Water, vloeibare dromen

Dromen over water kunnen heel veelzeggend zijn. Er zijn vele verschillende plekken en vormen waarin water als symbool in onze dromen (en het dagelijks leven) voorkomt.

Water (H2O) bevindt zich in oceanen, meren, zeeën, poelen, rivieren, sloten, diep in de grond en op alle mogelijke plekken die je je zo´n beetje kunt indenken. Al het leven op aarde bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Zelfs een Cactus in de zinderende woestijn weet aan vocht te komen. Geen water staat gelijk aan verdorring, uitdroging. Water is dus essentieel voor leven.

Water is er in een vloeibare vorm, in gasvorm en in vaste vorm. Schoon water heeft vaak een blauwe kleur. Er bestaat zelfs een hele kringloop van water op onze planeet waarbij water condenseert en weer naar beneden komt als neerslag. Water is voortdurend in beweging en verandering. Water dat lange tijd niet kan bewegen bederft door bacterievorming.

Water is een levensbehoefte, het reinigt (voert afvalstoffen af) en voedt; het draagt verschillende mineralen en voedingsstoffen en hydrateert. Als je over water droomt kan het gaan over reiniging, voeding maar ook over hoe jij je door het leven beweegt.

Surfen of verdrinken?

Droom je over een vloedgolf, een moeras, een droog liggend gebied of een strandvakantie? Vertegenwoordigt het een druppel, een oceaan, een gaswolk of een ijskristal?

Wanneer je droomt over vies water is het van belang om te onderzoeken of er emoties zijn die jou uit balans halen. Bij een vloedgolf of een droom waarbij je dreigt te verdrinken is het van groot belang dat je gaat kijken naar je dagelijks leven: Welke situatie dreigt jou te overspoelen? De rest van je droom kan eventueel iets meer zeggen over je situatie en aanwijzingen geven.

Drinken

Als je in je droom water drinkt kan het heel letterlijk betekenen dat je overdag wat meer water zou moeten drinken om je lichaam te hydrateren, maar ook een droom over een kanaal met te weinig water zou dat als betekenis kunnen hebben! Probeer dus op verschillende niveaus te kijken welke invloed water heeft in jouw leven en wat je droom je probeert te vertellen.

Zwemmen

Zwemmen, bijvoorbeeld, kan een uiting zijn van geluk, gewichtloosheid en ontspanning. Maar als er haaien om je heen zwemmen, of je in een stroomversnelling terechtkomt, verandert dat gevoel hoogstwaarschijnlijk snel! Wanneer je droomt over een strandvakantie aan zee kan het betekenen dat je je heel relaxed voelt. Het kan ook een verlangen weergeven; dat je behoefte hebt aan vakantie.

Over water lopen of fietsen

Droom je dat je over water loopt? Dat valt dan weer onder een bijzondere categorie. Het kan zijn dat je waanzinnig speciaal bent. Misschien net als Jezus Christus, maar dan op je eigen manier! Natuurlijk is dat ook zo, want we zijn allemaal uniek. Dromen over een superkracht, zoals over water lopen, is soms een heel mooi teken, maar kan er ook op wijzen dat je je in illusies waant over jezelf. Voel je je (onbewust) beter dan een ander? Kijk je soms op anderen neer of voel je competitie en strijd? Mogelijk betekent het dat je in staat bent om je balans te bewaren bij heftige emoties of gebeurtenissen en er niet in te zakken, je voeten nat te maken, of zelfs te verdrinken. Je bent wellicht stabiel en laat je niet makkelijk van de wijs brengen, maar misschien is er een onzekerheid die je probeert te verbloemen door je verhevener voor te doen dan je bent?

Een klant had een droom waarbij ze over water fietste. Het ging als vanzelf, heerlijk, vlot en zonder problemen. Totdat ze begon te twijfelen of ze het wel écht kon! Op dat moment zakte ze met de fiets het water in en werd het water modder, ze moest grote moeite doen om zichzelf er weer uit te hengelen!

Een mooie waarschuwing: twijfel niet aan jezelf maar wees ook niet hoogmoedig.

Emoties, vruchtwater en de kosmische oceaan

Water staat symbool voor emoties, voor vruchtwater en voor de kosmische oceaan. Het is vloeiend, bewegend, dansend en altijd in een kringloop van transformatie. Zowel emotie als water zijn voortdurend in motie. Als je je droomemoties met water vergelijkt zou je je kunnen afvragen hoe een emotie voor je aanvoelt. Welke gedragingen hebben het water en de emotie in je droom? Is het vloeibaar, vluchtig, of juist heel vast (bevroren). De kosmische oceaan verwijst naar het oorspronkelijke oerwater van de schepping, waarbij de wereld werd geschapen binnenin dit oerwater:

“En God zegt: ‘Er moet een uitspansel zijn in het midden van de wateren, en laat het scheiden de wateren uit de wateren.'” ( Genesis 1:6 ).

Drink je veel of weinig? Woon je aan zee, of heb je nog nooit een strand gezien? Zijn er gebeurtenissen in je dagelijks leven die zorgen voor heftige emoties of ben je juist een beetje uitgeblust van saaiheid? Dat zijn allemaal persoonlijke interpretaties waar je rekening mee kunt houden bij het duiden van water als droomsymbool voor jouw droom.

Zoals met alle (droom)symbolen geldt: Laat je leiden door je eigen gevoel. Als het klopt dan klopt het. Als het voor jou niet goed voelt, dan kan het best dat je symbool voor jou een andere betekenis heeft. Soms is het de kunst om te accepteren dat je nog niet direct weet wat een droom betekent. Heb er vertrouwen in dat dit vanzelf zal komen, wanneer de tijd rijp is en jij er klaar voor bent!

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author