Een droom van een olifant

Dromen over olifanten wijzen op familiebanden, op integriteit, intelligentie, geheugen en altruïsme. Olifanten staan bekend om hun slimheid, geduld en doorzettingsvermogen.

Ik verhuis naar een nieuw (oud of voormalig?) huis, in een kleinschalig appartementsgebouw. In eerste instantie is de verhuizing tegen mijn zin in, maar het appartement blijkt veel warmer en mooier dan dat ik dacht. Het doet oriëntaals aan. Ik organiseer een soort housewarming party. Ik heb een grote verzamelingen beelden in de ruimte staan en ik krijg een mooie grote Ganesha van mijn tante. Ik heb ook nog de blauwe Ganesha, die heb ik meegenomen naar dit nieuwe huis. Ergens verderop staat een groot houten beeld van een olifantengod. Mijn tante wil het nieuwe beeld bij de houten olifant zetten. Door alle grote beelden staat de ruimte helemaal vol. Als een leger van beelden. Ik ga binnenkort opruimen/herorganiseren.

Deze droom gaf me een gevoel van waardering. In eerste instantie wilde ik niet verhuizen, maar ik ontdekte dat wat me werd aangeboden een nieuwe kans was. Hoewel er nog een reorganisatie nodig bleek te zijn. De symboliek van beelden in het huis vertaal ik als mijn ‘afgoden’, de heilige huisjes waar ik opnieuw naar mag kijken. “Wat werkt nog, wat is waar en wat is niet langer passend bij mij en in mijn leven?” Mijn tante is genereus en er wordt me veel geboden, ben ik voldoende in staat om de waarde ervan in te zien?

De olifant als rolmodel

Mijn moeder heeft een poos olifanten gespaard. Ik begrijp goed waarom. Olifanten zijn liefdevol, sociaal, vreedzaam en beschermend. Tegelijkertijd zijn ze krachtig, enorm en stralen ze een rustige oerkracht uit. En ze zijn bijzonder om te zien. Schattig, ondanks hun reusachtigheid. Lief, ondanks de kracht. Met trage, maar steady tred vervolgens ze samen hun weg. Dromen over olifanten kunnen verwijzen naar commitment, sterke banden en verzorging.

Met hun intelligentie kunnen ze veel onthouden, goed observeren en zelfs artistieke afbeeldingen schilderen.

Overwinning en samenwerking

De olifant heeft slagtanden die ze gebruikt om obstakels uit de weg te ruimen. Helaas is de slagtand een obstakel geworden voor de olifant zelf en worden ze vermoord zodat stropers het ivoor kunnen verkopen.

De olifant in je droom staat voor het overkomen van alle obstakels van het leven, behalve wellicht die van menselijke hebzucht. Door haar vredige aard kan de olifant, ondanks haar intelligentie, ook makkelijk gevangen raken in het web van anderen en ingezet worden voor andermans gewin. Denk maar aan de olifanten in het circus die trucjes doen om ons te vermaken, of olifanten in de dierentuin. Of de olifanten die in oorlog terecht kwamen, zoals de kameraden van Hannibal, die zijn tocht over de alpen maakte met een groep olifanten om Noord-Italië binnen te vallen.

Als je droomt van gewelddadige slachting of stropers kan dat een spoor zijn van ellendige beelden uit bijvoorbeeld het nieuws. Komt de droom niet van gruwelbeelden dan ligt de boodschap waarschijnlijk in de verklaring dat iemand de groepscohesie ernstig aan het verstoren is. Is er iemand in je omgeving die ervoor zorgt dat jij en je vrienden, familie of collega’s uit elkaar gedreven worden? Worden er roddels verspreid, of mensen tegen elkaar opgezet?

Ben jij misschien een pleaser?

Freudiaans: je slurf volgen

Uiteraard stond de olifant, volgens Freud, in dromen voor de seksuele drive. En waarschijnlijk was dat ook het geval. In zijn dromen in ieder geval. Dat wil niet zeggen dat dat algemeen aanvaard moet worden, maar het geldt vast voor meerdere personen.

Hoe bewegen we voort in het leven, vraagt de olifant. Volgen we alleen maar onze ‘slurf’? Gebruiken we de slurf om deze in andermans zaken te steken?

Of houden we rekening met de groep, de familie, elkaar en gebruiken we de slurf voor voeding, reinheid en intimiteit?

Dombo: beoordeel een boek niet op zijn kaft

De olifant staat ook symbool voor de lieve goedzak die niet voor vol wordt aangezien. Je kent waarschijnlijk de Disneyfilm Dombo wel. Het lieve circusolifantje met de grote oren, dat wordt gebruikt voor andermans plezier en wordt uitgelachen om wie hij is. Een equivalent van ‘Het lelijke eendje’. Het is een waarschuwing dat dingen niet altijd zijn wat we op het eerste gezicht denken te zien. Er kan veel kracht schuilen in iets ogenschijnlijk kwetsbaars of kleins. Een lelijk gezicht (hoewel ik erg veel moeite heb met deze verwoording) kan een stralend hart en veel talent herbergen. Ik moet denken aan mijn oma. Of eigenlijk aan mijn moeder die mijn oma citeert: “Een lelijk gezicht went, een lelijk karakter nooit.” En dingen kunnen veranderen. Het is een kwestie van perceptie. Maar de grofheid (en domheid) van de mens laat soms diepe groeven na.

Droom je over Dombo dan kun je je afvragen: welk van mijn zogenaamde “lelijkheden” herbergt mogelijk een talent? Onderzoek alles waarvan je ooit geleerd hebt dat dit niet was zoals je moest zijn en vind hierin je kracht!

Wilde achtervolging

Word je achterna gezeten in je dromen door een olifant, gebeten, of op een andere manier bedreigd? Dan zou het kunnen dat je teveel ‘achter de vodden’ wordt gezeten door anderen. Er is een verlies van zelfcontrole en de olifant probeert je aandacht te trekken; claim je plaats in de groep. Niet zoals anderen dat bedacht hebben voor jou, maar zoals jij dat vanuit je essentie wilt en kunt. Je mag je (slag)tanden laten zien.

Ganesha (Ganesh)

In India wordt de olifant beschouwd als Heilig. Ganesha staat bekend als de God van nieuw begin, van waardigheid, de God die helpt bij het verwijderen van obstakels, van wijsheid en intelligentie. Ganesha zegent elk nieuw begin.

Het verhaal gaat dat Ganesha door zijn moeder Parvati is geboetseerd uit haar lichaamscellen. Hij is ontstaan als een goddelijke emanatie, zoals ook Christus is ontstaan uit een onbevruchte ontvangenis. Vervolgens ontstaat er een gevecht met zijn vader (die nog niet weet dat hij zijn zoon is) en wordt Ganesha onthoofd. Een andere Godheid die niet verwekt, maar geschapen is, Narada, zorgt ervoor dat Ganesha weer tot leven wordt gewekt. 

Wederopstanding

Droom je over Ganesh, dan kan dit een teken zijn dat een obstakel, dat je voorheen tegenhield, niet langer een probleem voor je zal zijn. De godheid in je droom kan verwijzen naar een diep proces van (innerlijk) sterven en herrijzen vanuit de werkelijkheid in jezelf. Is er iets dat je achter je hebt gelaten? Je mag er op vertrouwen dat het nieuwe dat voor je ligt vruchten af zal werpen. Help is on the way.

Olifanten in taal

Heb je gedroomd over een olifant, of meerdere, denk dan ook eens aan gezegden en spreekwoorden over de olifant. Welke zou op je droom, of je leven van alledag, van toepassing kunnen zijn?

Een olifant in een porseleinen kast: is er mogelijk iemand die niet zo voorzichtig omgaat met kwetsbare zaken? Iemand die buitengewoon ontactisch is? Of ben jij diegene?

De olifant in de kamer: Zou het kunnen dat er in bepaalde kringen, of tussen jou en een ander, een bepaalde kwestie verzwegen wordt? Wat wil boven water komen?

Een roze olifant: Een roze olifant staat voor het zien van dingen die er niet zijn. Is het mogelijk dat je dingen in een verkeerd daglicht plaatst? Of heb je juist het idee dat je wordt beschuldigd van een verkeerde visie?

Van een mug een olifant maken: Blaas je weleens gebeurtenissen op buiten proporties? Overdrijf jij graag?

Een olifantshuid hebben: iemand die veel kan hebben.

De olifant blaast het verhaaltje uit!

Wil je meer weten over een specifiek droomsymbool, zoek het dan op in de droomencyclopedie. Wil je meer weten over droomwerk, coaching of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author

2 thoughts on “Een droom van een olifant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *