Dromen vangen met poëzie

Heb je een vage droom die je niet goed kunt duiden, of die niet goed in woorden te vatten is? Poëzie biedt uitkomst! Owja, en het hoeft niet rijmen. Of zelfs mooi te zijn. Het gaat erom dat je de energie van je droom samenvat.

Droompoëzie

Soms droom je en kun je geen woorden geven aan de droom die je beleving recht aan doen. Elke uitleg transformeert in platte taal en de multidimensionale dans van de droom wordt gewrongen in een enkele scherpe vouw. Alsof je de kosmos vangt in een geplette zandkorrel. En toch blijft het diep in zichzelf bestaan in glorieuze volheid, zonder aangedaan te zijn.

Ja, je kent het wel. Dat gevoel, het zoeken, als iets op het puntje van je tong ligt. Vlak voordat je het bijna te pakken hebt. Dromen doen ons dat graag aan. Net als bij poëzie. Je voelt het. Het komt binnen op een niet-talige laag.

Weten

Ik wist niet dat ik weten kon

Dat wat ik al wetende wist

Een ander willen weten zou

Of dat een ander weten

mijzelf in mij gezeten

Die ander weten wou

Sommige dromen zijn puur op zichzelf al poëtisch. Je wordt bijvoorbeeld wakker met een poëtische zin in je hoofd, een residu van een verhaal dat nog niet geëindigd is: “Op de plek waar ooit de klok hing zit nu een zwarte veeg…” Maar nu ben je wakker. Je wilt het grijpen, begrijpen, plaatsen. Maar het enige dat je ervan maken kunt, is een vreemdsoortig voorgevoel dat iets er aan zit te komen. Als een trein die de afgelopen nacht op gang kwam in de krochten van het onderbewuste, denderend naar vol daglicht. En je wilt het, maar je weet niet wat het is. Is het mooi, is het juist onheilspellend? Een gouden kans of een one-way-ticket naar een horrorshow?

Op andere dagen word je wakker met een liedje in je hoofd. Een herhalende tekst of een dreinend deuntje. Misschien een liefdeslied, net naar gelang waar onze ziel ons mee wakker wil schudden. Iets dat het gemoed aantast, aanwakkert of aanjaagt. Iets dat je maar niet vergeten kunt, zelfs al is de droom je weer eens ontglipt.

 Ontmoetingen met een gouden randje

Sometimes a little rough on the edges

En als ik mijzelf snij

Bloed ik mijn wond schoon

Een soort vorm van

Complementair realisme

Thuis

In harmonie

Heel comfortabel

Je dromen transformeren naar poëzie

Heb je een droom die je niet goed kunt duiden, of die niet goed in woorden te vatten is? Houd het mysterieus en poëtisch. Het gaat er niet om dat het mooi is, het gaat er om dat je de energie van je droom samenvat en eert. Dat is altijd mooi.

Schrijf er een raadselachtig gedicht over, zoek woorden in tijdschriften en maak hier een collage van of schrijf een elfje. Een elfje is een gedichtvormpje met elf woorden, waarvan vijf regels en een ritme van een toegevoegd woord en je eindigt met één afsluitend, samenvattend woord:

Binnen

De lijntjes

Van het geheel

Teken ik jouw gezicht

Magie

Hulp bij droomduiding en werken met poëzie:

–          Welke songtekst past er bij het gevoel dat ik heb overgehouden aan de nacht of de droom? Onderzoek deze en pas het eventueel aan naar je droom.

–          Welke titel past er bij de droom? Schrijf n.a.v. de titel een versje (laat de droom los en experimenteer).

–          Duik in een detail en schrijf een gedicht over een object, persoon of gebeurtenis uit je droom.

–          Schrijf een elfje en maak n.a.v. het laatste woord van je elfje een nieuw elfje:

Magie

Jouw hand

Leidt de inkt

Vis getekend op papier

Ichtus

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *