Zinvol ouder worden, zin in oud zijn

Beeld: Margritte: “L’Art de la Conversation”

Aanstaande zondagmiddag 14 mei gaat mijn lezing over vragen als ‘hoe kunnen we zinvol omgaan met ouder worden en met de oudere mens?’. ‘Hoe vind en houd je zin in oud zijn?’

Naargelang er meer ouderen en zeer ouderen komen, staan er (maatschappelijk) vragen op de agenda. Deze vragen beperken zich nog te vaak tot kostenvraagstukken. In mijn idee is het belangrijk dat er daarbij principiële vragen op de agenda komen, zoals:

  • Wat is de rijkdom van het ouder zijn en hoe kunnen we een herwaardering van ’oud zijn’ bewerkstelligen?
  • Hoe kunnen we de levenservaring, de levensinzichten en levenswijsheid van ouderen een zinvolle plek geven bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken?
  • Hoe kunnen we zaken als aftakeling, sterfelijkheid en dood uit de sfeer van ontkenning en toedekking halen?
  • Hoe gaan we het gesprek over eindigheid en de dood uit weerzin en angst tillen?

In de lezing komen beperkende overtuigingen over oud zijn en leeftijdsdiscriminatie aan de orde, evenals vragen ‘hoe kun je je wapenen tegen eenzaamheid en je te weer stellen tegen opvattingen dat oud zijn gepaard gaat met nutteloosheid?’

Zinvol ouder worden heeft alles te maken met de vraag naar zin en betekenis van het zelf én met betekenis geven aan . In de vraag naar betekenisgeving komen een aantal draden samen: die van nadenken over ouderdom, nadenken over sterfelijkheid én tegelijkertijd nadenken over de zin van het leven. Een belangrijke levensuitdaging is om ‘pijn in de ogen te kijken en achter pijn te kijken’. Leven bevat geluk en bevat momenten van lijden. Naarmate de mens ouder wordt dringt de vraag naar betekenis en bestemming zich nadrukkelijker op. Een vraag gericht op het nu, op de nabije toekomst en het verleden: wat heb ik bijgedragen, wat laat ik na, waarin ben ik van betekenis? Hoe ouder de mens, hoe meer het inzicht rijpt dat geluk vaak pijnlijk geluk is.

————————————————————————————————–

Datum: zondagmiddag 14 mei

Locatie: Veritas Odd Fellow-loge in Deventer, Thomas Wildley Huis, J.P. Thijsseweg 100, Deventer.

Tijden: zaal open om 14.30 uur. Aanvang 15.00 uur.

Toegang € 10,00.

Iedereen is welkom. Reserveren is aan te bevelen: geersepmi@gmail.com Telefoon: 0570-542350 of 0570-542350

Zie ook: https://uitgeverijvanwarven.nl/?s=Zinvol+ouder+worden%2C+zin+in+oud+zijn

————————————————————————————————–

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *