Wyrd/Weird

Je weet het wanneer je het voelt!

Wat als je iets belangrijks, schokkends of iets heel raars droomt. Iets dat kant nog wal lijkt te raken? Misschien heb je wel iets gedroomd dat uitkwam, of iets dat je niet durft, niet kunt of zelfs wílt begrijpen? Iets dat superweird is?

Robert Moss, de beroemde Amerikaanse droomsjamaan, beschrijft in zijn boek ‘Sidewalk Oracles’ hoe Jung een eigen plek bezat met verschillende symbool interpretaties. Een toren, een rots, een magische plek. Hij vertelt over hoe Jung het fenomeen synchroniciteit beschreef en hoe je belangrijke tekens kunt duiden. En dát maakt het werken met dromen zo dramatisch interessant. – Wellicht dat het nu lijkt of ik een tikkeltje overdrijf, maar het is toch echt zo. Weird. –

Wat is deze magische methode waarbij je vrijwel altijd zeker kunt zijn van het belang van een symbool of metafoor (zowel in het dagelijks leven als in de droom)?

YOU KNOW IT WHEN YOU FEEL IT!

Verderop in het boek ‘Sidewalk oracles’ staat een prachtige uitleg over de herkomst van dit woord dat ik graag met je wil delen. Wyrd and weirder, noemt Robert het hoofdstuk.

Het woord Wyrd is waarschijnlijk Oud Engels of Germaans van origine en is gerelateerd aan de Edda´s, een poëtische vertelling uit de Germaanse oudheid. Het wordt in die context vaak vertaald als het lot, beschikking, voorzienigheid, lotsbestemming, noodlot etc. Het woord is ook gerelateerd aan het oude woord Weorthan, wat “worden” betekent.

Wyrd is volgens Robert het best te begrijpen als een web van connectiviteit dat alles wat in de wereld plaatsvindt, elke gebeurtenis, met elkaar verbindt. Alles wat in dit web gebeurt, wordt ergens anders “gevoeld”. Het is een proces, een eeuwig web van verandering en beweging, vergelijkbaar met de Tao zoals dat wordt beschreven in het Book of Changes. De benamingen zoals Het Akasha veld, beschreven door Ervin Laszlo, of het Morfogenetisch veld, zoals beschreven door Rupert Sheldrake duiden hetzelfde begrip aan.

Het is een onzichtbaar web waarmee we met zijn allen verbonden zijn met elkaar en met alles.

De Weirdo/Wyrdo, van origine, is iemand die makkelijk contact kan maken met dat veld en daar informatie uit haalt. Het is iemand die wij bijvoorbeeld paranormaal begaafd zouden noemen, of een helderziende.

Om het begrijpelijker te maken, en ook aannemelijker: Je kunt je vast wel voorstellen dat er een onzichtbaar grid om de wereld heen ligt. Een veld dat ervoor zorgt dat de polen op de juiste plek blijven en waar wij mensen, maar ook dieren, op navigeren. Dat noemen ze het magnetisch veld. Je ziet het niet, maar je weet dat het er is.

Omdat we er onderdeel van zijn kunnen we dit verbindende veld niet buiten onszelf zien, zoals een cel in ons lichaam ons niet als object kan aanschouwen.

Tijdens onze dromen zijn we ontvankelijker omdat ons analytische brein in veel mindere mate actief is en je sociale aanpassing bijna verdwijnt. Dan heb je tijd en ruimte om de aanwezige informatie te verwerken, in te voelen, waar je overdag niet aan toe kwam. Het is overigens niet zo dat alleen Wyrdo´s (da´s dus vanaf nu een compliment hè) die informatie verwerken en voelen. Het verschil zit hem in het bewustzijn. Een Wyrdo is zich bewust van dat wat binnenkomt aan informatie, kan zich focussen op de gewenste informatie, en kan het ‘ontvangene’ beter vertalen naar beelden of ideeën die het analytische verstand vervolgens vertaald. Een wyrdo wordt hiermee co-creator van zijn of haar bestaan.

Je weet het door het te voelen. Daar wil ik overigens nog wel een kanttekening bij plaatsen. Want voelen (ervaren) wil niet direct zeggen dat je het (symbool) ook begrijpt. Maar wanneer je het in je buik voelt, kippenvel krijgt, rillingen, een schok of een andere lichamelijke sensatie, dan kun je ervan uitgaan dat je iets belangrijks te pakken hebt! Of eerder: iets belangrijks heeft jou!

About Author

2 thoughts on “Wyrd/Weird

  1. Pingback: Aal

Comments are closed.