Haliet, de zoutsteen

Zuiveraar met pit

Met zout heb ik meerdere ervaringen. Het fascineerde mij al als kind. We hadden een zoutvaatje en daar moesten korreltjes rijst in, want anders werd het een klonterige boel. Het zout trok vocht aan uit de lucht en de rijstkorrels trokken het vocht aan uit het zout, waardoor het droog bleef. Dat was iets! Wow. Ik leerde hiervan: er gebeuren dus dingen die je niet kan zien, maar wel kan opmerken. Zout en water horen graag bij elkaar. Zout wil graag nat zijn. Water is stromend, verbindend. En als wij dan op Vlieland kwamen, doken we de Noordzee in. En wat was die zout! Gruwelijk zout. Heerlijk zout. Zouter dan zout. Het droogde op onze huid als fijne harde stukjes. De lucht is daar vol van zout, zo open, zo vrij en helder. De hemel is daar zo dichtbij, je ademt die gewoon in! 

Nu bestaat het leven niet alleen uit vakantie en zijn we allemaal druk, druk, druk. Veel indrukken komen op ons af en vragen om ons oordeel. Soms weten we niet wat we ervan vinden of wat we er mee moeten. Het leven bezwaart ons door alles wat van buiten sturend optreedt. En tegen de Kerst ben je weer toe aan ontspanning, om de balans te voelen tussen liefdevol zorgen voor jezelf en al je bezigheden. Graag willen we ons schoonspoelen, ons reinigen van alle belastende informatie. Ons reinigen van alles wat niet van ons is, wat niet waarachtig is, niet essentieel. Om weer te komen tot je kern. Je pit weer te voelen. Te voelen wie jij bent! En te doen wat jij wilt!

De eerste keer dat ik een zoutbad nam, had dat een diepe uitwerking op mij. Ik volgde de tip om 450 gram zeezout toe te voegen aan een niet te warm bad en een klein uurtje te badderen. Ik lag te zweten in bad, het droop van mijn lichaam! Bizar. Na het bad ging ik naar bed en sliep zo heerlijk diep als een kind. Het gevoel van dat slapen was als een herinnering aan de diepe, diepe verbinding tussen nacht en hemel, die ik als kind elke nacht onderging. Dan sta je ongelooflijk goed op met een ongekend heerlijk schoon, open en groots gevoel.

Wat was er gebeurd in bad? Deze ervaring had onmiskenbaar te maken met de reinigende werking van zout. Zout maakt ons energieveld schoon: het maakt allerlei aanhangende informatie uit onze auralaag los en bevrijdt ons van dat wat niet van ons is.

Zout is iets essentieels voor de mens. In ons bloed en in onze lichaamsvloeistoffen zit een beetje zout. Te veel of te weinig maakt ons ziek; het maakt dus opmerkzaam, bewust, wakker en schoon! De mensen zijn het zout der aarde. Ze mogen zich zo ontwikkelen dat ze pit brengen aan de samenleving en niet gelijk worden met het laffe. Het zout moet zijn smaak niet verliezen, staat er geschreven… Een pittig maar genuanceerd woord lost spanningen op, opent de hemel, doet een vernieuwd toekomstbeeld ontstaan en verbindt. Een snufje zout brengt de samenleving omhoog, maakt het Kerstdiner af. 

Een ingetogen Kerst toegewenst.

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *