Een herkenbaar eigentijds verhaal dat aan het denken zet:
Lucas en Vincent, twee collegehengsten zoals ze zich zelf typeren, filosoferen regelmatig over levensvragen. ‘Wat is liefde? Wie ben ik? Ben ik mijn rol? Ben ik wat ik heb? Ben ik wat ik denk?’ Op Paaspop leert het duo bij toeval Rachid en Karl kennen, twee streetwise jongens. Rachid komt uit een Marokkaans gezin en heeft een winkel. Karl heeft een problematische thuissituatie en werkt in de horeca. Ondanks de verschillen in achtergrond, karakter en temperament ontstaat er een band tussen de vier jongens. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Het verhaal voert ons langs gesprekken over de dynamiek in (multi culturele) vriendengroepen, langs de levensthema’s waarmee jongemannen en jonge vrouwen hebben te maken en waarin situaties met ouders een belangrijke rol spelen.
Er ontstaat een nieuwe dynamiek in de vriendengroep wanneer Milou (en in haar kielzog een aantal vriendinnen) aanhaakt en met vrouwelijke energie de mannengroep verrijkt. Milou en haar hartsvriendinnen zijn zelfbewuste en initatief nemende jonge vrouwen. Ze hebben een voorliefde voor maatschappijkritische ‘meidenrock’ en zetten stappen tegen de klimaatcrisis. De vrouwen brengen emotionele diepgang in de relaties en reiken denkbeelden aan over romantische en altruïstische liefde. Milou vindt dat er samenspel nodig is van een mannelijke energie en een feminiene voorwaardenscheppende kracht.
Milou weet Karl een weg te duiden in het herstellen van zijn getroebleerde relatie met zijn vader.
Karl vindt een weg in zijn talent voor beeldhouwen en overleeft een ernstige aandoening.
Rachid biedt ons een inkijk in rituelen en religieuze metaforen uit islamitische bron, mede naar aanleiding van het overlijden van zijn vader.
Vincent reikt ons inzichten aan uit zijn studie psychologie.
Via Lucas worden we meegevoerd langs visies op leven en dood, visies op religie en op de aard van ons bewustzijn. Zijn gezichtspunten worden op de proef gesteld door de confrontatie met jaloezie die hem af en toe parten speelt.
Op enig moment waaiert de vriendengroep uiteen door levenskeuzen die worden gemaakt. De banden veranderen maar blijken onverbrekelijk. De grootste levensopgave is uiteindelijk de heftige rouw naar aanleiding van de dood van Milou.
Een verhaal over vriendschap, liefdes en levensvragen tegen de achtergrond van de huidige tijdgeest.
Deze roman voert de lezer op een lichtvoetige en tegelijkertijd diepzinnige wijze mee in het volwassen worden in deze tijd. Een roman met herkenbare thema’s die jong volwassenen inzichten aanreikt en die oudere generaties een verrijkende kijk biedt op ‘de jeugd van tegenwoordig’.
Steun dit boekproject door een pré-order (zie link):https://www.boekfunding.nl/product/het-begon-op-paaspop-wouter-ter-braake/
NIEUWE BOEKPRESENTATIE
De volgende presentatie van ‘Het begon op Paaspop’ vindt op 11 december plaats bij boekhandel Riemer in Amersfoort. Je kunt je via bijgaande link aanmelden voor deze avond in Amersfoort.
Er was veel belangstelling voor de bijeenkomsten in Rotterdam 3/11 en Groningen 28/11. Muziek, mooie gesprekken en waarderende reacties over de ontmoeting tussen lezers en schrijver.
https://boekhandelriemer.nl/activiteiten/boeklancering-het-begon-op-paaspop-van-wouter-ter-braake/