Dromen over eendjes

Laat je meevoeren op de stroom van het water en heb vertrouwen. De eend draagt verbinding uit, gemeenschapszin, geluk en humor.

Buitengewoon gewoon

Een eend is een bijzonder dier in al haar gewoonheid. Eendjes tooien zich meestal met camouflerende veren. Ze zijn doorgaan niet echt mooi, maar wel heel schattig.

Eenden zijn heel erg veelzijdig: ze kunnen zwemmen, lopen én vliegen. Maar dat doen ze dan wel met een zeker gebrek aan elegantie en ze blinken nergens echt in uit.

Ze zingen niet mooi maar kwaken wat graag, vooral de vrouwtjes. Ze produceren vaak een groot nest, waar met wat pech en moeilijke omstandigheden maar een enkeling van overblijft.

Duck Hunt

Terwijl ik aan het nadenken was over de eend dacht ik aan het Japanse spelletje dat ik als kind graag op de Nintendo speelde: Duck Hunt. De eend is een “easy target”. Het wordt ‘graag’ opgejaagd door jagers, honden en andere wezens. In de groep en op het water is het relatief veilig. Op het land heeft het door zijn grappige maar onhandige waggel weinig voordelen. Gelukkig kan de eend wel vliegen en zo soms tóch nog ontsnappen in penibele situaties.

In het water is de eend op haar best en ook het meest veilig voor roofdieren. Hoewel grote vissen, zoals de snoek, ook een bedreiging kunnen vormen, speciaal voor de kuikens. Je kunt jezelf afvragen waarbij jij je het veiligst voelt. Houdt je graag emotionele of lichamelijke afstand, of word je juist wiebelig van discussies en confrontaties? Zijn er plekken waar je graag vertoeft of waar je je juist als een opgejaagde eend voelt?

Karakter

Ook in de stripwereld is de eend een buitenbeentje, een weirdo. Denk maar aan Alfred J. Kwak, een weesje met een groot hart, dat zichzelf vaak in de nesten helpt. Of Donald Duck en Daffy Duck.

Deze karakters geven het woord weird gelukkig weer wat charisma.

De eend is een dier dat wel wordt gezien, maar niet direct wordt opgemerkt. Tenzij je beter kijkt en dan kun je er alleen maar van genieten. Die waggelgang, die wonderschone kuikentjes en hoe ze ondersteboven in het water kunnen duiken, met de staart recht overeind en die grappige flippers… En dan het relaxte gepeddel, het gekwaak om stukjes wit brood, of al zonnebadend dobberend wanneer ze zich veilig en voldaan voelen.

En je moet het toch bewonderen, de moeite die ze nemen, de aanloop over het water (niet om het één of ander maar een eend kan dus OVER WATER LOPEN!) om vervolgens wél ineens de lucht in te vliegen. Misschien niet zo sierlijk als een zwaan, of zo snel als een ijsvogel. Maar doet dat ertoe?

Badeend

Badeendjes zijn cute, grappig en verwijzen met een knipoog naar de kindertijd. Ze relateren aan een lekker relaxed bad gevuld met warm water, aan spelen en aan de koesterende, veilige baarmoeder.

Baden staat symbool voor reiniging op psychisch, geestelijk en emotioneel vlak en de badeend kan in die context verwijzen naar de noodzaak van het loslaten van (iets uit) je kindertijd. Zo kan ze staan voor onbewuste gevoelens van nostalgie of heimwee naar de veilige moederschoot en het gevoel van geborgenheid, naar een tijd van onschuld en onbezorgdheid. Zou jij meer ruimte mogen maken voor ontspanning en spel in je huidig leven?

Bescheidenheid siert de eend

Eenden zijn best bescheiden en ook wel behoorlijk chill. Ze laten zich wegjagen, om vervolgens gewoon weer terug te komen. Soms een hoop lawaai om niets. De een is flexibel, sociaal en gezellig. Ze is tolerant en heeft een groot aanpassingsvermogen. Ondanks dat ze erg voorzichtig moet zijn met zichzelf is ze toch ook sociaal, actief en graag in beweging.

Denk bij een droom over een eend aan woordassociaties zoals:

  • Lelijk eendje
  • Vreemde eend in de bijt
  • Kwaken als een eend
  • Suffe eend
  • In je een(t)je

Een aanrader is, wanneer je een droomsymbool niet direct begrijp, je het soms beter even naast je neer kunt leggen en geen extra moeite hoeft te doen om het per se te willen begrijpen. Dit omdat je het gevaar loopt tot over-analyse van een droomsymbool en daarmee jezelf verder in de hooiberg stuurt. Dat is zonde, want dat levert alleen maar frustratie op en dat is niet de bedoeling van een droom. Mijn ervaring is dat als een symbool belangrijk is het wel terugkomt en dat je het zult begrijpen wanneer je zover bent. Zo viel bij mij vanochtend het kwartje over de betekenis van de eend in mijn eigen droom en voelde ik me aldus geïnspireerd om over haar te schrijven.

Heb jij nog een andere associatie met de eend als symbool? Laat het me weten!

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author

1 thought on “Dromen over eendjes

Comments are closed.