De levensweg als heldenreis

Elk mens maakt heldenreizen. In vrijwel elk leven is er wel een oproep – van binnenuit uit van buitenaf – om een onbekend pad te verkennen en oude zekerheden los te laten. Door buiten het vertrouwde te gaan, verwerft men nieuwe inzichten.

De stap naar het onbekende leidt naar verborgen delen van je bewustzijn. Je wordt geconfronteerd met angst, pijn, verdriet, boosheid en andere emoties die je ontwikkeling blokkeren. Bijna altijd vraagt de confrontatie met het onbekende om het sterven van de oude ego-persoonlijkheid en om het loslaten van overtuigingen en denkpatronen die je belemmeren om voluit en vrij te leven en op een waarachtige wijze van betekenis te zijn voor de gemeenschap. (Vrij naar Joseph Campbell).

Met als thema ‘de heldenreis’ vindt op zondagmiddag, 26 november, de presentatie plaats van het nieuwe boek van Wouter ter Braake: ‘Arthur’s Pelgrimage. Kroniek van een spirituele ontdekkingsreis’. Anne Pauen en Wouter ter Braake geven hun visie op de thematiek. Aansluitend interviewt de uitgever, Rinus van Warven, hen beiden en is er ruim gelegenheid voor vragen en reacties van de gasten. Het programma wordt omlijst door prachtige songs van Jan Duindam.

Over het boek

Arthur’s pelgrimage is een verhaal over een gejaagde en gefrustreerde man. Een levenscrisis onthult een fundamenteel gat in zijn ziel. Een gat mede uitgehold door levenspijnen en jeugdtrauma’s. In Arthur herkennen we de door succes en materie gedreven westerse mens. Het verhaal van Arthur beschrijft een ontdekkingsreis langs voor hem vreemde steden en verre streken en tegelijkertijd een innerlijke ontdekkingsreis. Deze innerlijke ontdekkingsreis leert Arthur om pijn in de ogen te kijken en vragen te stellen over het zijn an sich. In contacten met uiteenlopende mensen, enkele leermeesters en in dromen en visioenen vindt hij stukje bij beetje antwoorden op existentiële vragen.

Het is een verhaal over alledaagse worstelingen met het leven. Het verhaal vertelt hoe psychologie in combinatie met spirituele ontdekkingen de ziel tot rust kan brengen. En in die rust leert Arthur dat er achter de zichtbare wereld een andere werkelijkheid verscholen gaat.

Anne Pauen

Anne Pauen werkt als docente, auteur en opleider. Zij heeft een methodiek ontwikkeld waarbij het thema van de heldenreis als metafoor gebruikt wordt voor het menselijk individuatie proces. In een door haar opgerichte Instituut voor wijsgerige dieptepsychologie, brengt zij de psychologie van Carl. G. Jung en de Indiase Vedanta filosofie bijeen. Op de raakvlaktes van deze twee stromingen verzorgt zij seminars voor psychologen, therapeuten en coaches.

Op dit moment schrijft zij aan een boek over transpersoonlijke psychologie. De werktitel luidt: De herontdekking van de ziel in de therapeutische praktijk en bij coaching.

Wouter ter Braake

In Wouter ter Braake huist een verhalenverteller. Hij wil onderhoudend zijn, zeker. Maar zijn diepste drijfveer is om essenties achter gebeurtenissen en ontwikkelingen bloot te leggen. Hij kijkt terug op levensverhalen met een nieuwsgierige en onderzoekende blik. Zijn vertellingen zijn geen opsommingen van feitelijkheden en data. Aan zijn vertellingen voegt hij nieuwe inzichten en verrassende gezichtspunten toe, of beter gezegd, hij brengt inzichten en gezichtspunten aan het licht die voorheen verborgen bleven in de sluiers van het onderbewuste.

Jan Duindam

Jan Duindam is zijn hele leven al Singer-songwriter (avant la lettre) en geeft gitaar- en zangles en cursussen op het gebied van de genezende werking van muziek. Zijn muziek kenmerkt zich door ingetogen passie. Hij begeleidt zichzelf op de gitaar. Zijn songs gaan over onze zoektocht naar betekenis en verlangen naar eenheid. De inspiratie voor zijn muziek ontstaat op spontane momenten, in de natuur of ‘zomaar’. Jan zingt vooral in het Engels maar ook wel in Frans, Nederlands en Portugees.

Plaats en tijden

  • Locatie: Blok0180, Haarspitswei 9, Barendrecht
  • Inloop: vanaf 13.45 uur, start om 14.15 uur.
  • Ruime parkeergelegenheid (gratis).
  • Deelname gratis.

Aanmelden

Met het oog op het aantal plaatsen en de catering is het gewenst je van te voren aan te melden. Dit kan door een mail te sturen naar: wouter@zinenzen.nl onder vermelding van het aantal personen waarmee je wilt komen.

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *