REMsporen

Sporen van dromen

In 1953 werd door de amerikaan Eugene Aserinsky de REMslaap ontdekt, als een spannende schat die in de diepe nacht lag te wachten op het moment dat hij ontdekt zou worden.

REM staat voor Rapid Eye Movement, en het is een fase gedurende de slaap. Het is tijdens deze fase dat we dromen, zo beweert de wetenschapper, en wie ben ik om hem tegen te spreken? Het blijft desalniettemin interessante materie.

Metingen van de activiteiten van het brein gedurende de slaap hebben uitgewezen dat er zich verschillende fasen met lagere en hogere frequenties  voordoen. Dit zorgt voor, of wijst op, een verandering van de activiteit van je hersenen en dit is van invloed op je waarneming. Hogere activiteiten van de hersenen leveren hoge frequenties en worden gedurende de dag gemeten als spanning of alarm. De hoogste frequentie worden de zogenoemde Bèta hersengolven genoemd, een bepaalde frequentie van je hersenen die wordt geassocieerd met wakker zijn. Deze golven zorgen voor alertheid en snelle reactie. Tijdens de verschillende slaapfasen zijn je hersenfrequenties lager.

Tijdens de REMslaap zijn je het hartritme, de hartslag, de bloeddruk en de ademhaling onregelmatig. De spieren zijn op hun meest ontspannen in deze fase. Toch blijkt dat ook tijdens de REMslaap wij in staat zijn geluiden op te vangen. Een moeder kan bijvoorbeeld in de REMslaap zijn en zich afsluiten voor omgevingsgeluiden, maar toch wakker worden van het geluid van haar kind.

De andere fasen in de slaap vallen onder de NREMslaap, oftewel de Nonremslaap. Deze fasen gaan vooraf aan de REMslaap en na de remslaaps herhaalt de cyclus zich opnieuw. Je gaat dus steeds door al deze fasen heen gedurende de nacht, of slaap.

Hypnagogische staat en de lichte slaap

Dit is de sluimerfase (NREM) en hier bevind je je in de overgang van waken naar slaap toe. De hersenactiviteiten nemen af en je ogen vallen toe en je slaapt mogelijk al, maar wel heel licht. In deze fase droom je niet, maar is het wel mogelijk dat je beelden ziet, of geluiden hoort. Dit worden de hypnagogische beelden genoemd. Hypnagogie betekent zoveel als naar de slaap toe leidend.

In deze fase produceren je hersenen Alfa-golven welke geassocieerd worden met ontspanning. Het is een fase waarin je naar binnenkeert. Bij dagdromen, een onthechting van je bewustzijn en ontspannenheid kom je ook in deze frequentie. Je geest is dan open en ontvankelijk.

Diepere slaap

Wanneer je door de sluimerfase in een lichte slaap bent gezakt kom je in de diepere slaap(NREM) terecht. In deze fase ga je het meest `uit`; je wordt tijdelijk op non-actief gesteld en je lichaam richt zich waarschijnlijk vooral op lichamelijk herstel. Zie het als een soort nachtelijke APK. Wanneer je wordt gewekt terwijl je je in deze fase bevindt duurt het een poos voor je weer weet wie, wat en waar je bent.

In deze fase produceren je hersenen Delta-golven. Deze golven zijn het sterkst aanwezig in diepe slaap. Als je in slaap valt dan komt er eerst een periode waarin je veel delta-golven produceert daarna volgt de REM slaap en dan weer een periode met veel delta-golven. Naarmate de nacht vordert, worden die periodes met delta-golven steeds minder lang.

Anna Wise, een stichtend bestuurslid van de European Association for Humanistic Psychology in Geneva, Switzerland, veronderstelt dat de delta-golven verbonden zijn met empathie, je intuïtie en je derde oog.

De Remslaap

Zoals je al hebt begrepen is dit dus de fase van de droom. Daar is niet alles mee gezegd, want binnen de droom zelf zijn ook weer verschillende fasen te onderscheiden, maar daar kom ik een ander keer op terug. Tijdens deze fase bewegen je ogen en is er meer activiteit in je hersenen. Je spieren zijn ontspannen, waarschijnlijk is dit om jou (enje partner) te beschermen voor fysieke activiteiten die je in je droom uitleeft.

De cirkel rond

Wanneer je deze cyclus hebt doorlopen in de nacht begin je weer opnieuw. Aan het einde van de nacht kun je in een andere fase terecht komen, namelijk het hypnopompe stadium. Dit lijkt op de hypnagogische staat, maar is niet hetzelfde. Het betekent zoveel als `uit de slaap leidend`. Ook in deze fase kun je weer beelden zien, stemmen horen of andere dingen gewaar worden.

Sjamanen (dromendokters) wekken Theta-golven en andere frequenties op om in trance te kunnen raken door gebruik van drum, geluid en soms ook hallucinerende middelen.

Tijdens de workshops die ik geef gaan we soms (nog) dieper in op een droom. Dan maak ik gebruik van een sjamanistische drum om snel te kunnen ontspannen en diepere beelden van dromen op te laten komen.

Ben je benieuwd hoe dat werkt? Kom dan vooral eens ervaren. Kijk bij het aanbod van ienkegoldewijk.nl en neem contact met op.

Wil je meer weten over dromen, coaching, salsa of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

Geraadpleegde bronnen:

* Ode Vetfeld (2002). The dimensions of dreams; the nature, function and interpretation of dreams. London.

*https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/theta-rhythm

*https://www.nemokennislink.nl/publicaties/wat-gebeurt-er-in-ons-hoofd-als-we-slapen-en-dromen/

*https://www.hemi-medi.nl/hersengolven.html

*http://annawise.com/about-anna/https://www.hemi-medi.nl/hersengolven.html

About Author