Het park van je dromen: een zielslandschap

Wanneer je droomt over een park dan verwijst dit naar sociale gelegenheden en het openbare leven, maar het gaat ook over de roerselen van je zielenleven. Parken zijn een bijzondere samenwerking tussen mens en natuur. Het is een plek voor schoonheid, ontmoeting en ontspanning. In een park kan het ook gaan om zien en gezien worden. Een weelderig groen park is een positief teken.

Een droom over een park kan een verlangen van je weergeven om je (nog) meer te verbinden, op een ontspannen manier, met de mensen om je heen. Misschien werk je iets te vaak of kom je te weinig in de buitenlucht. De natuur kan op ons inwerken als een medicijn en kan ons ook ons eigen gedrag spiegelen. Hoe natuurlijk zijn wij zelf? Stel dat het park een metafoor zou zijn voor je eigen zielslandschap, dan is het erg interessant om te onderzoeken hoe het is ingericht. Is het statisch of organisch ingericht, welke kleuren vallen je op?

Om meer te weten te komen over de boodschap van de droom kun je inzoomen op de details: met wie ben je in het park? Ben je alleen? Spelen er kinderen? Zijn er dieren? Wat voor vegetatie vind je in het park, zijn er priëlen of andere gebouwen die je in een park kunt vinden? Zijn er beelden of is er een vijver? Hoe voel je je in de droom? Is de sfeer ‘normaal’ of juist surrealistisch?

Are you afraid of the dark?

 in avondnevel 
-de fontein blijft maar sproeien- 
is het park gehuld. 

– Vincent Duindam

Een donker park doet je verbeelding op hol slaan. Het is een plek waar donkere figuren zich kunnen verschuilen achter hoge bomen, waar van alles mis kan gaan en dat werkt ons dan ook gauw op de zenuwen. Misschien droom je over een donker park waar je in je eentje doorheen moet? Dreigt er gevaar in de droom? Een dusdanige droom kan wijzen op je onderliggende gevoelens van angst. Wellicht sta je overdag (sociaal) onder druk en vertolkt de droom je (onbewuste) angsten.

Denk maar eens aan het liedje van Des’ree, ze associeert een donker park al direct met spoken:

“I am afraid of the dark especially when I’m in a park, and there is no’one else around, oeh I get the shivers. I don’t wanna see a ghost, that’s the sign that I fear most, I’d rather have a piece of toast, and watch the evening news. Life, oh life…”

Toverspreuken

Kom je boeman tegen in het park, of een andere eng monster, ren dan voor deze ene keer niet weg.  Ga er maar eens klaar voor staan. Zoals Vincent Duindam beschrijft in het artikel Wat helpt je door de nacht heen – Magic bestaan er toverspreuken. En in dromen werkt dit vast en zeker:

“In de films en boeken van Harry Potter komt de spreuk “Ridiculus” voor. “Als je tegenover een Boeman komt te staan en hij verandert in iets wat je het meest vreest, dan kun je de spreuk “Ridiculus” uitspreken om hem in iets grappigs te veranderen. Gelach is namelijk fataal voor de Boeman.” (wiki)

Met een kleine wijziging kan dit je naar religie brengen: lachen om je kleine zelf, met wat je zo graag wilt, of waar je zo bang voor bent, om je vaste opinies, of meningen. Humor kan dit fantoom-zelf relativeren. En je zo naar de diepte brengen.”

Zelf heb ik ervaren dat je boeman confronteren -bijna- altijd werkt en deze direct transformeert. Het is me echter één keer overkomen in een lucide droom dat de boeman (een aapachtige creep), die ik tegenkwam in een groot park, zich niet liet tegenhouden door mijn zeer overtuigend optreden. Of dus toch niet zo overtuigend als ik dacht. Dat was beangstigend, maar ik herinnerde mijzelf eraan dat het een droom was en stopte zijn ledematen in zijn mond voordat hij kon toehappen. Toen ben ik toch maar op de vlucht gegaan. Dus dat is altijd optie twee, als de toverspreuk niet werkt. Uiteraard heb ik me afgevraagd (en onderzocht) waarom dromen en droomfiguren de ene keer wel en de andere niet te manipuleren zijn. Het heeft waarschijnlijk te maken met de vraag waarom soms het leven wel maakbaar lijkt te zijn en op andere vlakken niet. Hierover later meer.

Het park als een stadium van transformatie

Een park in je droom kan dus het toneel van je angsten zijn. Maar het kan ook een doorgang zijn. Om van de ene plek naar de andere te gaan zul je soms door een park moeten. Dit kun je vertalen als metafoor voor een innerlijk en natuurlijk proces waarin je naar een nieuwe vorm van volwassenheid en bewustzijn groeit. Als de maan in je droom voorkomt en zacht, mysterieus licht schijnt over het park dan kan dat gevoelens van mystiek en mysterie oproepen. Misschien hangt er een zweem van magie, of verboden verlangens. Wat is het dat zo verleidelijk voor je is dat je het jezelf eigenlijk niet toestaat, of er niet aan kunt ontsnappen? Zoals Ed Sheeran die zingt over zijn ‘Bad Habits’:

“Every pure intention ends when the good times start
Fallin’ over everything to reach the first time’s spark
It started under neon lights, and then it all got dark
I only know how to go too far”

Het duister kan een aantrekkende en transformerende kracht in ons oproepen. Het kan ons manen tot stilte en verdieping of juist tot najagen en vluchten. Wat roept het op in jou?

Een collectief paradijs: het Hof van Eden

Terwijl ik met dit stuk over parken bezig ben, zet ik een kopje thee. Op het kaartje dat aan mijn theezakje gehecht is staat: “Nature teaches us harmony.” Oftewel, de natuur leert ons wat harmonie is. Een kleinschalig park is ontworpen door mensen en moet dus bijgehouden worden. In de grote nationale parken (in het buitenland) en de natuur is het echter voornamelijk de biodiversiteit die ervoor zorgt dat alles in balans blijft. Hoe groot is de hand die we hebben in het leven? Het doet me denken aan een uitspraak die een vriend van me vaak zegt: “Nature was first.”

Een park dat baadt in zonlicht roept heel andere associaties op dan een duister park, of een park dat baadt in het maanlicht. Maar samen brengen het licht en duister een spel tot leven dat ze in hun eentje niet kunnen waarmaken. Ze benadrukken elkaars schoonheid, elkaars intensiteit en elkaar mysterie. In het Hof van Eden sluipt het (herkennen en erkennen van het) duister binnen om een start te maken aan het vervolg van de geschiedenis van de mens. Het spel tussen schaduw en licht leidt tot verwondering, angst, zoektochten en bizarre gebeurtenissen. Het opnieuw ontdekken van (de hoogste) liefde speelt een centrale rol in de geschiedenis en het start allemaal in een park, een hof. Het is een gezamenlijke droom die we collectief met elkaar delen.

Er kunnen exotische planten en dieren voorkomen in het park van je dromen en de overvloed en schoonheid van de natuur wordt benadrukt. Droom je van een weelderig park, dan wijst dit op positieve invloeden. Is het park té weelderig en dreigt het te overwoekeren, dan is dat een oproep om je dagelijks leven onder de loep te nemen. Het is tijd om keuzes te maken over wat je los moet laten om meer ruimte voor jezelf te creëren. Misschien wat minder uitgaan, een gezonder dieet volgen of juist wat minder uren werken; jij weet zelf het beste wat je nodig hebt…

Tips en opdrachten voor verder droomonderzoek.

Het is leuk om je dromen te onthouden en er wat over te lezen, maar om ze eer aan te doen kun je ze verder uitwerken. Het is leuk om ze op een creatieve wijze te benaderen. Hieronder wat ideeën:

– Welke titelsong zou er passen er bij deze droom?

– Onderzoek of je de gevoelens uit je droom herkent in je leven.

– Geef je droom een ander einde: je mag er lustig op los fantaseren!

– Teken het park of elementen uit je droom.

– Creëer een Haiku over het park van je dromen. Hieronder vind je een paar voorbeelden van Haiku’s van de hand van Vincent Duindam:

vlindertjes dansen  
-kunnen we ze bijhouden-  
het hele park door. 

muziek in het park. 
nevels boven het grasveld 
kruidige geuren. 

 het stenen muurtje 
met een poort naar het park toe 
er loopt een ree door.

– Vincent Duindam

Wil je meer weten over een specifiek droomsymbool, zoek het dan op in de droomencyclopedie. Wil je meer weten over droomwerk, coaching of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *