Barnsteen

Nagloeiend zonlicht

De zomer is voorbij .. Alle zaden en vruchten zijn rijp, geoogst of opgesnoept. Wat waren de zonnebloemen mooi, de kersen heerlijk en de bramen zoet. Het is herfst, maar de zomer ligt nog vers in ons geheugen – zij gloeit in ons na.

Ga terug in je herinnering naar zo’n bijzonder eens zonnig moment. Je ligt ontspannen en zonder zorgen. Misschien ben je aan het water, in de bergen of in het bos, of thuis. De warmte van de zomer omhult je en stroomt door je heen. Je ontspant. Het leven is goed. Dat voel je tot in elke cel van je lichaam. Jij bent vol, warm, levendig, creatief en verbonden met de natuur om je heen. De zomer doorgloeit je hele bestaan. Zo’n warme herinnering komt overeen met de energie van barnsteen. Nagloed, samengebald in een ‘edelsteen.

Barnsteen is eigenlijk geen steen, maar een klompje naaldboomhars dat langzaam, in de loop van miljoenen jaren, door waterverlies is gemineraliseerd. Naaldbomen bedekken wonden aan hun stam, deur overvloedig hars te produceren. Het wordt gevonden in bruinkoollagen en soms, heel soms zit er een mier, een vlieg of een spinnetje in een wezentje dat miljoenen jaren geleden leefde. Barnsteen is de eerste edelsteen in de menselijke geschiedenis. Sinds 7000 jaar wordt deze steen, ook wel amber genoemd, gebruikt als geneeskrachtige steen of amulet.  

Barnsteen betekent brandsteen, want hij kan echt branden. Het aansteken van barnsteen is dan ook een manier om te testen of hij echt is. Ruikt hij naar hars, of naar verbrand plastic? Via internet kun je ‘barnstenen’ kopen met hele vliegen of bijen erin. Nep – maar de dieren zijn helaas echt.

Zeven jaar geleden kreeg ik een nieuwe relatie. Hij vond edelstenen wel bijzonder, interessant en mooi en zo, maar wat hij nou van de geneeskrachtige werking moest geloven wist hij als nuchtere Noord-Hollander niet. Kort nadat we elkaar leerden kennen, vroeg een vriend van hem of hij een barnsteenhanger voor hem wilde meebrengen, want hij wist uit ervaring dat barnsteen hem hielp bij zijn astma. Toen hij de hanger een week had gedragen, was zijn benauwdheid zo sterk afgenomen, dat hij medicijnen weg deed. Wat een prachtig praktijkvoorbeeld zo in de directe vriendenkring! Daar kon ook mijn vriend niet omheen.

De verwarmende en ontspannende energie van barnsteen helpt ook tegen pijn bij doorkomende tandjes. Een kettinkje van barnsteen helpt je schoolrijpe kind bij het tanden wisselen. De steen helpt ook bij reumatische pijn in de gewrichten. Barnsteen helpt ons te openen en te ontspannen en maakt ons mensen spontaan, blij en vol zelfvertrouwen, waardoor de dingen veelvoudig worden en succesvol natuurlijk aanvoelt. Barnsteen is een stukje zonnewarmte, tastbaar in onze handen!

Als het donkerder en kouder wordt vergeet je vaak je zomerse herinneringen. Als het lichte gevoel van ruimte en zorgeloosheid worden overschaduwd door drukte, spanning, onzekerheid, zorgen of benauwdheid, kan het fijn zijn om barnsteen te dragen. Je voelt je weer warm van binnen en verbonden met het leven om je heen. Barnsteen doet de zomerse warmte bij je naar binnen stromen, roept de warme herinneringen op in je lichaam op – doet je vuur gloeien en je hart branden.

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *