Vuur

Natuurkrachten in dromen

Vuur is één van de natuurelementen en is een kracht die als archetypische én persoonlijke energie een bijzondere rol kan spelen in onze dromen. De archetypische energie van het vuur staat voor actie, passie, liefde, strijd en levenslust.

Archetypische oerenergie

Vaak wanneer vuur een rol speelt in je droom zegt het iets over deze archetypische oer energie die om aandacht vraagt of iets zegt over wat er in je leven speelt. Vuur is een primitieve kracht. Machtig en magisch, gevaarlijk en tegelijkertijd noodzakelijk voor onze overleving.

Hechting

Vuur in je droom kan staan voor aanwakkerende liefde, het libido en zinnelijke lust. Zo verterend als vuur is kan hartstocht zijn. Vuur kan ook staan voor hechting. Vuur hecht zich aan een object en verteerd het tot er niets over is dan as. Het verwarmt, verlicht, verbrandt en verminkt. Het residu dat overblijft, nadat het opgegeten is door de vlammen, is puur; de as die overblijft bevat vruchtbare stoffen en mineralen voor nieuw leven.

Transformatie

Carl Jung kwam tot de conclusie dat vuur in dromen vaak een transformatie voorspelt. Vaak is dit gelinkt aan het eind van een (spirituele) zoektocht waarbij er een waarheid zal worden gevonden op zielsniveau. Ondanks dat het transformatieproces heel heftig kan zijn in zichzelf is de droom dus heel positief. Louterend. Het schijnt dat veel mensen die over vuur hebben gedroomd later een nieuw begin rapporteerden.

Brandwonden

De verkeerde balans van elementen kan zorgen voor enorme schade; te veel vuur verschroeit alles waar het zich aanhecht en te weinig vuur zorgt voor het langzaam uitdoven van het leven. Alle schade die vuur veroorzaakt is niet meer terug te draaien. Brandwonden zorgen voor littekens, letterlijk en figuurlijk…

Gevaar

Vuur is gevaarlijk. Tegelijkertijd wordt vuur vaak gebruikt in rituelen om nieuwe (symbolische) ruimte te maken en brengt het mensen bij elkaar. Het wordt ingezet in ceremoniën gebruik bij feesten, in kerken, bij afscheid of bij bijeenkomsten. Wanneer je zelf iets verbrandt in je droom kan het een teken zijn dat je iets ouds achter je laat. Als je het vuur onder controle hebt dan zou dit kunnen zeggen dat je zult slagen in een moeilijke situatie. Wanneer het vuur niet meer onder controle te houden is is het wijs om te kijken naar de elementen in je dagelijks leven waar je (emotioneel) mogelijk de controle over aan het verliezen bent. Een groot ritueel vuur kan je uitnodigen om je te reinigen. Zoals de feniks uit de as tevoorschijn komt kan het tijd zijn om je oude gewoonten achter je te laten en je te laten vernieuwen door het vuur.

Uitgeblust

Als vuur geblust wordt kan het zijn dat iets van onze projecten of ideeën geblust zullen worden. Of misschien het vuur in jezelf. Voel je je uitgeblust?

Spreekwoorden, gezegden en taalassociaties m.b.t. vuur:

  • Zijn vingers aan iets branden
  • wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten
  • Waar rook is is vuur
  • In het heetst van de strijd
  • Niet vooruit te branden
  • Spelen met vuur
  • In het heetst van de strijd
  • Vlam in de pan
  • Te heet onder de voeten

Heb je gedroomd over vuur? Kijk dan naar de details van je droom om meer te weten te komen over de aard van de symboliek. Gaat het over een bosbrand, een vuurkorf, een open haard of een uitslaande brand in een huis? Wat doe jij in de droom? Steek je zelf iets in brand? Verbrand je een lichaamsdeel? Welke gevoelens heb je erbij? Onderzoek in je droom ook de brandhaard en wat deze jou mogelijk te vertellen heeft.

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author