Vallen in je droom

Leap of faith

Ken je dat gevoel? Dat je valt en door dit gevoel wakker schrikt? Ongelooflijk hoe dat gevoel zo werkelijk, zo levensecht lijkt, vind je ook niet?

Overgang van waken naar slapen

In de overgang van de hypnagoge toestand (het moment waarop we inslapen) naar de REM-fase kan het gebeuren dat je het gevoel hebt te vallen. Hoewel er theorieën over bestaan is het niet exact duidelijk wat hier de oorzaak van is. Ik vermoed dat het te maken heeft met een abrupte ontspanning, in het lichaam vallen, van het energie- of droomlichaam.

Wakker schrikken

Dromen over vallen brengen vaak heftige gewaarwordingen met zich mee. Het is zó spannend dat we dikwijls wakker schrikken tijdens de val in de droom. Het zou kunnen dat je iets droomde, maar hier geen bewustzijn meer over hebt bij het wakker worden. Het vallen zelf voelt echter zó hevig, dat je wakker schrikt. De droom is totaal vergeten.

Bijna iedereen heeft de gewaarwording van het vallen wel eens ervaren.  Maar wat betekent dat dan?

Kort samengevat zou je kunnen stellen dat vallen betekent dat alle controle verdwenen is. Er is niets te doen dan de val te ondergaan.

De val

Ze valt en drijft mee op de rivier, als een hulpeloze ballon gevuld met lucht. De stroming is sterk en wordt steeds sterker en wilder. Uit het woelige water steken puntige rotsen overal om haar heen. Ze dreigt ertegenaan te botsen, maar wordt dan meegetrokken in de stroming, langs de rotsen, richting het onmenselijke bulderen van een immens hoge waterval. Ze is weerloos en sluit haar ogen op het moment dat de stroming haar over de rand duwt. Het gaat snel en voor ze het weet zakt ze diep weg in het water aan de voet van de waterval. Het eerste wat ze opmerkt is, dat er aan haar lichaam wordt getrokken, door de stroming heen. Vaag ziet ze het silhouet van een wezen. Het is geen mens, maar hij lijkt er wel op. Gedrongen, klein van stuk maar ontzettend breed en gespierd. Een gebruinde blanke huid. Grote bruine ogen kijken haar aan vanonder zijn platte, naar voren hellende voorhoofd. Met een lange stok met uitstulpingen weet hij haar uit het water te hengelen. Hij gooit haar over zijn schouder en neemt haar mee naar zijn moderne appartement. Ze begrijpt er niets van. Hij lijkt rechtstreeks uit de prehistorie te zijn gekomen en ze had min of meer verwacht zelf in de prehistorie te zijn beland… Wanneer hij begint te praten snapt ze er nog minder van. De taal die hij spreekt kent ze niet, maar ze verstaat toch alles wat hij haar vertelt.

– Een droom

Loslaten van de controle

Val je in de droom, of laat je je vallen? Wanneer je je laat vallen dan is dit een bijzonder mooie boodschap. Het betekent dat je het vertrouwen hebt dat de dingen goed zullen gaan. Ondanks dat je misschien niet weet wat er gaat komen ben je moedig genoeg om tóch de volgende stap te zetten. In dit geval is het vallen een teken van overgave.

Zorgen

Maar in de meeste gevallen is een droom over vallen een indicatie dat je je ergens zorgen over maakt. Iets lijkt je uit de handen te glippen en het is iets dat je emotioneel raakt. De andere details in je droom kunnen je meer vertellen over het onderwerp of het thema van de droom en van je val. Zo kan ook snelheid een indicatie zijn van het gevoel de controle te verliezen.

Voorgevoelens

De droom kan aan voorgevoel aanduiden. Ik had ooit een droom over een man waar ik mee samenwerkte:

Ik ben op de volksuniversiteit. Hij laat de groep een nieuwe techniek zien, waarbij we elkaars gewicht gebruiken om achterover te leunen. Ineens laat hij mijn handen los en ik val. Ik ga naar het toilet om bij te komen van de schrik, maar ontdek dat de wc’s voor de volwassenen besmeurt zijn met smerigheid.

Een aantal maanden later probeer ik met hem te onderhandelen voor een verbetering van mijn positie, maar hij weigert. Voor mijn gevoel heeft hij me “laten vallen”.

Onderzoek de mogelijkheden in je droom. Gaat het over iets dat zich in het huidige moment speelt, of is er iets dat je voorvoelt en dat mogelijk op het punt staat te gebeuren?

Droomencyclopedie

In de droomencyclopedie van Pamela Ball (een amerikaanse droomtherapeute) wordt beschreven dat een val de noodzaak geeft om goed op te letten in een algemene situatie (waar je normaal misschien minder aandacht aan besteed omdat het ‘alledaags’ is). Ook kan de val een spirituele angst symboliseren zoals de zondeval. Daarnaast geeft, volgens de droomencyclopedie, vallen een gebrek aan vertrouwen weer in onze eigen capaciteiten, of voelen we dat iemand ons heeft laten vallen.

Kinderdroom

Volgens het Instituut voor Toegepaste en integrale psychologie (ITIP) is een valdroom een typische kinderdroom:

Wanneer je je verheft boven de ´donkere krachten´ wordt het ´daar beneden´ steeds gevaarlijker. Je kunt erin vallen. Hoog wordt goed, laag wordt slecht, maar hoog is niet veilig als je niet meer vertrouwd bent met laag. Terugtrekken in de bovenkamer als illusie van veiligheid.[1]

Vragen die je jezelf kunt stellen bij valdromen zijn:

 • Op wat voor manier pleeg je verzet tegen het leven van alle dag?
 • Zit je teveel in je hoofd?
 • Heb je iemand laten vallen, of heeft iemand jou laten vallen?
 • Gaat deze droom over iets dat in je huidige leven speelt?
 • Zou de droom een voorbode kunnen zijn voor een aankomend probleem?
 • Is er iets dat jouw overgave vraagt?

Spreekwoorden die horen bij vallen:

 • Een steek(je) laten vallen
 • Uit de lucht komen vallen (heilig boontje)
 • Ergens over vallen 
 • Het kwartje is gevallen
 • Hij is niet op z’n achterhoofd gevallen
 • Hij is van zijn paard gevallen
 • In duigen vallen
 • In het water vallen
 • Uit z’n rol vallen

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl


[1] Nanske Kuiken (2018). Vallen in dromen. Geraadpleegd op 21-02-2022, van https://itipdroomblog.wordpress.com/2018/04/12/vallen-in-dromen-2/

About Author