De dichter als innerlijke leermeester

Lezing en workshop door Wouter ter Braake

Dinsdag 10 oktober 2023: boekhandel Riemer Amersfoort

Op deze avond vertelt Wouter ter Braake hoe zich in hem de dichter meldde en welke invloed dat op hem had. Hij ontdekte, onder meer in zijn werk als zingevingscoach, dat er in elk mens een innerlijke leermeester leeft. Die leermeester kan zich laten horen via een poëtische stem. Een stem die in elk mens huist, zo meent hij. Zijn aanpak van deze avond beperkt zich niet tot enkel het vertellen over zijn eigen levenservaringen en boeken. Hij voert de deelnemers ook mee in een actieve en speelse poëzie-workshop om hen te laten ervaren dat er in ieder mens een dichterlijke stem huist en ieder in staat is die stem vorm en inhoud te geven.

Wouter ter Braake is zingevingscoach, dichter en schrijver. In zijn boeken komen levensverhalen en levensvragen aan bod zoals vergeving, omgaan met pijn en ongemak, sterfelijkheid, de zoektocht naar de goddelijke essentie en de rusteloze mens.

Uit de bundel ‘Dichter bij de Ziel’:

Boven de zeventig. Er is inmiddels meer verleden dan toekomst. Ook aan een beperkter wordende toekomst kan men blijvend betekenis geven. In het hier en nu zijn alle herinneringen aanwezig. Herinneringen halen gebeurtenissen terug en plaatsen ze op de voorgrond. Gebeurtenissen, voortgekomen uit keuzen. Keuzen uit oneindige aantallen mogelijkheden.

Herinneringen vormen een naslagwerk. Hierin staan drijfveren, twijfels, worstelingen beschreven. Door herinneringen om te zetten in verhalen en poëzie, komen betekenissen achter de feitelijkheden en belevingen naar voren. Deze betekenissen worden door verhalen en poëzie inzichtelijk. Verhalen en poëzie geven zin aan het leven. Verhalen en poëzie vertellen wie we zijn.

Het bestaan heeft naast de traan de lach gebracht, naast het sterven perspectief. Sterven is niet doodgaan. Doodgaan doet men in de krant. Sterven is een lichtstap zetten…

Niets dat je moet

Wandel vrij de wereld in.
Lees en zing en maak gedichten
over liefde, vergezichten.

Laat jouw angst geen leidsman zijn.
Wees gezegend, dankbaar, blij,
wees sociaal, maar blijf ook vrij.

Zet op levensvreugd haar kroon.
Liefde opent vele deuren
laat geduld jouw mindset kleuren.

Alles is zoals het is,
gisteren, morgen: al is goed
er is niets, niets dat je moet.

Aanmelden mogelijk via: https://boekhandelriemer.nl/activiteiten/de-dichter-als-innerlijke-leermeester-lezing-door-zingevingscoach-wouter-ter-braake/

About Author

1 thought on “De dichter als innerlijke leermeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *