Chalcedoon: Naar je stroom luisteren

Stenen & mensen

Ik kijk naar de rivier de Moezel – en zie een ongelooflijke hoeveelheid water langs me stromen: elke seconde, elke minuut. Ik weet dat dit doorgaat, door en door, eindeloos. Waar komt al dit water vandaan? 

Ik zal je vertellen over het ontstaan van de chalcedoon, de blauwe kanten agaat . Zie je die laagjes, de ene over de ander, laag op laag op laag? Het lijkt wel of ze stromen! Dat was zéker zo toen deze steen ontstond. Duizenden, biljoenen minieme druppeltjes waterhoudende, vloeibaar-hete kwarts scheidden zich als mist af uit het afkoelende gesteente. Ze bleven nog even vloeibaar, vulden de barstjes, spleetjes, holletjes en gaatjes – en vulden zo alles op, waardoor al het gesteente verbonden werd.  

Het leven lijkt ook op water. Het sleurt ons mee van de ene hectiek in de andere, of het is kalm als een beekje. Soms ontstaan barsten in je gevoelsleven omdat je niet begrijpt wat er om je heen gebeurt, of waarom. Dan trek je je terug en voelt hoe de kloof niet te overbruggen is. Je wordt stiller, onzekerder, angstiger van heel boos, diep vanbinnen. Als je ouder wordt, kom je die niet-verbonden delen van jezelf weer tegen Het is ook je een snelstromende woeste rivier voor je ziet. Je schrikt ervoor terug … En daar ga je dan toch: je valt erin. Je gaat onder kopje, leert al doende te zwemmen en dat het water je draagt. 

Kijken naar de rivier geeft dus één indruk – maar de stroom ervaren, doorkrijgen wat je voelt en welke kant je opgaat is de tweede belevenis. Leren leven, is leren luisteren naar jezelf; voelen hoe het gaat en waar je heen wilt. Daar gaat de chalcedoon over: luisteren naar binnen. Hoe voel je je, wat neem je waar diep binnen in jezelf? Waar bevind je je in de stroom? Lukt het zwemmen al? Welke kant zwem je op: ploeter je nog steeds tegen de stroom in of zwem je soepel met de stroom mee? Waar wil je heen, of waar word je heen gesleurd? Chalcedoon herstelt de verbinding met je gevoelsleven, met de diepte van je onderbuik. Waardoor je inziet wat er in je leeft, wat je voelt. Hoe jonger je dit leert, hoe beter je leert zwemmen. Dit geeft rust en helderheid, maakt dat het eenvoudiger wordt om je uit te spreken en je koers te bepalen. 

Chalcedoon is ook een fijne kindersteen die helpt om jezelf beter uit te drukken, zelfs bij stotteren. Ik adviseerde hem voor de zoon van een van mijn cursisten van de Kristalopleiding. Zijn logopedist was hoogst verbaasd toen z’n gestotter ‘plotseling’ zoveel minder was. De jongen droeg de chalcedoon om zijn hals en dronk chalcedoon-water, waardoor de hindernissen begonnen op te lossen. Deze steen verbindt alle informatie die door je heen stroomt. Zo vergroot hij je bewustzijn en neem je vergroot in je op wat er tegen je wordt gezegd. Daarmee is het ook dé examensteen. Je luistert naar binnen: wat was het antwoord ook alweer? En kijk, daar het plopt omhoog!

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *