tweestrijd in jezelf. Deze dromen vragen om in het reine te komen met onszelf.

Totemdier

In het sjamanisme wordt de wolf als totem ingeroepen als een symbool voor bescherming. Als krachtdier schenkt het ons spiritualiteit, intelligentie en een diepe connectie met ons instinct en onze intuïtie.

Als de wolf in je droom verschijnt is het raadzaam om je op je intuïtie af te gaan en je zintuigen op scherp te zetten. Laat je leiden door de rest van de droom om te bepalen wat de boodschap is van de wolf.

Je kunt je hierbij de volgende dingen afvragen:

 • Wat is mijn (huidige) rol in het sociale leven?
 • Hoe ziet mijn eigen familiestructuur eruit?
 • Op wat voor manier hecht ik mij aan anderen?
 • Op welke manieren communiceer ik?
 • Hoe bewust leef ik?
 • Welke zingevingsvragen houden mij bezig?
 • Speel ik voldoende?
 • Hoe afgestemd ben ik op mijzelf?
 • Voel ik mij bedreigd in het dagelijks leven?

Kijk nog eens naar de gevoelens en de rode draad van de droom en vraag je af of je hier meer of minder van wilt in je leven.

Spreekwoorden waar de wolf in voorkomt:

 • Een wolf in schaapskleren
 • Een eenzame wolf
 • Wee de wolf die in een kwaad gerucht staat 
 • Honger jaagt de wolven uit het bos
 • De wolf ruit wel van baard maar niet van aard
 • De wolven verslinden elkaar niet
 • Met de wolven in het bos huilen
 • Iemand voor de wolven gooien
 • Wolven dromen van bossen

Zoek je na deze info gevoelsmatig (lees ook Je weet het wanneer je het voelt!) naar meer info over de wolf in je droom? Hier dan een leuke energetische oefening om meer feeling te krijgen met de wolf als jouw droomsymbool:

Droomsymbool oefening

Als je tijd hebt en even alleen kunt  zijn, trek je dan terug. Zorg dat je je comfortabel voelt, je kunt op een goed ondersteunende stoel gaan zitten of eventueel op bed gaan liggen. Zorg dat je niet gestoord wordt. Sluit dan je ogen en haal je droom weer voor de geest. Probeer de droom zo levendig mogelijk terug te halen en neem even de tijd om de beelden op te laten komen en op je in te laten werken. Als je de wolf in de visualisatie van je droom ziet kun je vervolgens aan de wolf vragen wat deze jou vertellen wil, of te zeggen heeft, specifiek in jouw droom. Je kunt ook vragen waar de wolf symbolisch voor staat.

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author