BFF’s met je totemdier

Sinds ik me aan het ontwikkelen ben binnen het sjamanisme, heb ik er een nieuwe beste vriend bijgekregen. Die vriend is er mijn hele leven al, maar ik was me er lang niet van bewust. Ik heb het over mijn totemdier, Blauw-gele Ara. Dat ik hem heb leren kennen, heeft mijn leven verrijkt. En waarschijnlijk zal hij mijn leven nog verder verrijken op manieren die ik nu nog niet kan vermoeden. Net als bij een menselijke vriendschap, leer je elkaar steeds beter kennen en zal de relatie zich steeds verder verdiepen naarmate je meer tijd en aandacht aan elkaar besteedt. Dus hoe meer je met je totem werkt, hoe sterker deze band wordt.

Spirithelpers

Als je met totem- en krachtdieren werkt, werk je niet met een individueel dier. Je werkt met de overkoepelende energie van een gehele diersoort. Ik werk bijvoorbeeld met de energie van alle blauw-gele ara’s die er ooit waren, nu zijn en die nog zullen komen. Deze hoge en krachtige energie wordt een spirit of spirithelper genoemd, in dit geval de spirit van de Blauw-gele Ara. (Ik gebruik hoofdletters als ik de spirithelper en kleine letters als ik de dieren bedoel.)

Er zijn een heleboel verschillende spirits die ons kunnen helpen. Niet alleen van dieren, maar ook van bijvoorbeeld planten, stenen, krachtvoorwerpen en van Moeder Aarde zelf. Verbinding maken met spirithelpers en hun krachten aanwenden voor heling is wat sjamanisme in een notendop is.

Totemdieren

Iedereen heeft een totemdier dat hem of haar begeleidt ter ondersteuning van zijn of haar ontwikkeling in dit leven. Soms heeft iemand meerdere totems; die ondersteunen elkaar en de persoon waar ze bij horen dan. Een totemdier kiest jou uit als je aan dit leven begint en blijft je hele leven bij je. Het dier dat je het mooist vindt of dat je het meest aanspreekt, is niet automatisch je totemdier.

Zelf dacht ik jarenlang dat Wolf mijn totemdier was. Dit dier sprak me bijzonder aan toen ik jong was. Ik was van huis uit opgegroeid met honden en had met verschillende honden een bijzondere band gekregen. Omdat hondachtigen me door deze ervaring zo vertrouwd waren en ik wolven prachtige dieren vond, dacht ik dat Wolf wel mijn totem moest zijn.

Pas toen ik bij mijn huidige lerares, een ervaren sjamaan, terecht kwam, hoorde ik wat mijn werkelijke totemdier is. Ik heb gemerkt dat zij over bepaalde gaven beschikt waardoor ze dingen ziet, voelt en hoort die voor anderen verborgen zijn. Zij kreeg door dat mijn totem Blauw-gele Ara is.

Ik was hier verbaasd over. Papagaaien, en ara’s in het bijzonder, hadden nooit een rol in mijn leven gespeeld. Ik was er niet mee opgegroeid en kende niemand met ara’s. Als kind verzamelde ik dierenplaatjes en had ik bepaalde lievelingsdieren, maar nooit had ik speciale aandacht geschonken aan papagaaien en ara’s. Voor zover ik wist, had ik er ook nooit over gedroomd of ze in trancereizen gezien.

Het begin van een vriendschap

Mijn lerares raadde me aan om te zoeken naar veren van de blauw-gele ara. Die zouden mijn band met mijn totem versterken en zouden goed zijn voor mij om mee te werken. Ik vond iemand die adverteerde met veren en nadat ik gecheckt had of de vogels waarvan ze afkomstig waren goed verzorgd werden, kocht ik ze. De vogels hadden deze veren op natuurlijke wijze verloren, voor de goede orde, ze waren niet geplukt.

Toen ik de veren voor het eerst zag en in mijn handen hield, gebeurde er iets bijzonders. De schoonheid ervan viel me als eerste op. Het diepe blauw aan de bovenkant dat van tint verandert naargelang van welke hoek je ernaar kijkt, en het intense geel aan de onderkant vond ik prachtig. Het was of ik iets herkende in die veren. Alsof ik iets terugvond waarvan op dat moment besefte hoe erg ik het gemist had. Ik moest huilen, omdat het voelde alsof ik iets of iemand terug had gevonden die ik heel lang niet had gezien. Wat was ik blij dat ik weer ‘thuis’ was. Thuis in de energie van Ara. Dat was het begin van onze ‘vriendschap’.

Ik vertel dit verhaal om te illustreren dat je niet met je hoofd kunt bedenken wat je totem is. Een lievelingsdier hoeft niet je totem te zijn. Het kan een dier zijn waarvan je het nooit had verwacht, en zelfs een dier dat je afstoot. Ook Spin, Slang, Mug, Vleermuis en Kakkerlak zijn totem- en krachtdieren.

Krachtdieren

Ieder mens heeft meerdere krachtdieren die hem of haar begeleiden. Een krachtdier kan je hele leven bij je blijven, maar kan ook een korte periode bij je zijn of slechts enkele keren voorbijkomen. Waar je totem je begeleidt gedurende je hele groei en ontwikkeling in dit leven, dus bij het realiseren van je levensdoel, heeft een krachtdier vaak een kleiner doel waarin het je begeleidt. Misschien is er een moeilijke periode in je leven waarin je de ondersteuning van een bepaald krachtdier kunt gebruiken. Misschien heeft een krachtdier een boodschap voor je en zie je dat dier ineens voorbijkomen in de natuur. Of misschien is er een bepaalde vaardigheid die je verder mag ontwikkelen en kan een krachtdier je daarbij helpen. Het kan van alles zijn.

Wolf is waarschijnlijk een tijd lang mijn krachtdier geweest. Ik voelde een grote aantrekkingskracht en ik putte kracht uit zijn aanwezigheid in een moeilijke periode in mijn leven. Nu ben ik vrijwel nooit meer met wolven bezig en trekken ze me niet meer in het bijzonder aan. Pas nu ik dit schrijf, denk ik weer aan Wolf. Hij heeft me ondersteund op het moment dat ik daar behoefte aan had en daar ben ik hem dankbaar voor. Net zoals bij menselijke vriendschappen is iemand soms een tijd heel belangrijk voor je en verlies je elkaar daarna weer uit het oog.

Best friends forever

Krachtdieren zijn als vrienden. Met sommige ben je kort bevriend, met andere je leven lang. Hoe meer je sjamanistisch werkt, hoe meer van deze spirithelpers je zult ontmoeten. Maar er kan er maar één je beste vriend zijn, en dat is je totemdier. Je totemdier verdient dan ook de meeste aandacht, zodat je er vertrouwd mee raakt.

Je totemdier weet meer dan jij en is er om je te helpen. Dus als je twijfelt of het een goed idee is om met een bepaald krachtdier te werken, kun je dat altijd aan je totem vragen. Dat geldt ook voor mensen die je ontmoet en waar je zo je twijfels bij hebt. Vraag dan je totem om bescherming. Ook daar ben je beste vrienden voor.

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *