Gruweldromen – Een wake up call

Met Halloween in de aantocht wordt het weer eens tijd om wat licht te schijnen op de duisternis.

We kennen het allemaal. Die monsters van dromen die je het liefst zo snel mogelijk vergeet, diep wegstopt en hevig ontkent. Soms zo gretig dat we naar de huisarts gaan voor valium of hevigere middelen. Dat is jammer, want in de nachtelijke (en dagelijkse) terreur ligt soms een krachtig medicijn verborgen.

We kunnen geplaagd worden door nachtelijke verlamming, achtervolging, verlatenheid, hevige dreiging, onderdrukking, schuldgevoelens en schaamte. In zulke gevallen gaan we in de nacht gebukt onder een herinnering die we in het dagelijks leven niet onder ogen willen of hebben kunnen komen. Het probleem is dat dat wat we ooit kundig onderdrukt hebben nu enerzijds veel energie kost en anderzijds kan doorlekken naar het dagbewustzijn, wat kan leiden tot paniek en andere problemen.

Alles wat we niet verwerkt hebben en niet in het bewustzijn toelaten, wordt opgeslagen in het lichaam en in het onderbewuste. Het is niet weg, het wacht op een kans om onder ogen gezien te worden. Wanneer dit echter (onbewust) getriggerd wordt, krijgt het vat op ons en voelen we ons compleet machteloos. Dan regeert de nachtmerrie en wakkert de angst aan, die we diep verscholen hebben geprobeerd te houden. En dan lopen we het gevaar om in een vicieuze cirkel terecht te komen.

Wake up call van het onderbewuste

De nachtmerrie is een wake up call, en deze wake up call, komt van diep in onszelf. De droom vraagt om aandacht. Misschien heb je een gebeurtenis uit je kindertijd nog niet verwerkt, wellicht heb je onbewust een dreiging opgepikt die je niet bewust geregistreerd hebt. Misschien is het een oude, onverwerkte emotie die getriggerd is. Het kan ook zijn dat je wordt opgeroepen om nu eindelijk die geliefde los te laten, die jou zo lang geleden in de steek liet, of dat je eindelijk moet inzien dat je je ouders/familie/partner niet kunt veranderen en dat je de onderwaardering, waar je zo onder lijdt, op een andere manier moet zien op te lossen.

Op de kop is ook rechtop

Het kan ook zo zijn dat je lijdt aan iets wat je zelf hebt gedaan. Vaak wordt er gesproken over trauma’s, waarbij degene met problemen en nachtmerries het slachtoffer is. Maar ook als dader kun je slachtoffer worden van je eigen gedrag. Soms maakt een mens iets mee dat zó moeilijk te verkroppen is dat het bewustzijn (tijdelijk of voor langere tijd) verschuift. Het kan dat je, per ongeluk, of in een vlaag van pijn en woede, verbijstering, angst of radeloosheid iets doet (of juist niet doet), waar je later enorm onder lijdt. Schuldgevoelens en schaamte kunnen zo aan je knagen dat je leven ondraaglijk wordt. Je kunt (durft) het met niemand te delen, of je probeert het te vergeten, maar in de onderstroom zuigt het je levensenergie op.

Het kan ook zo zijn dat je je niet actief iets herinnert, maar je toch (bijvoorbeeld in je vroege kinderjaren) in meer of mindere mate met schuldgevoel, schaamte, verwaarlozing of geweld te maken hebt gehad. Als deze ervaringen niet verwerkt zijn dan blijven ze sluimerend aanwezig zijn in je systeem en kunnen zich aandienen in de vorm van nachtmerries of onverklaarbare angsten en psychische problemen. De mate van hevigheid van de ervaring doet er niet toe. Wat een ervaring traumatisch of prangend maakt, is het onvermogen om ermee te kunnen dealen, het een plek te kunnen geven. Zolang je het niet echt verwerkt blijft het terugkomen.

Hulp bij verwerking

Als je hevige klachten hebt, of last hebt van PTSS dan zal je niet in één keer de stress kunnen verlichten. Je hele systeem is ingericht geraakt naar het trauma. Maar dat kán je, met de juiste begeleiding en wilskracht, verbeteren. Zoek naar een hulpverlener die ervaring heeft met de aard van je klachten en die openstaat voor het werken met je dromen.

Zelfhulptips bij nachtmerries

Onderstaande opsomming kan je helpen om herkenning te creëren voor wat er in je droom naar voren wordt gebracht. Vervolgens kun je de bijbehorende emoties toelaten, nu krijg je de kans om weer een stukje op te ruimen. Misschien niet alles ineens, maar dat hoeft ook niet. Wees mild voor jezelf en onderken dat alles zijn eigen proces heeft. Het gras groeit niet harder wanneer je eraan trekt. Maar het groeit wel sneller met de juiste voeding, de juiste rust en de juiste hoeveelheid warmte. Je kunt onderstaande stappen alleen doorlopen of samen doen met een fijne vriend of vriendin, iemand die je vertrouwd.

Stappen voor het verwerken van een angstdroom

1.       Welk gevoelens roept de angstdroom bij je op?

2.      Probeer bij het gevoel te blijven zonder erover te oordelen (alsof je een marsmannetje bent en het gevoel en de droom niet kent).

3.       Wat was de allereerste keer dat je dit gevoel voelde, ga terug naar de eerste ervaring.

4.       Waar was je, met wie was je, wat gebeurde er?

5.       Laat je emoties toe: als je wilt huilen, huil (wist je trouwens dat wanneer je huilt je toxines uit je hersenen loslaat, is dus gelijk een goede schoonmaakbeurt)! Als je wilt schreeuwen, schreeuw dan zo hard als je kan! Sla een kussen verrot, of ren alle paniek uit je lijf. (N.B. houd je emoties voor jezelf en je eventuele begeleider; mocht je woede ervaren door onrecht, ga dan niet naar degene toe die hier verantwoordelijk voor was. Houdt het bij jezelf).

6.       Schrijf na de ontlading een brief aan jezelf of aan een eventuele dader met meer bewustzijn en een ruimere blik dan je hiervoor had (pas mindfulness toe). Je kunt opschrijven met welke emoties je te dealen hebt, wat het met je heeft gedaan, hoe het je leven heeft beïnvloed en welk verzoek je nu doet aan jezelf/ de dader. Schrijf je wensen en je verlangens op omtrent deze kwestie. VERSTUUR DE BRIEF NIET!

7.       Laat de brief een week of langer liggen en lees deze dan opnieuw. Loop na of je nachtmerries en gevoelens een verandering hebben ondergaan en of er nog een bewuste actie is waaraan je gevolg wilt geven naar aanleiding van je proces (bijvoorbeeld een therapeutische sessie boeken, je excuus aan iemand aanbieden, een vakantie boeken, of een bepaalde relatie beëindigen).

Wanneer je zover bent en als dat goed voelt, kun je brief ritueel verbranden.

Droomfiguren

Zijn er figuren, gebeurtenissen of objecten in je droom die je nader wilt onderzoeken, dan kun je die in de droomencyclopedie opzoeken. Staat het er nog niet bij? Stuur me dan even een mail en dan zorg ik dat ik er wat over schrijf!

Professionele hulp

Is je angst te groot en zijn je nachtmerries te heftig om er zelf mee aan het werk te gaan dan kun je altijd hulp inschakelen. Neem contact met me op en dan kijken we samen of ik jou verder kan helpen of dat ik je naar een geschikt persoon kan verwijzen.

Ik wens je vruchtbare nachtmerries toe!

Wil je meer weten over een specifiek droomsymbool, zoek het dan op in de droomencyclopedie. Wil je meer weten over droomwerk, coaching of een energetische sessie, kijk dan op IenkeGoldewijk.nl

About Author

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *